ACTUALITATE

Școala Altfel la Lehliu-Sat: Educație la 11 grade Celsius

Print Friendly, PDF & Email

Se întâmplă la Școala cu clasele I-VIII din comuna Lehliu-Sat, județul Călărași, unde circa 200 de copii sunt obligați să vină la cursuri, deși în clase arareori temperatura ambientală depășește 11 grade Celsius.

Cu centrală și bani dați pentru sobe

Se învață cu mănușile-n mâini și cu fesurile pe cap. Directorul școlii, prof. Marian Călinoiu, nu-și poate folosi cabinetul, tot din cauza frigului. “Avem o singură centrală care nu face față celor 62 de calorifere”. Ne spune că lucrarea de încălzire a școlii a fost realizată în două etape. Au fost introduse, prima dată, caloriferele, în anul 2008. “Nu au fost puse lucrurile cap la cap. După montarea caloriferelor, urma să fie achiziționată centrala din fonduri locale. Dacă cel care a proiectat sistemul de încălzire aducea și centrala, știa cam de câți kilowați este nevoie pentru a încălzi toată această clădire”. Situația e veche, durează de mai bine de 6 ani. “Primăria a reușit să cumpere o centrală, au mai fost cumpărate două pompe care să ajute la recircularea apei calde, dar tot nu face față.” Afirmă că în toamna anului trecut, au fost solicitate fonduri, de la primăria locală, pentru autorizarea centralei termice și pentru efectuarea de verificări. A fost primită suma de 10.000 lei, care a fost folosită și la refacerea a trei sobe.

Directorul este cel care întreține focul, la centrală

Sobele sunt folosite pentru clasele unde învață copiii de la ciclul primar. În plus, clădirea școlii nu este anvelopată. “Avem promisiunea primăriei că suntem incluși într-un proiect pentru extindere și reabilitare a școlii…” Directorul Călinoiu recunoaște că în Școala cu clasele I-VIII, din comuna Lehliu-Sat, condițiile de studiu sunt extrem de vitrege. Centrala funcționează pe bază de program, începând cu ora 6:00 dimineața, până în jurul orei 14:00. În clase, e frig. Mulți dintre elevi au acuzat bronșite sau viroze. La acest moment, se așteaptă efectuarea triajului epidemiologic. Pe holuri, aerul este rece. În una dintre clasele de la ciclul primar, caloriferele sunt reci. În schimb, este folosită, din plin, o sobă alimentată cu lemne. La venirea noastră, directorul Călinoiu era cel care întreținea focul, la centrală. “Caloriferele sunt și ele călduțe.” La o altă sală de curs, profesoara crede că sunt maxim 11-12 grade. “Față de altă dată, e bine. Ne-am obișnuit. Putem să scriem.” În clasă funcționează un aer condiționat dat pe opțiunea de încălzire. Nici nu se simte. “Asta e situația…”

Clasă încălzită la radiator

Directorul Călinoiu ne spune că nu poate folosi mai multe aeroterme sau radiatoare. “Dacă băgăm mai multe, pică instalația electrică.” La clasa a IV-a, educatoarea se afla în ultima bancă, zgribulită. “Stau așa pentru că e foarte frig și am o mai bună vizualizare asupra copiilor mei.” Ridică din umeri: “Este frig pentru că astea sunt condițiile de la noi de la școală. Domnul director nu are nici o vină. Știm cu toții cine ar trebui să facă treabă…” Recunoaște că sunt foarte mulți copii absenți. “Probabil că s-au îmbolnăvit”. În clasă funcționează, anemic, un radiator. “Nu ne ajută cu absolut nimic. Ieri, a venit o colegă, tot de la învățământul primar, cu un termometru. La prima oră indica 12 grade. La sfârșitul celor 5 ore de program, același număr de grade în termometru… E aceeași temperatură pe tot parcursul iernii, de la început și până la sfârșit. Ca să nu mai spun de zilele geroase, în zilele crunte de iarnă!” Deși e în priză, radiatorul nu funcționează. Situația este una disperată.

Primarul Ionuț Stan, transpirat, nu are soluții

În schimb, în cabinetul primarului din localitate, poți sta în tricou. Primarul Ionuț Stan ridică din umeri. “Au lemne, au centrală.” Ne spune că a depus documentația pentru accesarea de fonduri, prin Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, pentru reabilitarea școlii. “Ce pot eu să fac mai mult? Să mă duc eu să bag centrală? De câte ori au avut nevoie… Au cerut. Dați-mi bani pentru sobe! Le-am dat. Dați-mi bani pentru aia! Le-am dat! Gândiți-vă că școala este foarte mare… Dacă se aprinde focul la 6:00 și la 12:00 se stinge, niciodată n-o să fie cald. Niciodată.” Stan ne spune că, în sediul primăriei, sobele se aprind la ora 4:00 dimineața și sunt alimentate cu lemne până în jurul orei 16.00. În plus, sunt utilizate și radiatoare. “Pur și simplu, eu nu am nici o vină, i-am ajutat cu tot ce am putut. Ce să fac? Să mă duc eu să bag în centrală, până la 6:00, la 7:00, ca să se încălzească mai bine?” Opinează că singura soluție este aceea de a alimenta centrala termică cu o cantitate mai mare de lemne. “Până se-ncălzește apa, calorifere, aia, s-a încheiat focul. Până mâine dimineața, în școală deja e sloi.”

Pușcărie și abonamente de 7.000 de lei

De 50.000 de lei are nevoie școala din Lehliu-Sat pentru a se dota cu o centrală suplimentară, astfel încât să se poată asigura confortul termic al elevilor și al cadrelor didactice. Primarul Ionuț Stan spune că nu are acești bani. În schimb, Primăria Lehliu-Sat și-a permis să achiziționeze peste 130 de cartele telefonice cu abonament, pentru care achită, lunar, suma de 7.000 de lei. În urmă cu 4 ani, la data de 15 ianuarie 2015, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor, ajutați de lucrători ai Serviciului de Acțiuni Speciale, au descins la Primăria comunei Lehliu-Sat, în baza unor suspiciuni că aici s-au efectuat achiziții publice fără respectarea prevederilor legale în domeniu, prejudiciul estimat fiind de 1.000.000 lei. La instanța de fond, fostul primar Nicolae Matei a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani și o lună de închisoare cu executare.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp