ACTUALITATE

Trai pe vătrai: BRIF-ul mic, pe o sută de euro, la RAR Călărași

Print Friendly, PDF & Email

La ora 9:00, în data de 24.10.2022, directorul Liviu Ionuț Petrache nu era venit la serviciu, deși programul, la Registrul Auto Român, începe la ora 8:00.

„Ce se-ntâmplă? Programările se fac numai și numai la București. Bine, on-line sau prin telefon. Avem un număr unic. Deci numai de-acolo se face. Sau vorbiți cu șefu… Să vină.”

Un individ, în salopetă, este cel care ne abordează. Îi explicăm că vrem să înscriem un BMW, din 2016, adus din Germania. E extrem de săritor.

„Trebuie să vă dea o delegație firma. Deci către dumneavoastră, că trebuie să mergeți la RAR… În primul rând, s-a aveți hârtiile: BRIF-u mare, BRIF-ul mic vă trebuie neapărat, dacă este mașina din Germania… Deci factura și astea care a adus-o. Dacă-i firmă și-i firmă care se respectă și asta, ăștia dau toate hârtiile necesare…”

  • Ca să fie treaba bună-aci, să nu mă țină?
  • N-auziți?! Vorbiți cu șefu, eu nu pot să vă zic ceva mai mult.

Îl întrebăm dacă 100 de euro, drept șpagă, ne scutește de emoții.

„În primul rând, nu la mine veniți. În primul rând, vorbiți cu șeful.”

Chiar și paznicul de la intrare era familiarizat cu aranjamentele șefilor. La intrare, i-am explicat ce vrem să facem. Și acesta se arată foarte săritor.

„Cel mai bine este să vă luați actele la dumneavoastră, în primă fază, care le-aveți la mașină. Vă duceți în dreapta, după colț, la birouri. Întrebați acolo ce costuri sunt, dacă vă trebuie ceva la acte… Că poate lipsește ceva prin acte, nu știu, se mai schimă legile dă pă o zi pă alta…”

La plecare, ne abordează din nou:

  • Ce-a zis nea? E bine, da?
  • A, 100 euro.

Paznicul ridică din umeri și râde. I se pare cam mult.

Nu aceeași atitudine o are când scoatem camera de luat vederi. Brusc, atitudinea acestuia este cu totul alta.

„Șefu? Nu vă supărați. Vă rog frumos, nu aveți voie să filmați în incinta societății. Asta îmi cere societatea… Mergeți, vă rog frumos, cereți aprobare. Dacă dânșii vă dă voie, nu-i nici un fel de problemă.”

Registrul Auto Român se prezintă drept un „organism tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii ca autoritate competentă în domeniul vehiculelor rutiere, siguranţei rutiere, protecţiei mediului înconjurător şi asigurării calităţii”.

Liviu Ionuț Petrache a sosit la muncă abia la solicitarea noastră. Este ales drept președintele Organizației de Tineret din cadrul Partidului Național Liberal, la nivel județean. S-a înscris în PNL după ce, vreme de mai mulți ani, a activat ca membru al Partidului Social Democrat.

„Șeful”, Liviu Ionuț Petrache, ne pune placa:

„E o glumă. Ce pot să vă spun, din ce știu eu, nu se ia șpagă. Dacă cineva a făcut această greșeală, să-i spun așa, ilegalitate, că nu-i o greșeală, să și-o asume. avem departament de anticorupție, sunt protocoale făcute cu DGA-ul, anual vin, ne fac instruiri.”

  • Bun. Unde vin cu suta de euro?
  • Mă jigniți.

Petrache este numit, pe acest post, la propunerea Partidului Național Liberal. Tatăl acestuia, Adrian Petrache, pesedist înfocat, are un service auto, pe raza municipiului Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp