ACTUALITATE

Vâlcelele: Suspiciune de contaminare cu PPA, sesizată la 112

Print Friendly, PDF & Email

În cursul zilei de astăzi, în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au descins pe raza satului Vâlcelele, la o gospodărie țărănească. 3 porci au fost sacrificați în urmă cu aproape 10 zile, la cererea doctorului veterinar Ilie Tâlpeanu, acesta diagnosticându-i, din ochi, cu toxiinfecție alimentară. Ulterior, le-a cerut proprietarilor să-i ucidă, iar carnea să o depoziteze, pentru consum propriu.

Diagnosticați cu toxiinfecție alimentară

Gospodăria este situată la marginea satului Vâlcelele, pe drumul care duce spre satul Bogdana. Proprietarul se numește Traian Achim și ne spune că lumea din sat îl cunoaște drept crescător de animale, în special de porci și de capre. La fața locului, în jurul orei 14:00, se afla un echipaj din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea. Contactat, Viorel Bucur, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, ne declară că nu știa de această situație, până la momentul la care s-a apelat la numărul unic de urgență și că urmează să vină, la fața locului, o echipă care să ridice probe din porcii sacrificați și diagnosticați, de doctorul veterinar Ilie Tâlpeanu, cu toxiinfecție alimentară. Simptomele pestei porcine africane și cele ale toxiinfecției alimentare sunt oarecum asemănătoare, în sensul că animalele acuză, inițial, stări febrile și diaree.

Tăiați noaptea, pe răcoare

Gigel Iliuță, asistentul veterinar

“Nu știu dacă a fost domnul Tâlpeanu, vedem acum, la fața locului. Venim la cetățean, o să stăm cu el de vorbă, vedem cum s-au derulat toate. Vă ținem la curent!” Viorel Bucur precizează că doctorul veterinar de zonă, Ilie Tâlpeanu, nu a semnalat acest caz la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: “Nu știu ce a văzut dânsul acolo, o să mergem acuma acolo și-o să vedem despre ce este vorba. Nu pot să vă spun pentru ce a fost chemat dânsul acolo”. Ilie Tâlpeanu a ajuns pe raza satului Vâlcelele, la gospodăria lui Traian Achim, după ce a fost chemat de Gheorghe Iliuță, asistentul veterinar din sat. “Din cauza la porumbul ăla verde” spune proprietarul porcilor sacrificați, Traian Achim, că i s-a cerut să-și sacrifice porcii. Aceștia ar fi fost hrăniți cu porumb nou și că, deși au fost tratați, până la urmă au ajuns în congelator. “A fost domnul Tâlpeanu aicea, i-a spus lui Gigel, veterinarul, ce tratament să facă. Când a văzut că porcii nu se simt bine, i-am tăiat. Noaptea, i-am tăiat pe răcoare, că n-am avut cu cine să-i tai.”

Scroafa a avortat

“Am și mâncat din ei și nu am murit. Eu am mâncat, nu am avut probleme”. Traian Achim spune că nu are nici un document emis de doctorul veterinar din care să rezulte că porcii respectivi, mai mari de 150 de kilograme fiecare, ar fi fost diagnosticați cu toxiinfecție alimentară. “Le-am făcut tratament și nu a reacționat la tratament. A dat diaria peste ei, nu mânca, decât apă. Am chemat veterinarul, am făcut tratament la porci și a zis că eu nu mai am ce face. Da?! Zice: uite cum arată! Nu e bine! Mă, îl tai! Taie-i!… Făcea febră și era moleșiți. Nu scădea sub 40.” Gospodarul recunoaște că mereu și-a hrănit porcii în acest mod, dându-le să mănânce, an de an, porumb de lapte, înainte de recoltat, dar e prima dată când i se întâmplă ca animalele să i se îmbolnăvească din această cauză. “Noi am dat și acum un an, dar nu s-a întâmplat.” După ce au fost sacrificați, doctorul veterinar a venit doar ca să infirme diagnosticul de trichineloză. Unul dintre porcii sacrificați, o scroafă de circa 200 de kilograme, fusese gestantă. “A avortat până să o tai”.

Mii de porci îngropați la marginea municipiului

Avortul spontan la scroafele gestante este un simptom al pestei porcine africane. “Poate să fie și peste porcină. Nu știu ce interes a avut Tâlpeanu să nu declare. A fost cu dus: că e, că nu e… Câți n-a tăiat și a mâncat porcii până n-a mai putut?” În județul Călărași, conform ultimului comunicat emis de Direcția sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, pesta porcină africană evoluează în 10 exploatații nonprofesionale de suine (comunele Perișoru, Dorobanțu, Grădiștea și Ciocănești. La data de 26 august 2019, s-a confirmat focarul de pestă porcină africană în explotația comercială de suine aparținând firmei Albatros SRL, pe raza municipiului Călărași. Peste 6.000 de porci sunt sacrificați și îngropați pe un teren aparținând Consiliului Județean Călărași, în partea de nord a municipiului Călărași, pe locul fostei unități de radiolocație. Anterior, aici a evoluat un alt focar de pestă porcină africană, într-o fermă cu peste 100 de capete, ce funcționa ilegal, cu acceptul reprezentanților Consiliului Județean Călărași.

Liberalul Tâlpeanu a fugit

În cazul în care, pe raza satului Vâlcelele, s-ar fi declarat un caz de suspiciune cu virusul PPA, în jurul focarului s-ar fi impus o zonă de protecție de 3 kilometri, dar și interzicerea circulației animalelor. Pe raza comunei Vâlcelele, se află una dintre cele mai mari ferme de creșterea porcilor din județ, aparținând președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. Doctorul veterinar Ilie Tâlpeanu face parte din același partid politic ca și șeful Consiliului Județean Călărași. În plus, Ilie Tâlpeanu este și consilier județean. Contactat, Tâlpeanu a refuzat să facă vreo declarație de presă, fugind efectiv. Conform datelor obținute prin Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în cazul în care, în urma analizelor, se va stabili că porcii sacrificați, pe raza satului Vâlcelele, cu știința doctorului veterinar, erau contaminați cu PPA, se va deschide dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de zădărnicia combaterii bolilor, faptă prevăzută de art. 352 NCP.

Confirmare oficială: PPA la Vâlcelele

La 24 de ore de la anunțarea unui posibil caz de infecție cu pestă porcină africană, pe raza comunei Vâlcelele s-a declanșat alarma, autoritățile recunoscând, în cele din urmă, printr-o informare nedată publicității, că a fost confirmată existența virusului PPA, pe raza comunei Vâlcelele, în exploatația comercială deținută de firma Ilya Agro SRL, firmă controlată de președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. “În data de 06.09.2019, Centrul Local de Combatere a Bolilor Județean Călărași s-a reunit în ședință extraordinară  și în urma dezbaterilor, prin majoritate de voturi,  a fost aprobat prin Hotărâre a Instituției Prefectului Județean Călărași,  planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA) în exploatația de suine administrată de SC  Ilya Agro SRL.” Pe raza satelor Floroaica, Vâlcelele, Dragoș Vodă, Bogdana, Socoalele, Vlad Țepeș, Mihai Viteazu, Independența și Vișinii, în urma confirmării infecției cu PPA, la firma Ilya Agro, este interzisă mișcarea suinelor, produselor și subproduselor provenite de la acestea, dar și a gunoiului de grajd.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp