EXCLUSIV

Extreme: Dacă ai 400 de kilograme, spitalul din Călărași te trimite să mori acasă

Print Friendly, PDF & Email

În Dâlga, în Satul Nou, era cunoscută din neamul lui Gușu. A murit în urmă cu câteva zile, la vârsta de 64 de ani. La Spitalul Județean de Urgență Călărași a ajuns, prima dată, în ziua de 24 aprilie 2018, când doar a fost consultată. A ajuns după ce localnicii au improvizat un fel de targă, din europaleți, chemând în ajutor un motostivuitor. A doua zi, i s-a eliberat o scrisoare medicală semnată de Muhamed Ahmet, medic specialist cardiolog, după care a fost trimisă acasă. Tot cu autospeciala pentru transport personal și victime multiple din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei Călărași.

Nu este necesară revenirea pentru internare

Medicul Muhamed Ahmet, în scrisoarea medicală, spune că Rada Bătrânu, pacienta, a plecat de la spital cu următoarele date: nu este necesară revenirea pentru internare; nu s-a eliberat prescripție medicală; …nu s-a eliberat recomandare pentru îngrijiri medicale/paliative la domiciliu, deoarece nu a fost cazul. Rada Bătrânu, la data decesului, suferea, printre altele, de obezitate morbidă și cântărea aproape 400 de kilograme! Locuia singură, de ani de zile, într-o casă lăsată de izbeliște, într-o margine a satului Dâlga, în cea constituită de deportați, în spatele cimitirului. Mânca de prin vecini, care-i aduceau hrană, cu oala, din milă. “S-a luptat pompierii ăia, săracii, cu ea și uite-aici a venit de s-a spălat, la fântână”. O rudă a acesteia a cerut ajutor medical de urgență, asta după ce femeia fusese lăsată singură, de ani de zile. Doar se putea întoarce de pe o parte pe alta. “Trăia într-o mizerie nemaipomenită, era vai de mama ei! Se ducea băiatul meu, că am băiatul acasă, de-i ducea, de la magazin, mâncare. Băiatul meu îi făcea focul.” Vecina de peste drum este cea care ne dezvăluie aceste lucruri.

Dată acasă pentru că ocupa un salon

Aceasta știe că fosta ei vecină a început să se umfle, așa spune, după ce aceasta a născut ultima dată. “Nașterea aia i-a provocat boala asta. A dat într-o boală, nu s-a căutat la timp și așa a căzut la pat… Când a dus-o la spital, atârna pieile pe ea, nici nu avea cu ce s-o îmbrace, picioarele nu se mai vedea, era lipite.” Costel Gușu a fost cel care i-a făcut un coșciug pe măsură. A fost îngropată rapid, după ce s-a apelat la o macara. “A dus-o o dată la spital și a adus-o înapoi. Nu știu de ce a adus-o înapoi, de ce să vorbesc? Era de speriat…” În schimb, la dispensarul uman din localitate, datele sunt ceva mai clare. “A fost luată la Călărași și dânșii nu și-au dat interesul. Au aruncat-o ca pe o măsea! Luați-o, că noi nu putem să ținem acest pacient, că ocupăm un salon. O făceau în tot felul! Am înțeles că un medic cardiolog nu a vrut s-o țină!” Prima dată, la Spitalul Județean de Urgență Călărași a fost dusă de pompierii de la Lehliu-Gară. “plăgi, avea răni deschise, puteau s-o îngrijească. Noi, cabinetul de-aici, nu puteam să rezolvăm ce probleme avea doamna. Oricum, era într-o fază terminală…”

Externată de pe secția de cardiologie

Medicul de familie din satul Dâlga, Ștefan Roșculeț, este cel care trage concluziile acestui caz deosebit: “A fost internată acum o lună de zile și au chemat familia, să o externeze, motivând că nu au posibilitatea să o îngrijească. Atunci am sunat eu la Casa de Asigurări de Sănătate, am vorbit cu directorul medical, cu domnul Drăgan, i-am prezentat situația și l-am rugat frumos să rezolvăm cumva. Că nu o pot trimite înapoi… Noi am mobilizat, ambulanța, SMURD-ul, au fost două echipaje complete, unul de la pompieri, preotul din comună și încă trei bărbați pe care i-am luat din uliță ca s-o putem sui în mașină… Nu poți să tragi un om de 400 de kile, de mână, că se rupe mâna, se rupe carnea de pe el. Nu se poate!” Ștefan Roșculeț, medicul din Dâlga, nu știe de ce, a doua zi, femeia a fost expediată acasă. “Ea trebuia operată. Ea a fost transportată corect. La spital, nu știu ce s-a întâmplat mai departe. Din punctul meu de vedere, eu n-aș fi externat-o. Tot ce știu, și știu de la aparținători, e că nu a fost îngrijită și că a fost externată de pe secția de cardiologie.”

Dacă ești de la țară, nu primești rețetă

Le externare, în data de 25 aprilie, femeia de 70 de ani și de 400 de kile, nu a primit nici măcar o rețetă. “Pentru mine, asta nu este o uimire. Pacienții din mediul rural, în general vin fără tratament, fără scrisori medicale, cu câte o rețetă de mână… Asta este o neglijență a doctorilor, a colegilor specialiști de prin spitale care, probabil, sunt foarte aglomerați și, atunci, se grăbesc. Nu-mi imaginez altfel. Dar, în mod normal, regulamentul spune că trebuie să plece cu tratament, cu scrisoare, cu toate actele pe care le cere pacientul. Și cu medicație, la pachet, dacă nu trebuie întrerupt tratamentul, dar n-am mai văzut așa ceva de ani de zile… În afară de ministra Sănătății și pe Arafat, în rest am sunat pe toată lumea. Ideea e în felul următor: noi nu avem, în România, nici un centru de excelență pentru tratarea pacienților cu obezitate morbidă… Sunt convins că nu e dânsa singura pacientă din țară. Dar nu face nimeni nimic.”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp