Acasă | ACTUALITATE | România reală, dincolo de birouri: Spiderman a luat ciuperci

România reală, dincolo de birouri: Spiderman a luat ciuperci

image_pdfimage_print

La data de 19 ianuarie a fost arestat Marius Iordache, în vârstă de 43 de ani. Locuiește în satul Pupăza, județul Călărași, pe un șleau botezat strada Tractoriștilor. Denumirea străzii e greșită, nu prea mai sunt tractoriști prin zonă, mai mult ciobani, dar nici ăștia într-un număr deosebit.

La Țăbărică

Iordache, cunoscut în sat drept Marin, a fost băgat la beci după ce a abuzat sexual o minoră, fata concubinei sale. Cornel Cristian Baia, vecinul acestuia, e și el implicat în acest caz de corupere sexuală. Atârnă mai mult la un magazin din sat, cunoscut drept al lui Țăbărică. În schimb, acesta nu se află la arest, ci a acceptat măsura controlului judiciar, dispusă de procuror. Baia are casa lângă gospodăria lui Iordache. Casa lui Baia nu are gard, stă să cadă, se sprijină în trei pereți făcuți din tule. Acesta ne spune cum s-a întâmplat. Ne povestește că, peste vară, a primit niște bani, 2.000 de lei, de la un proprietar de animale din zonă, asta după ce mai multe luni i-a tot slugărit. Vecinul lui, Iordache, la acel moment avea și el suma de 700 de lei. S-au vorbit și au plecat, două-trei zile, să facă baie în mare. Au fost duși, până în gară la Sărulești, de un consătean care are autoturism. Au realizat că, la Sărulești, în gară, acceleratul de Constanța nu face haltă. Consăteanul ăla binevoitor i-a lăsat prin Pantelimon, rămânând să ajungă ei în gară la Obor, să ia de-acolo trenul care duce spre mare.

Ciuperci

În iunie au avut loc aceste evenimente. Cei doi au luat-o la mare și pe Valentina, de nici 15 ani, fata concubinei lui Iordache Marius, zis și Marian, cioban cu 50 de oi, din satul Pupăza. Valentina, provenind din sistemul de plasament, a fost luată de mamă, peste vară, de la Centru Sfânta Maria, din Călărași, și dusă în casa concubinului din Pupăza. După care s-a făcut nevăzută, a plecat în Marea Britanie. Tatăl Valentinei e din Chiselet. Și-a întemeiat o nouă familie. Iordache Marius a mai fost și el însurat, cu o mândră din Valea Argovei. Are un copil cu aceasta. Valentina, rămasă pe mâinile concubinului, a plecat la mare cu cei doi, cu Marius, de 43 de ani, și cu Cristian, în vârstă de 33 de ani, vecinul lor. Cristian spune că, la mare, au luat două camere, una pentru el și una pentru cei doi. Nu are reprezentarea ce înseamnă sex în grup. Ne uităm la el ca la retardați: Băi băiatule, tu nu ai acoperiș deasupra capului și te-ai dus la mare? Ridică din umeri. Pe litoral se presupune că ar fi abuzat sexual cei doi de minoră. Fiecare în camera lui. Așa a declarat Valentina. Tot astfel a declarat și concubinul Iordache Marius. Sunt indicii că acest lucru s-a întâmplat și câtă vreme mama a adus-o în casa concubinului din satul Pupăza. De altfel, Iordache Marius, în urma acestei aventuri, s-a ales și cu o boală venerică. Nu știm dacă el a umplut-o de ciuperci pe Valentina sau Valentina pe el.

La coșmelie

A rămas la gospodăria lui Marius Iordache până în luna noiembrie, deși mama ei plecase de ceva timp. În lipsa unei femei, că tot a dus-o la mare, concubinul a zis să-și facă viața mai frumoasă punând-o cu picioarele-n sus. De câte ori a avut el chef. Într-un final, Valentina a ajuns din nou pe mâna Direcției pentru Protecția Copilului Călărași. A dus-o șeful de post din Luptători. „Sancțiuni pentru că a fost lăsată nesupravegheată s-au dat.” A văzut-o și el, au văzut-o și alții cum, în fiecare dimineață, Valentina ieșea la marginea satului. „La 7 fără ceva era la stația aia, la podul ăla. Mă întrebam: ce are fata asta, nu are somn? Am văzut-o și în Valea Argovei.” Aștepta în dreptul unei coșmelii metalice, unde se adăpostesc cei care așteaptă rata. Bătută, nemâncată, murdară, abuzată sexual cam de toți cei care aveau chef să se umple de ciuperci, fata a ajuns în centrul de plasament de la Făurei, comuna Ulmu. Șeful de post din zonă, Marin Florin, o știe foarte bine: „E mică, e grasă și are și afecțiuni psihice”. A ajuns în centrul de la Făurei în cursul lunii noiembrie. Georgeta Paraschivoiu, șefa acestuia, ne spune că Valentina a fost pusă să facă și un control ginecologic. A rămas internată în spital mai mult de o săptămână. Pe antibiotice. La greu.

Insulinodependent

Niște proști au scornit, însă, o cu totul altă poveste. S-a vehiculat că, de fapt, fata ar fi fost abuzată sexual de Nicolae Birjaru. Birjaru a fost șeful Centrului de Plasament Ulmu-Făurei. A ieșit la pensie, din motive medicale, în cursul lunii septembrie, cu o lună înainte ca Valentina să ajungă aici. Marin Florin, polițistul din Ulmu, ne spune că se fac niște cercetări, dar nu ne poate da și alte detalii. Au fost declanșate de câteva zile. „Nu s-a semnalat, nu a fost nici o faptă. La mine nu s-a sesizat nimic.” Marin Florin e polițist, în Ulmu, de aproape douăzeci de ani. Nu a auzit vreodată ca, în cămine, să fie găsite jucării sexuale. „Păi ce, am mandat de percheziție să caut eu așa ceva?” Birjaru, fostul șef al Centrului de Plasament Ulmu-Făurei a ieșit la pensie, la 57 de ani, având grave probleme de sănătate. Este insulinodependent. În sat, se știe că nevasta l-a părăsit în urmă cu 15 ani, tocmai din cauza stării sale de sănătate. Și pentru că se simțea încă tânără și dornică de dragoste. Birjaru e aproape orb. În câteva rânduri, a adormit la volan. A adormit inclusiv la volanul microbuzului cu care îi transporta pe copii. Devenise un pericol atât pentru el, cât și pentru copiii aflați în plasament. La ora asta, e internat. Ion Negoiță, cel care administrează comuna Ulmu, ne spune că numai la jucării sexuale nu-i mai stătea gândul lui Birjaru. „Să-i ajute Dumnezeu să mai trăiască. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar nu cred că o mai duce mult.”

Jucării

La căsuțele din Făurei, găsim o educatoare și o bucătăresă. Bucătăreasa nu știe de unde a fost scornită povestea asta că s-ar depozita aici jucării, cu care fostul șef să-și satisfacă nu știm ce fantezii sexuale, în compania minorelor. O tâmpenie, omul a fost iertat de Dumnezeu de vreme îndelungată. Bucătăreasa are 47 de ani. E măritată cu un șofer. O întrebăm, direct, câte jucării sexuale are acasă. Femeia își face cruce: „Dacă vreți să-mi aduceți și mie să văd cum arată.” Femeia e și ea directă: „Nici prezervative nu folosesc.” Căutăm prin dormitoare, poate găsim fie un vibrator, fie cătușe și măcar un bici. E Spiderman pe o vitrină. E cam tocit, parcă și el are veruce, ca Valentina. Un tiranozaur. Un tigru. E Bluto. E și un urs panda. Sunt și câteva zeci de păpuși. Mașinuțe. Căutăm inclusiv pe sub paturi sau prin dulapuri. În interior miroase de te trăznește. A tocăniță cu pui. Copiii sunt supravegheați permanent. Se încearcă, însă, prin colportarea unor asemenea aberații, ca directoarea de la Călărași, Tudora Nicolae, să fie compromisă. De luni bune se chinuie actualul președinte al Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, să o îndepărteze din funcție. Se acționează, și de această dată, după aceeași schemă, prin punerea unor indivizi, cu grave probleme de ordin penal, care se poreclesc ziariști, să inventeze povești.

Interlopi

În locul acesteia, se încearcă numirea unei pensionare, Florina Bârzan. Soțul acesteia, și el pensionar, a fost numit director administrativ al Consiliului Județean Călărași. A fost implicat în folosirea salariaților instituției în scopuri personale. Florina Bârzan este sora Danei Mihai, fosta directoare a Băncii Comerciale Române, Sucursala Călărași. A plecat de-aici în urma unui scandal de amploare. Sunt afirmații conform cărora aceasta i-ar fi acordat firmelor actualului șef al Consiliului Județean Călărași, împrumuturi uriașe pe baza unor documente neconforme. Dana Mihai a fost numită, în urma unui „concurs”, directoare adjunctă a Direcţiei de Dezvoltare. Se încearcă inventarea de motive pentru îndepărtarea actualei directoare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, Tudora Nicolae. În lipsa unor argumente credibile, se vehiculează povești despre presupuse abuzuri sexuale, dar se folosesc inclusiv amenințări dintre cele mai scelerate. Tudora Nicolae a fost amenințată înclusiv cu ruperea picioarelor, de către interlopi. Nu știm dacă fapta a fost sesizată organelor de urmărire penală.

Pe Belșugului

La centrele de plasament din zona Ulmu-Făurei ajung, de regulă, copiii cu deficiențe, de cele mai multe ori de ordin psihic. Marin Florin, șeful de post din Ulmu, ne spune care este viața reală și nu cea văzută din birourile de la Călărași. Copiii fug din centre, în mod regulat. Mădălina este o fată venită, la Făurei, direct de pe centura din București. Spune tuturor că acolo vrea să ajungă imediat cum reușește să scape de-aici. „Acolo îmi place mie.” Are 18 ani. Ni se explică faptul că toată lumea a încercat nimic altceva decât să-i scoată p..a din cap. Fără menajamente. Fără dulcegării. Fără false pudori. Totul s-a dovedit în van. Marin Florin ne spune că nu s-au semnalat cazuri extreme, decât rareori. „Uite, ieri au fugit doi”. Este vorba de doi băieți, Popa Victor, în vârstă de 18 ani, și de Tudor Constantin, de 14 ani. Nu e prima dată când fac asta. Au fost prinși la ora 23:00, pe strada Belșugului. Au fost găsiți în municipiul Călărași și duși în Centru Sfânta Maria. De aici au fost anunțate cadrele medicale de la Ambulanța Călărași. Cei doi au fost duși la spitalul din Călărași. S-a vehiculat că amândoi ar fi fost drogați cu prenadez, fapt infirmat de medici. Au fost internați pe secția de pediatrie, iar unul dintre ei a încercat să fugă, coborând cu ajutorul unor cearșafuri, pe geam. A căzut. Nu există personal care să-i însoțească, pe copii, de la școală la centrele de plasament. Fetele se duc, și pentru doi lei, oriunde. Șeful de post afirmă că, în lipsa casei de copii, postul de poliție local nici nu ar mai trebui să existe. „Nu și-ar mai justifica existența câtă vreme, în zonă, populația este îmbătrânită, iar faptele de natură penală sunt extrem de rare”.

Potentați

Tudor Constantin e venit, la Ulmu, din Centrul de Plasament Perișoru. „Ce e, bă, așa vorbește. Nu există nici un fel de respect.” Acesta i-a ars brațul unui alt copil aflat în plasament, cu o brichetă. După ce l-a ars, i-a frecat rana cu o piatră. Celălalt băiat nu a mai vrut să cerșească, prin sat, țigări. A avut nevoie de 21 zile de îngrijiri medicale. „E trimis în judecată. Atâta retard au ei. Fetele ajung pe centură și băieții la pușcărie.” În acest timp, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, cel mai mare angajator din județul Călărași, se dă o luptă surdă, pentru direcționarea achizițiilor către firme agreate de potentații politici actuali. Există mai multe plângeri penale pe rol, unele instrumentate inclusiv de Direcția Națională Anticorupție. „Eu sunt personajul care i-a spus nu. L-am înfruntat în fața tuturor directorilor de deconcentrate.” Tudora Nicolae se referă la președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. „Mi-a zis: Te termin, te termin! Eu nu-mi risc libertatea ca să-i fie bine nu știu cui.”

Rahaturi

În spatele acestor interese de grup, rămâne România reală, alta decât cea văzută din birourile, prevăzute cu aer condiționat, de la Călărași. Repetăm: România, în mare parte, înseamnă un șir lung de abrutizări. Oamenii trăiesc, în mediul rural, cu mici excepții, ca în plin ev mediu, iar sărăcia nu mai poate fi povestită nici măcar lui Dumnezeu. Nici el nu ar crede așa ceva!

Ultimă oră:

Focar de pestă porcină africană la fostul șef al ISU Călărași, generalul Daniel Popa

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat, pe raza comunei Grădiștea, în satul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

România reală, dincolo de birouri: Spiderman a luat ciuperci

de Marin BADEA