EXCLUSIVNEWS ALERT

Uluitor: În cadrul procesului penal în care sunt judecați cei doi polițiști violatori, Poliția municipiului Călărași nu figurează ca parte responsabilă civilmente

Print Friendly, PDF & Email

Un alt abuz incalificabil se petrece, în aceste zile, în cazul fetei din Centrul de Plasament Perișoru, abuzată sexual de doi polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției municipiului Călărași. Este vorba de minora Radu Ionela Valentina, abuzată sexual în mod repetat, în data de 5 august 2015, în timp ce era drogată cu prenadez, de polițiștii Șerban Adrian Nicușor și Dumitriu Daniel Florin.

Fapte

În referatul nr. 2206/P/2015 din 07.08.2015, înregistrat pe rolul Judecătoriei Călărași, la data de 07.08.2015, sub nr. 4400/202/2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi a reținut că cei doi polițiști au întreţinut, prin constrângere şi profitând de imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, acte sexuale orale cu minora Radu Ionela Valentina, în vârstă de 15 ani, instituţionalizată în Centrul de Plasament Perişoru. Minora era fugită din centru şi era urmărită prin dispoziţia IGPR nr. 367469/05.08.2015. La acest moment, pe rolul Judecătoriei Călărași, se află dosarul nr. 4659/202/2015, înregistrat la data de 25.09.2015, în care Șerban Adrian Nicușor și Dumitriu Daniel Florin sunt acuzați de comiterea infracțiunii de viol, cu circumstanțe agravante, aceștia riscând 12 ani de pușcărie.

Părți

Și procurorul de caz, dar și judecătorul de drepturi și libertăți au reținut că cei doi polițiști au comis infracțiunea de viol “în timpul exercitării atribuţiunilor de serviciu”. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Călărași reține, în motivarea dată de instanță privind arestarea celor doi polițiști violatori, următoarele: polițiștii “se aflau în timpul exercitării atribuţiunilor de serviciu, exercitând funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat pentru apărarea ordinii publice”. În acest caz, iată, pe rolul Judecătoriei Călărași, în dosarul penal amintit, figurează următoarele părți: Șerban Adrian Nicușor – inculpat; Dumitriu Daniel Florin – inculpat; Radu Ionela Valentina – parte vătămată; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași – reprezentant legal.

Poliția e bună de plată

După cum vedeți, în cauză, ca parte responsabilă civilmente, nu figurează Poliția municipiului Călărași, deși cei doi violatori au comis infracțiunea ca reprezentanți ai acestei instituții, în timpul orelor de program, în vreme ce se aflau în misiune, după cum reține, în referatul cauzei, atât procurorul care a instrumentat dosarul, cât și judecătorul de drepturi și libertăți, în motivarea prin care a decis arestarea preventivă a celor doi violatori. Cei doi polițiști, la momentul comiterii faptei de viol, nu erau în timpul liber ci, așa cum reține și Judecătoria Călărași, exercitau “funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat pentru apărarea ordinii publice”. Din acest unghi, e curios faptul că nici procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, care a instrumentat dosarul de urmărire penală, dar nici reprezentantul legal al persoanei vătămate, în fapt Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, nu au cerut tragerea la răspundere civilă, pentru plata de daune morale, a instituției reprezentate de cei doi violatori, la momentul comiterii infracțiunii, adică a Poliției municipiului Călărași.

Minora vrea daune

Doinița Nicolae, șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, într-o scurtă discuție, ne-a precizat că minora abuzată, Radu Ionela Valentina, vrea să ceară daune morale celor doi polițiști violatori. Ne declară că nu știe de ce procurorul care a instrumentat acest dosar nu a inclus, în cazul procesului penal, pe rolul Judecătoriei Călărași, și partea responsabilă civilmente, în fapt Poliția municipiului Călărași. Doinița Nicolae ne-a precizat că se va consulta cu juriștii aflați în subordine, urmând să ceară ca instituția reprezentată de cei doi polițiști violatori, la data comiterii infracțiunii, să fie parte în procesul penal. În mod absolut legal, minora violată, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, ca reprezentant legal, poate cere tragerea la răspundere civilă a instituției pe care o reprezentau cei doi polițiști violatori, la data comiterii infracțiunii. Și Poliția municipiului Călărași trebuie să răspundă financiar și să acopere daunele morale cerute de minoră. Dacă procurorul de caz nu a cerut includerea Poliției municipiului Călărași, ca parte responsabilă civilmente, în cadrul procesului penal, acest fapt îl poate face și reprezentantul legal, adică Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. Altfel avem de-a face cu comiterea unei noi fapte penale, de neglijență în serviciu, în dauna minorei violate. Următorul termen în cadrul acestui proces este la data de 1 octombrie 2015.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp