ACTUALITATENEWS ALERT

Sentință: 4 ani de închisoare cu executare pentru fostul lider PDL, Stelian Fuia

Print Friendly, PDF & Email

Stelian Fuia, fost lider al Organizației județene Călărași a Partidului Democrat Liberal, ajuns, pentru o perioadă scurtă de timp, și ministru al Agriculturii, în cadrul guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a fost condamnat, azi, la 4 ani de închisoare cu executare. Sentința este dată în dosarul nr. 3578/2/201, de către instanța de fond, Curtea de Apel București. Dosarul a avut ca obiect infracțiuni de corupție prevăzute de Legea nr. 78/2000. Sentința poate fi atacată cu apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Părți

În dosar mai figurează: Daniel State, cumnatul lui Stelian Fuia, Alin Dragoș Paraschivoiu, Constantin Oprișan. În rechizitoriul întocmit, procurorii Departamentului Național Anticorupție au reținut următoarea stare de fapt: înculpatul FUIA STELIAN, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, (funcție pe care a deținut-o în perioada 1.03.2005-15.12.2007), cu știință şi în înţelegere cu inculpaţii State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin şi Oprişan Constantin, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului. Licitaţia a fost organizată de inculpatul Oprişan Constantin la 19 decembrie 2005. În acest mod, s-au obţinut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL (reprezentată de inculpatul State Daniel) cu suma de 174.631 lei, precum şi în împroprietărire frauduloasă a inculpatului Paraschivoiu Dragoş Alin.

Prejudiciu

Prejudiciul adus statului român şi nerecuperat este de 1.611.522 lei. Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrochemicals. Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de SC Procera Agrochemicals s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui State Daniel și al soției acestuia (cumnat și soră ai lui Fuia Stelian), asociați la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modul de acțiune descris. Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activitățile menționate a participat, în calitate de complice, și inculpatul Paraschivoiu Dragoș Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoș Alin în contul executorului judecătoresc Oprișan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori.

Abuz în serviciu

Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprișan Constantin a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea. Concret, Fuia Stelian, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva stațiunii de cercetare pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a sentinței civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Sentințe

Stelian Fuia a fost condamnat, de instanța de fond, la 4 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Cumnatul acestuia, Daniel State, a fost condamnat și el la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani cu executare, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu. Executorul judecătoresc Constantin Oprișan și Alin Dragoș Paraschivoiu au fost condamnați tot la 3 ani de închisoare, tot pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp