EVENIMENT

Cel mai vârstnic locuitor al județului Călărași: S-a născut la câteva luni după ce s-a scufundat Titanicul

image_pdfimage_print

Cel mai bătrân locuitor din județul Călărași, este o femeie. Se numește Maria Mihai și locuiește pe strada Eroilor, în satul Vișinii numit, până în 1964, Fleva, ulterior Vișina.

Bujori și albăstrele

S-a născut la 5 ianuarie 1913, aproape la o lună după ce arheologul german Ludwig Borchardt a descoperit, în sudul Egiptului, bustul lui Nefertiti. Și la alte câteva luni după ce Titanicul s-a dus la fund, în Atlantic, undeva între Southampton și New York. Abia în anul următor a început și Primul Război Mondial și tot în 1914 moare și primul rege al României, Carol I. Maria Mihai nu mai vede și abia mai aude. Stă într-o verandă foarte curată, unde i s-a amenajat un pat. E într-un cadru metalic și, de la înălțimea unei ferestre, mai mult moțăie. În jur, aria toată e numai o grădină încărcată de bujori și de albăstrele. “Sunt bătrână, mamaie… Și nu mai pot…” Așa stă toată ziua. S-a născut în satul vecin, din valea Coadele, Independența. Nu ajungea în Vișinii dacă nu o lua o fată de-a ei, Mia, să-i aibă grija. În rest, ni se spune, nu a plecat vreodată din zonă. Te simți mic, privind-o. Plecăm cât se poate de repede. Bătrâna a fost lăsată în grija unui vecin din sat, cei ai casei fiind plecați la oraș.

Văduvă de zile tinere

E cunoscută drept mama lui Mia. “Ea a copilărit la Independența, acolo s-a măritat, acolo a făcut copii”. E văduvă de război și a muncit, cu ziua, la vechea cooperativă agricolă de producție din sat. “Mamă, câte zile are de la Dumnezeu, atâta să trăiască! Prin câte rele o fi trecut, că a rămas văduvă de zile tinere, văduvă de război! Și-a crescut copiii singurică. Și, uite, dacă are zile de la Dumnezeu… Trăim, ce să facem?! Ne chinuim, uite-așa, încet-încet… Păi ce să facem?” În fața porții bătrânei Maria, ne întreținem cu una dintre vecine, mult mai verde, are numai 76 de ani. Se mândrește! Ne spune că o cheamă Tudor Maria a lui Vulfa. E fata lui Tudor Dumitru. Iar porecla i se trage, desigur, de la tată, căci acesta, când era mic, i se împleticea limba când vedea câte o vulpe, prin șleauri, când îl lua taică-su la vânătoare. “După poroclă, că nu putea să spună, zicea, bă, uită vulfa! Și Vulfa i-a rămas!” Mia e fata Mariei Mihai, bătrâna de 106 ani. Este cea care are grijă de gospodărie. Are și soțul la pat, nu mai pășește de ani buni. Vecina din poartă ne spune că Mia e mână de fier și ține toată casa, ca un pahar. Chit că e din leat cu ea.

Vecină cu Veta, care a făcut și ea 100 de ani

Baba Maria a fost vizitată, acasă, la Vișinii, de primarul comunei, Lică Voicu, în data de 9 mai. N-a venit singur. A fost vizitată și anul trecut. “M-a impresionat. Era nora dânsei, avea grijă și de soț, și de mamaie. Și zice: cine a venit? Că ea a auzit. E cineva de la primărie! Dar zice: spune-i să se roage pentru mine, să mor!” Carmen Dănuța Anghel, asistentul social al primăriei, se scutură. În schimb, secretara Consiliului Local Independența, Genica Mirică, îi știe oarecum istoricul bătrânei. Bătrâna a avut 3 copii: pe nea Ion Bubută, decedat; pe tanti Aurica a lui Ion Florea, dar și pe tanti Mia, de la Vișinii. “Vă spun, are momente. Când am vorbit cu ea, era lucidă. M-a întrebat dacă, de la noi din sat, mai e cineva bătrână ca ea așa? I-am zis: mai este, bre, tanti Veta a lui Chercea. M-a întrebat: mai trăiește Veta.” Maria Mihai a fost vecină cu tanti Veta, cu care a copilărit. Ea stătea în capătul de stradă și tanti Veta chiar pe colț. “În momentul în care i-am zis că mai trăiește femeia, aa, da, îmi aduc aminte: erau săraci! Noi intrasem în colectiv și ei nu intrase. Și-i ajutam! Furam în poală și mă duceam și-i dădeam, că avea copii.”

Griji pentru fata de la azil

Tot tanti Mia, fata la care stă mamaia Maria, spune prin sat că, și la 106 ani, aceasta își tot face griji de cealaltă fată, Aurica, aceasta fiind rezidenta unui azil, în județul Ialomița. Pe 9 mai, cei din cadrul Primăriei Independența, i-au dus un tort, o plachetă și suma de 1.000 lei. La fel a primit și Petre Elisabeta, cunoscută drept Veta a lui Chercea, aceasta împlinind și ea, tot în acest an, numai 100 de ani.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat