EXCLUSIV

Cuvinte cheie: Andrei Klein, șeful de cabinet al primarului de Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a primit pensia tatălui său, deși acesta e mort de un an și jumătate

Print Friendly, PDF & Email

“Putea să dea o declarație pe propria răspundere, încă de la data decesului”, e precizarea făcută de șefa Casei Județene de Pensii Călărași, Tatiana Zaharia. Nicolae Klein, tatăl șefului de cabinet al primarului Daniel Ștefan Drăgulin, Andrei Klein, a decedat, în cursul anului trecut, în luna iulie, în regiunea Toronto, Canada. Datele ne-au fost confirmate de acesta.

Diferă legislația

În baza respectivei declarații, până la clarificarea situației juridice a celui decedat, se putea sista plata pensiei către Nicolae Klein. “Nu apare decedat. Vom face o adresă la poliție, ca să aflăm starea lui, dacă este decedat sau dacă este în viață”, a declarat șefa Casei Județene de Pensii. Andrei Klein, șeful de cabinet al primarului municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, recunoaște că tatăl său, deși e decedat din luna iulie 2017, primește, în continuare, pensie. “Tatăl meu a fost cetățean român cu rezidență permanentă în Canada, unde a și murit”. Spune că legislația din România este diferită de cea din Canada, la nivel de documente de deces. “La canadieni este suficient să ai o simplă constatare de la medicul care a constatat decesul, nu ai nevoie de certificat de deces, nu ai nevoie de alte documente pentru a-l declara decedat. În România, nu este suficientă doar hârtia respectivă.” Afirmă că procedura este extrem de greoaie, având nevoie, fiind vorba de o țară din afara Uniunii Europene,  și de o apostilă. “Certificatul de deces al tatălui meu a fost eliberat în luna noiembrie, cred.” Afirmă că abia în ianuarie 2018 a venit certificatul de deces al tatălui său, în România, moment în care s-a constatat că nu are apostilă.

Banii se virează într-un cont

Apostila este un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în ţara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei. Eliberarea apostilei are drept scop autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice. “Pentru pensia tatălui meu din România nu s-a semnat niciodată, ea se virează într-un cont. În acel cont nu s-a mai umblat dinainte ca tatăl meu să decedeze”, precizează șeful de cabinet al primarului de Călărași, informația fiind corectă. Andrei Klein spune că nu era treaba lui să se ducă la Casa Județeană de Pensii, pentru a anunța decesul tatălui său. “Nu era treaba mea, așa ceva se face doar pe baza documentelor.” Situația a fost sesizată de poștărița care deservește și strada Dunării, din municipiul Călărași. “Am auzit și eu, luna trecută, că e mort. Luna trecută, nevastă-sa mi-a spus să-i pun cuponul în cutie. Au și cutie la ușă. Și eu îl puneam jos. M-a sunat acum vreo 3 luni, de la Oficiul 4. M-a sunat și zice, Ilona, unde este cupoanele lui doamna Klein? Zic: în cutie, unde mi-a zis să i le las! Și luna trecută, o vecină care stă față în față cu ea, zic, urcați sus, puneți-i sus la cutie, ca să nu i le mai las jos, să i le ia copiii. Și-atuncea zice: păi el e mort!”

Situația a fost sesizată de poștăriță

“Mai urcam, nu dădeau drumul, zicea că bărbac-su e bolnav, acum vreo 3 ani vorbesc, și zic, domnule, astea se dau avizate, dacă nu dați drumul, a, nu doamnă, lăsați-le în cutie… Banii nu-i dădeam noi din poștă, veneau direct pe card.” Poștărița spune că soția defunctului, deși a fost și la Oficiul Poștal nr. 4 Călărași, pentru a reclama neprimirea cuponului de pensie, în urmă cu 3-4 luni, nu a spus nici acolo de situația acestuia. “Deci dânsa nu a spus nici la fetele de-acolo. Pesemne le luase fi-su și s-a dus să întrebe, că m-au sunat fetele.” Spune că acum s-a descoperit că tatăl șefului de cabinet al primarului Daniel Ștefan Drăgulin e decedat de mai bine de 1 an. “Și luna asta au venit cupoanele și eu, mâine, îi aduc cuponul. Chiar, mâine, sunt curioasă. Noi nu avem nici o treabă, doar cu cuponul ăsta, dar m-am sesizat luna trecută, că au zis vecinii.” Poștărița se numește Ilona Sandu. De la Casa Județeană de Pensii, Tatiana Zaharia, șefa acesteia, spune că va face o verificare amănunțită a acestui caz. “Plecând de la identificarea persoanei, vom lua măsurile necesare, să vedem dacă informația se adeverește sau nu… Dacă dânsul a decedat, banii se duceau într-un cont. Deci aveau obligația de a ne aduce la cunoștință și de a nu ridica acele drepturi de pensie.” Acest fapt s-a întâmplat, sumele primite, cu titlul de pensie, de tatăl șefului de cabinet al primarului Drăgulin, Andrei Klein, se regăsesc integral în contul respectiv. “Orice modificare asupra stării unui pensionar trebuie adusă la cunoștință casei teritoriale de pensie de care aparține.”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp