EXCLUSIV

Conform delațiunilor anchetate de DNA, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași ar fi o structură de tip mafiot

Print Friendly, PDF & Email

Ordonanța, emisă la data de 8 iulie 2021, de către Direcția Națională Anticorupție, Secția de Combatere a Corupției, prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de Marian Iorga, în calitate de inculpat, relevă date stranii care, dacă ar fi adevărate, fie și într-o proporție minimă, ar conduce la ideea că Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a funcționat ca o veritabilă structură de tip mafiot. Marian Iorga a fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași în perioadele septembrie 2014 – 7 martie 2019 și 15 august 2019 – 30 aprilie 2020. Ulterior a fost împuternicit ca șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova.

Datele din document, pe baza cărora s-au constituit mai multe dosare de cercetare penală, ulterior acestea fiind conexate, sunt șocante.

Astfel, s-a reținut că Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Anchete s-a sesizat din oficiu cu privire la mai multe elemente care ar îmbrăca diverse conotații de ordin penal.

 1. Inspectorul principal Manta Andrei Mihai, comisar șef Ioan Ionuț Cătălin și subcomisar Dobre Bogdan ar fi oferit inspectorului șef Iorga Marian suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere (Manta Andrei Mihai, mutat de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în 1.08.2016, iar din data de 1.12.2016 este șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase; Ioan Ionuț Cătălin, mutat de la DGPMB, în 10.03.2016, iar din data de 9.09.2016 este numit șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice; Dobre Bogdan, mutat de la Inspectoratul de Jandarmi al județului Călărași, în data de 15.06.2016, în funcția de ofițer specialist 1 la Serviciul Ordine Publică și împuternicit șef birou Centru de Reținere și Arest Preventiv. În sprijinul acestei informații, numitul Manta Emil, tatăl inspectorului principal Manta Andrei Mihai, colonel în rezervă, fost director pentru logistică la Școala de agenți Vasile Lascăr Câmpina și Academia de Poliție Al.I. Cuza, ar fi recunoscut în cadrul unei discuții purtate la o vânătoare că partea din această sumă, aferentă fiului său, ar fi plătit-o el. În cazul comisarului șef Ioan Ionuț Cătălin, mutat de la DGPMB în funcția de șef la SICE, acesta nu a reușit promovarea concursului într-o primă fază, drept pentru care a depus contestație. De asemenea, comisarul șef Ioan Ionuț Cătălin nu a reușit să promoveze nici la cea de-a doua încercare, dar a formulat contestație. În urma acesteia, președintele comisiei de contestație, inspector șef Iorga Marian și comisar șef Bucur Marian, din cadrul IGPR – Direcția de Investigarea Criminalității Economice, membru al comisiei, au acordat ofițerului notă de promovare, ridicând nota inițială cu peste un punct (comisar șef Bucur Marian a explicat că nu au fost înțelese foarte bine răspunsurile oferite de candidat, fiind interpretate prea teoretic, din perspectiva cercetărilor penale). Din comisia de soluționare a contestației a mai făcut parte, pe lângă cei doi, și comisarul șef Anton Mone, șeful Serviciului de Acțiuni Speciale.
 2. Comisarul șef Iorga Marian a efectuat demersuri în vederea numirii în funcția de șef Birou Supravegheri Judiciare a inspectorului principal Drăgan Genoveva Ioana, împuternicită pe această funcție din data de 15.12.2016. Concursul urma să aibă loc în data de 14.4.2017, iar înscrierile se făceau până în data de 28.03.2017, ora 10. Până la expirarea termenului erau înscriși doar inspector principal de poliție Drăgan Genoveva Ioana. Comisa de concurs a fost formată din comisar șef Tase Nicolae – președinte, inspector principal Manta Andrei Mihai – din cadrul SAESP și subcomisar Drumcea Andrei Petronel, șef Birou Control Intern. În acest sens, inspectorul șef Marian Iorga a exercitat presiuni asupra șefului Serviciului Resurse Umane, comisar șef Dumitrescu Petronel, pentru ca acesta să accepte derogările de care ar avea nevoie inspectorul principal Drăgan Genoveva Ioana căreia, conform condițiilor de numire în funcție, îi lipsește vechimea necesară. Totodată, comisarul șef Iorga Marian a întreprins demersuri pe lângă șeful Serviciului Resurse Umane, pentru introducerea unor condiții discriminatorii pentru ocuparea acestei funcții, deoarece dorea să se asigure că nici o altă persoană nu putea să se înscrie la concurs. Totodată, s-a menționat că Drăgan Genoveva Ioana, căsătorită cu numitul Drăgan Florin, fiul unui prosper om de afaceri din jud. Călărași, Drăgan Marian, patron al unei firma de construcții, a contribuit la renovarea biroului inspectorului șef prin societatea de construcții a socrului său.
 3. Inspectorul șef Iorga Marian a primit cadou un sejur în Bulgaria, pentru trecerea în corpul ofițerilor a agentului principal Bucșea Alexandru Dumitru. Acesta este agent în cadrul Serviciului Rutier, fiind un apropiat al fostului șef al Poliției Municipale, Luchian Vasile. În acest sens, familia Bucșea, prin societatea pe care o deține în județul Călărași, a achitat contravaloarea unui sejur în Bulgaria, în luna mai 2015, pentru inspectorul șef Iorga Marian, care a fost însoțit de numita Ciubotaru Mihaela (despre acesta se cunoaște că societatea pe care o deține asigură toate aparatele de cafea existente în sediile de poliție de pe raza județului Călărași, inclusiv în sediul IPJ Călărași).
 4. Inspectorul șef ar întreține relații neprincipiale cu mai multe angajate din cadrul IPJ Călărași, pe care le-ar fi ajutat să promoveze în diferite funcții. Astfel, inspectorul șef Iorga Marian a exercitat presiuni față de cei doi adjuncți, comisar șef Chirică Costel și comisar șef Nicolae Ion, să o accepte pe inspector principal Vlad Ramona, ofițer la poliția Lehliu, în funcția de șef Birou Control Intern (soțul acesteia, Vlad Nelu, șef post poliția Gurbănești, îi aduce periodic diferite cantități de produse alimentare). În cele din urmă, aceasta a fost numită, la data de 18.10.2016, șef secție poliție rurală Dor Mărunt.
 5. Iorga Marian a întreprins demersuri să o promoveze pe subinspectorul Dumitru Carmen Elena la Institutul Național de Criminalistică.

Aceste date au fost emise și în spațiul public, prin intermediul deputatului PSD Dumitru Coarnă, fost lider al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI.

La prima vedere, datele sunt absolut niște elucubrații, care au început să fie rostogolite în spațiul public în momentul în care Iorga Marian nu a mai răspuns la comenzile politice, iar liderul Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a început să aibă probleme de ordin penal, începând de la sustragerea controlului alcoolemiei și culminând cu șantajarea unui procuror și cu trimiterea acestuia în judecată, printr-un dosar instrumentat tot de Direcția Națională Anticorupție. Dumitru Coarnă, fost șef de post pe raza județului Călărași, în comuna Grădiștea, este un apropiat al liderului Vasile Iliuță, acesta devenind, ulterior, deputat PSD.

Printr-o nouă Ordonanță, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită… În fapt, Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, prin procesul-verbal din 18.12.2017, s-a sesizat din oficiu cu privire la următoarele aspecte:

 1. Comisarul șef de poliție Iorga Marian… locuiește în baza contractului de închiriere încheiat cu proprietarul apartamentului, Dragu Ionuț Cristian, director al Direcției Județene de Statistică, apropiat al președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. Vasile Iliuță a intermediat ofițerului de poliție închirierea apartamentului, iar la momentul la care proprietarul și-a manifestat nemulțumirea cu privire la întârzierea plăților, a intervenit și a precizat că va achita el în integralitate restanțele. Cuantumul chiriei lunare, de 1.500 lei, a fost plătit de Vasile Iliuță, întrucât șeful IPJ Călărași i-a facilitat întrevederea cu un apropiat al său, Marian Moise, în perioada în care acesta se afla în arest preventiv la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din IPJ Călărași, precum și pentru protejarea afacerilor derulate de firmele controlate de el.
 2. Comisarul șef de poliție Iorga Marian, în lunile noiembrie 2016 și martie 2017, a obținut gratuit de la agentul șef de poliție Manea Mihai Tudorel, din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Călărași, circa 200 baloți de lucernă care au fost transportați, cu sprijinul acestuia și a numitului Stoica Ștefan, la ferma pe care tatăl ofițerului de poliție o are în comuna Șotrile, sat Lunca Mare, județul Prahova. Anterior, baloții de lucernă au fost procurați de la numiții Bucur Ionel Cătălin, primarul comunei Perișoru, și Călin Petre Alexandru, primarul comunei Sărulești. În schimbul acestora, Marian Iorga a lăsat să înțeleagă pe agentul șef de poliție Manea Mihai Tudorel că are influență asupra șefului Centrului Medical Județean Călărași al MAI, subinspector de poliție Arabol Nicolae Veronica Daniela, astfel încât soția agentului de poliție, Manea Veronica Florina, să promoveze concursul pentru ocuparea postului vacant de asistent medical la această structură. Postul a fost scos la concurs în luna noiembrie 2016, însă soția agentului de poliție nu a putut participa întrucât nu avea vechime în specialitatea de asistent medical generalist, fiind asistent farmacist.
 3. În luna aprilie 2016, inspectorul șef de poliție Iorga Marian l-a susținut pe Tase Nicolae în vederea promovării în funcția de adjunct al șefului Poliției municipiului Călărași și mutarea ulterioară, după o lună, pe cea de șef Serviciu de Investigații Criminale, obținând de la acesta un teren agricol de 3 ha, în comuna Dragalina, prin intermediul numitului Ghionoiu Nicolae, din satul Drajna Nouă, fost viceprimar al comunei.
 4. În anul 2016, Iorga Marian a exercitat presiuni constante asupra subcomisarului de poliție Deacu Emil, șeful Biroului Rutier, din cadrul Poliției mun. Călărași, solicitându-i în mod repetat să-și prezinte demisia din funcția de conducere. Pentru ca presiunile să înceteze, Deacu Emil i-a înmânat lui Iorga Marian suma de 3.000 euro prin intermediul medicului ofițer de poliție Arabol Nicolae Veronica Daniela, sumă din care medicul a primit de la Iorga Marian 1.000 euro.
 5. În anul 2016, subcomisarul de poliție Gheorghe Marian, în prezența colonelului în rezervă Luchian Vasile și a agentului principal de poliție Bara Ilie, i-a oferit lui Iorga Marian 5.000 euro, în imobilul aflat în proprietatea acestuia, în mun. Călărași, strada Rozelor, întrucât Iorga Marian încerca să-l determine să demisioneze din funcția de șef Birou Ordine Publică, ulterior acesta fiind numit șef al Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, asimilat biroului. Gheorghe Marian i-a cumpărat o centrală termică, în valoare de 3.800 lei, de la SC Călin Service Total SRL Călărași, lui Iorga Marian, care a fost montată la apartamentul acestuia din București, aspect cunoscut de colonelul în rezervă Dinu Marcel Darie.
 6. În anul 2015, Iorga Marian… a primit suma de 30.000 euro de la Popa Răzvan Marius și de la Popa Florin Cătălin, pentru a dispune încetarea verificărilor…
 7. În luna septembrie 2015, pentru a-l menține în funcție pe șeful Poliției orașului Fundulea, comisarul șef de poliție Avram Ion, inspectorul șef al IPJ Călărași, Iorga Marian, a pretins și primit de la acesta produse în valoare de 4.000 lei care au fost transportate pe raza municipiului Câmpina, la o fermă de creștere a animalelor.
 8. Începând cu data de 4.05.2016, Tene Gheorghe, ce administrează în fapt Mecaind Ulmeni, a remis diverse produse lui Iorga Marian, prin intermediul comisarului șef de poliție Gheorghe Cristian Chimon Petre, șeful Poliției orașului Budești, pentru ca firma privată menționată să nu fie supusă verificărilor lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Călărași – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
 9. La data de 9.03.2016, Iorga Marian a dispus împuternicirea inspectorului principal de poliție Dumitru Cristian Florin pe funcția de șef al Secției de Poliție Rurală Gălbinași și ulterior l-a promovat la comanda Serviciului Ordine Publică. Ca recompensă pentru actele de dispoziție ale lui Iorga Marian, acesta a primit de la Dumitru Vasile, tatăl inspectorului principal de poliție Dumitru Cristian Florin, cereale în valoare de 5.000 lei.

Prin procesul verbal din data de 8.01.2018, Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției s-a sesizat din oficiu cu privire la:

 1. Anterior pensionării ofițerului de poliție Vasile Luchian, fost șef al Poliției mun. Călărași, Iorga Marian, șeful IPJ Călărași, știind că fratele acestuia avea o situație materială foarte bună, i-a cerut 10.000 euro, sub formă de împrumut, în schimbul promisiunii că va îndeplini atribuțiile de șef al IPJ Călărași astfel încât Vasile Luchian să promoveze în funcția de adjunct al inspectorului șef al IPJ Călărași. Vasile Luchian a refuzat să-i dea banii lui Iorga Marian și, în contextul deteriorării relațiilor cu șeful IPJ Călărași, s-a pensionat, afirmând că nu mai dorea să achite acestuia contravaloarea consumației la diverse restaurante.
 2. La data de 4.08.2016, Peanci Daniel Aristide a provocat un accident în municipiul Călărași, pe fondul neacordării de prioritate, fiind dispusă sancțiune contravențională și măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule. Ulterior, întrucât au rezultat și victime, s-a constituit dosarul penal mr. 1794/P/2016. Peanci Daniel Aristide a contestat la Judecătoria Călărași măsura dispusă față de el prin procesul verbal din 22.11.2016, aceasta fiind admisă întrucât subcomisarul de poliție Tănase Cristina, din dispoziția inspectorului șef Iorga Marian, nu a formulat întâmpinare. Ulterior, IPJ Călărași a dispus, prin ordonanța din 20.12.2016, clasarea cauzei pentru vătămare corporală din culpă, ca urmare a lipsei plângerii prealabile, menținându-se sancțiunea complementară. Pentru soluționarea favorabilă a petiției nr. 40925/13.02.2017, depusă la IPJ Călărași, de Peanci Daniel Aristide, care solicita restituirea permisului de conducere, subcomisarul de poliție Tănase Cristina, juristul IPJ Călărași, din dispoziția inspectorului șef Iorga Marian, a cerut un punct de vedere la Direcția Juridică a IGPR, fără să descrie speța în detaliu. Ulterior, Iorga Marian i-a convocat pe juristul IPJ Călărași, pe șeful Serviciului Rutier al IPJ Călărași, comisar șef Anghel Ion, pe Magearu Mihai și pe Necula Bogdan Ionuț, ofițeri de poliție la Serviciul Rutier, și l-a cerut să-i restituie permisul de conducere lui Peanci Daniel Aristide. Ofițerii din cadrul Serviciului Rutier au refuzat această cerere, considerând-o nelegală, iar Iorga Marian i-a jignit și le-a cerut demisia. Urmare plângerii formulate de Peanci Daniel Aristide față de dispoziția nr. 177052/2.03.2017 a Serviciului Rutier din cadrul IPJ Călărași de menținere a măsurii suspendării dreptului de a conduce autovehicule, Iorga Marian a dispus admiterea ei, prin adresa nr. 30709/21.03.2017, și a dispus restituirea permisului de conducere. În mai multe rânduri, Iorga Marian a primit de la Peanci Daniel Aristide foloase materiale constând în mese festive, spre exemplu în luna ianuarie 2017, la pensiunea Privilege Club – La Fermă, ce aparține lui Peanci Daniel Aristide, fără să fie achitată contravaloarea produselor și serviciilor. Totodată, Peanci Daniel Aristide a asigurat cazare gratuită, la pensiunea menționată, ofițerului de poliție Manta Andrei Mihai.

Aceste petiții, ajunse sub ancheta Direcției Naționale Anticorupție, toate cuprinzând elemente vagi, aducând ca stil cu delațiunile ordinare, unele dintre ele absolut penibile, au fost formulate de „un grup de polițiști” și de către agentul de poliție Dumitru Ilie, adresate Consiliului Județean Călărași, câtă vreme se profila fără echivoc varianta ca șeful acestei instituții, Vasile Iliuță, să fie trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj.

Modul de operare este absolut golănesc, specific anilor în care delațiunea era un mod de existență pentru oamenii lipsiți de cele mai elementare norme de etică sau de caracter.

Consiliul Județean Călărași a direcționat respectivele „petiții” către Inspectoratul General al poliției Române. Din datele emise pe surse, respectivele „petiții”, semnate „un grup de polițiști”, au fost întocmite la un cunoscut restaurant din apropierea municipiului Călărași, ulterior acestea fiind diseminate, în spațiul public, prin intermediul fostului șef de post, devenit deputat PSD, Dumitru Coarnă.

S-au mai enumerat următoarele elemente, cuprinse în delațiuni și cercetate de Direcția Națională Anticorupție:

 1. În schimbul mai multor tiruri cu furaje provenite de la Agromec Ulmeni, comisarul șef Marian Iorga ar fi promovat diverși polițiști în cadrul Poliției Municipiului Oltenița, datorită demersurilor depuse de Tene George, fratele patronului.
 2. Șeful Secției de Poliție Rurală Dragalina a fost promovat în această funcție în schimbul unor avantaje materiale.
 3. A furnizat seturile de întrebări care făceau obiectul concursurilor de încadrare directă în funcția de ofițer, pretinzând sume cuprinse între 7.000 și 10.000 euro de la candidații Bucșea Alexandru Dumitru, Duțescu Garofița și Tase Daniel Alexandru, banii fiind remiși de părinții lui Bucșea și Tase, respectiv de concubinul Garofiței Duțescu, Popescu Ion, zis Pimpoi.
 4. Tatăl lui Bucșea Alexandru Dumitru, Bucșea Ion, administrator la mai multe societăți comerciale, a fost prezentat de Iorga Marian la mai mulți primari, din comunele Frumușani, Perișoru, Gălbinași, Dragalina, Luica, pentru a contracta diverse lucrări de construcții, primind, la schimb, bani, servicii și sejururi, unele concedii fiind plătite direct de firmele lui Bucșea Ion, aspecte cunoscute de Vasile Luchian, fost șef al Poliției Municipiului Călărași, care deține și o copie xerox a facturii eferente serviciilor.
 5. Iorga Marian a împrumutat sume de bani de la Gheorghe Marian (5.000 euro) și Tulpan Lilian (4.500 euro), fără să mai restituie sumele respective, ulterior cei doi fiind numiți în diverse funcții de conducere.
 6. A favorizat-o pe proprietara firmei Florina SRL, ajutând-o să încheie mai multe contracte cu instituții publice din județul Călărași.

Trebuie precizat că firma Florina SRL a încheiat, și pe anul în curs, când Marian Iorga nu mai este la conducerea IPJ Călărași, contracte cu instituții publice din județul Călărași, sumele fiind de ordinul sutelor de mii. Patroana acesteia, Gheorghe Florica, apare în poze publice, postate de membri PSD cu diferite calități oficiale.

Din sumedenia de acuze, până la acest moment s-a reținut că Marian Iorga a primit un ceas, marca Tissot, în valoare de 4.350 lei, cumpărat de la magazinul Helvetansa, din București, în cursul anului 2017, aspect rezultând și din ascultarea convorbirilor. Nu e clar dacă a fost primit drept cadou sau într-un alt mod.

În cauză, cu diferite calități, figurează: Manta Andrei Mihai, Manta Emil, Miu Adrian Alexandru, Deacu Emil, Frâncu Robert Alexandru, Vlad Constanța Ramona, Dobre Bogdan Vasile, Drăgan Genoveva Ioana, Naghi Constanța, Popa Florin Cătălin, Popa Marius Răzvan, Boșnigeanu Vasile, Petrache Andrei, Gheorghe Florica, Dumitrașcu Petronel, Luchian Vasile, Tătaru Gabriel, Mihnea Vasile Silviu, Grama Eduard, Iliuță Vasile, Bucșea Alexandru Dumitru, Bara Ilie, Constantin Alina Simona, Mușat George Dorin, Nica Luminița Elena, Gheorghe Cristian Chimon Petre, Mihalache Sorinel, Necula Bogdan Ionuț, Baicu Ștefan, Tănase Cristina, Manea Tudorel Mihai, Dumitru Cristian Florin, Mone Anton, Tulpan Lilian, Gheorghe Marin, Avram Ion, Tomoșoi Marius Cătălin, Tudor Mioara Ramona, Blăjan Andrei Octavian Decebal, Brânză Ivona Niculina, Tase Nicolae și Anghel Ion.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp