ACTUALITATE

Tânăr, în vârstă de 24 de ani, mort în Centrul de Abilitare și Reabilitare Vâlcelele

Print Friendly, PDF & Email

Deces suspect, azi, la Centrul de Abilitare și Reabilitare Vâlcelele, recent inaugurat de protipendada județului Călărași. Un tânăr, cunoscut cu afecțiuni medicale, s-a stins, în jurul orei 10:00.

Cel decedat, în vârstă de 24 de ani, se numește Dănuț Măianu. Era pacient dializat.

„Avem un deces. A murit un tânăr. A murit din cauză… De boala lui a murit! Nu este nici o problemă. Abia a fost… Adică nici o problemă pentru noi ca și suspiciune. Este vorba de un tânăr de 24 de ani, cu diagnostice severe, dependent și de dializă. A fost de mic diagnosticat cu toate tulburările astea. Cu trecerea timpului au mai apărut și alte tulburări. Cele de natură psihiatrică au fost recent evaluate, parcă miercuri s-a întors de la Spitalul Săpunari.”

A fost externat, recent, de la Spitalul de Psihiatrie Săpunari, diagnosticul fiind cel de schizofrenie. Până în cursul acestei luni, nu i s-a mai făcut vreodată o evaluare psihiatrică.

 • Tu ești cuminte p-aicea?
 • Da.
 • Dar ce-i cu schizofrenia asta p-aicea? Ai auzit tu vreodată voci în cap?… Da’ voci în cap ai auzit vreodată? Nebuneală ai?
 • Nu…
 • Dar mai faci nebuneli p-aicea. Mai trântești, mai spargi! Măi, ți-aș da o vitamină de cap!
 • Ce? Noo.
 • Păi dacă nu mai ești cuminte și faci nebuneli p-aicea… Dacă se plânge lumea de tine, eu sunt obligat să… Obligat îți fac. Eu sunt un doctor corect… Dacă îți dau un tratament, asta e să te ajute și pe tine, să nu fii fiară!

E un fragment dintr-un dialog halucinant purtat de un beneficiar al îngrijirilor oferite, prin centre, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași și medicul psihiatru.

Centrul de Abilitare și Reabilitare Vâlcelele e, mai degrabă, o fortăreață. Gardul are peste 2 metri. Porțile sunt zăvorâte. Nu poți intra, sub nici o formă.

„Mă duc să chem șefa!”

Vasilica Linea

„Șefa”, în schimb, strigă în gura mare să fie închisă și ușa centrului. „Șefa” este cunoscută drept Bebița. Se numește Vasilica Linea și domiciliază pe raza satului Perișoru. Ea a fost cea care l-a găsit pe Dănuț Măianu prăvălit pe podea, în camera de zi, mort.

 • De ce-a murit băiatul ăla?
 • Era bolnav, făcea dializă. A fost și la Săpunari…
 • Până să fie internat la Săpunari, a mai fost internat la Săpunari?
 • Nu știu.

Nina, bucătăreasa, este cea care ne dă detaliile. „Șefa” Bebița o strigă din toate puterile să plece de la poartă.

Daniela Arbagic

„Astăzi a făcut un episod de rău convulsiv, după care nu și-a mai revenit din răul convulsiv. I s-a oprit inima. Nu s-au mai reluat respirațiile. Asistenta medicală i-a făcut un masaj cardiac. Au venit domnii de la ambulanță, la solicitarea noastră. S-a constatat decesul. S-a anunțat partea de poliție, organele de poliție… E vorba de un deces înregistrat în centru… A murit, să știți, într-un moment de somn. În timpul somnului, el a făcut epilepsie, a făcut criza convulsivă. A căzut de pe canapea și, în timpul ăla când i s-a acordat primul ajutor, el practic nu s-a mai trezit.”

Explicațiile absolut halucinante sunt date de directoarea din cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, Daniela Arbagic.

Fosta spălătoare de vase Iuliana Raiu

Adjuncta acesteia, Iuliana Raiu, tot membră PSD, până la momentul angajării pe acest post, a fost inclusiv spălătoreasă de vase.

Dănuț Măianu, dependent de dializă, cu malformații renale grave, se afla și sub tratament cu antipsihotice. Centrul de Abilitare și Reabilitare Vâlcelele nu dispune de pază. De aceea funcționează în sistem de pușcărie, cu porțile închise. La momentul producerii decesului tânărului, la muncă, fizic, erau doar doi angajați din patru, câți ar fi trebuit să fie prezenți.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp