ACTUALITATE

Tămădău Mare: Păcătuind de Înălțarea Sfintei Cruci / Video

Print Friendly, PDF & Email

“Mă duc s-o ridic?” este întrebarea care se aude la un moment dat, iar răspunsul este unul categoric: “Nu”. Acest “nu” este rostit de un cadru didactic, Monica Sonic, învățătoare la Școala Gimnazială nr. 1 Tămădău Mare. O filmare, făcută publică prin intermediul rețelelor de socializare, a scandalizat opinia publică, la nivel național. Pe străzile din sat, în plin centru, în Tămădău Mare, o femeie cade, în mod repetat, în șanț, fiind într-o evidentă stare de ebrietate. Alături de ea se află un băiețel, în vârstă de 4 ani, care-i cară o sticlă cu bere. S-a întâmplat în după-amiaza zilei de sâmbătă, 14 septembrie, când creștinii ortodocși au prăznuit Înălțarea Sfintei Cruci.

Gabi Dubală, fabricantul clandestin de țuică, e mirat că Gabi bea bere

Femeia filmată în timp ce măturile șanțurile, cu fundul, se numește Elena Gabriela Marin, în vârstă de 40 de ani. Este cunoscută drept o alcoolică învederată. A fost surprinsă, beată-moartă, pe străzile din sat, de familia învățătoarei Monica Sonic. Aceasta se afla, într-un autoturism, împreună cu soțul, de profesie medic veterinar, cunoscut drept Gabi Dubală, iar cea care filmează este fiica acestora, majoră. Întâmplarea face ca, în sat, tocmai medicul veterinar cunoscut drept Gabi Dubală, să fie printre puținii care fabrică țuică, având cel mai bun cazan. Toți trei râd de Elena Gabriela Marin: “Hoo, ptruu, ho-ho, o-o, dă-i bere să bea!” Fabricantul clandestin de țuică este cel care i se adresează, în continuare, femeii: “Dar de ce bei, Gabi, bere?… Nu mai bea!… Atât de puțini câștigi și-i dai pe bere?… Ți s-a făcut rău?” Gabi Dubală o tot întreabă, extrem de insistent, “Ce-ai băut?”, parcă oarecum nemulțumit că femeia a preferat berea, luată de la magazinul sătesc, și nu țuica, făcută de el.

Lucrător cu ziua, la cules de vie

“Are ea meteahna asta, cu băutura”, este declarația făcută de primarul din comună, Constantin Chirică. Familia acesteia a început să fie monitorizată de asistentul social de ceva vreme, ca urmare a unui scandal familial, în urma căruia Elena Gabriela Marin a apelat la numărul unic de urgență 112, reclamând faptul că este bătută de soț. Ulterior, și-a retras plângerea. Patru copii are Elena Gabriela Marin cu Viorel Oprina, în vârstă de 44 de ani: Mihaela Oprina – majoră, Ștefania-Florentina – 13 ani, Marin-Andrei – 8 ani, Cătălin-Daniel – 4 ani. Ștefania-Florentina, fata de 13 ani, elevă în clasa a VII-a, la școala din sat, este cea care-și întâmpină mama, ruptă de beată, reproșându-i: “Iar ai băut?! O să se aleagă praful de tine!” Elena Gabriela Marin, Gabi, nu a lucrat în viața ei. Tatăl copiilor este cunoscut drept un om muncitor, este știut drept salariat, însă acesta neagă că ar lucra în baza unui contract de muncă. Mai lucrează, cu ziua, prin sat. Sau pe la un văr de-al lui, din Popești-Leordeni. Chiar azi ar fi trebuit să ajungă la el, să-l ajute la treburile gospodărești. Mai precis, să-l ajute, evident, să-și culeagă via. În rest, banii vin din alocațiile celor 3 copii.

Teme la lumina unei lanterne fără baterii

Elena Gabriela Marin și Viorel Oprina locuiesc chiar lângă oficiul poștal din sat, la strada mare. Deja e coadă, azi e zi de luat bani de la stat și de plătit datoriile făcute pe caiet, la birt. La Viorel Oprina, aria e măturată și casa curățică. Sunt și câteva acareturi noi, semn că omul nu e pus numai pe tânjală. Însă și el are față de băutor învederat. Și are vreo 50 de kilograme, cu tot cu pantaloni. Până în urmă cu 2 ani, se mai aprindeau becurile și în camera copiilor, prima cu intri de pe un hol, un fel de bucătărioară amenajată tot ca dormitor. Ștefania-Florentina spune că-și face temele când poate, căci trebuie să aibă grijă de frații mai mici. Tot tatăl acesteia o laudă: “E isteață, face și mâncare!” Își face temele, spune ea, la lumina unei lanterne. Singura problemă e că lanterna nu are baterii. De vreo jumătate de an! Dar lipsa unei surse de lumină, pe timp de noapte, nu este o problemă, spune tatăl, care se laudă că are și un felinar. Dar nici acesta nu are gaz. Tot de vreo jumătate de an! După ce a fost filmată certându-și, cu atâta amărăciune, mama, Ștefania-Florentina nu știe cum se va duce, azi, la școală. Are cursuri după-amiaza. Și e frumoasă foc!

Un pahar, de Înălțarea Sfintei Cruci

“M-a făcut de râs. La copii, la colegi, la tot”, asta ne spune Ștefania-Florentina, referindu-se la gestul familiei învățătoarei, acela de a-i filma și de a-i batjocori mama. tatăl, Viorel Oprina, știe vag ce s-a întâmplat cu Flori, filmată beată-muci: “Ieri am aflat treaba.” Spune că Flori nu bea zi de zi. Dar de Înălțarea Sfintei Cruci s-a dus la o altă femeie din sat, să-i ducă niște bluzițe, rămase mici pentru băiatul de 4 ani. “I-a dat aia un pahar dă țuică, i-o fi dat o bere, acolo, și… S-a amețit și-a căzut!” N-a certat-o de data asta. Recunoaște că a certat-o cu câteva luni în urmă. Urmele se văd și astăzi: ferestrele de la una dintre camere sunt sparte. “Ce să o mai cert? Când am văzut-o în halul ăla, așa… Și-am văzut ieri că plângea… Că, vorba aia, bani nu este, că e fii-mea e să ia alocațiile.” Pentru Viorel Oprina, soțul de 50 de kilograme, nu e o surpriză că Flori, cum e știută în sat, a fost filmată mergând pe trei cărări și măturând șanțurile, de-a latul: “Bea dă mult. Seamănă cu taică-su! Maică-sa a învățat-o la băutură! E de ani de zile…”

Învățătoarea Sonic s-a învățat să dea lecții

La școală, învățătoarea Monica Sonic ne spune că a dorit să-i dea o lecție femeii. “Eu nu am fost de acord ca filmarea să fie publică… Se vede și în filmare că, pentru fată, nu e o noutate. Deci ea spune: iar te-ai îmbătat, mamă? Deci, asta nu era o noutate pentru ea, nu era ceva nou că-și vedea mama beată. Deci nu era o traumă pentru ea, că o văzuse doar atunci.” În schimb, Elena Gabriela Marin, surprinsă beată, pe străzile din sat, are o altă versiune legată de modul în care a ajuns să fie făcută de râs. Nu a fost să ducă niște hăinuțe, unei vecine, după cum i-a spus soțului, de această dată venind cu altă variantă: a fost prin sat, la muncă. Și că a primit, drept plată, printre altele, un pahar cu țuică, unul cu vin, unul cu bere, iar în sticla cu care a fost filmat băiețelul nu se afla alcool, ci suc. Și că ar fi fost amețită din cauză că urmează un tratament, pentru scăderea tensiunii arteriale. Evident, femeia minte.

Cazul Șeinoiu, fina senatoarei și menirea unui cadru didactic

Dincolo de această situație, rămâne rușinea fetei din clasa a VII-a, Ștefania-Florentina Oprina, nevoită să suporte, și mai mult, bătaia de joc a colegilor de clasă. Din același motiv, în primăvara acestui an, o fată, tot din comuna Tămădău Mare, din satul Șeinoiu, s-a sinucis, aruncându-se în fața trenului. Nici până la această dată, Inspectoratul Școlar Județean Călărași nu a venit cu un punct de vedere. Și-n acest nou caz, Elena Mihăilescu, ajunsă în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Călărași pentru că este fina senatoarei PSD Roxana Natalia Pațurcă, nu a avut nimic de comentat: “Învățătoarea se afla în ziua ei liberă”. În schimb, lucrurile sunt privite într-o altă lumină de directorul școlii din sat. Acesta afirmă că învățătoarea nu s-a comportat decent. Tot directorul, Radu Daniel Drăghicescu, prin intermediul unei asociații, Ana și Copiii, e cel care a adus, pentru fiecare copil din școală, rechizite și ghiozdane. 300 de ghiozdane pline cu rechizite. Căci așa-și înțeleg unii dascăli, dedicați profesiei, menirea, în vreme ce alții știu să răspundă categoric, când o copilă întreabă dacă se poate duce să-i dea femeii căzute, o mână de ajutor: “Nu!” A fost Înălțarea Sfintei Cruci, zi în care credincioșii ortodocși trebuie să țină post. Post aspru.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp