EXCLUSIV

Proces-verbal de cod roșu: Amendă pentru aspacardin

Print Friendly, PDF & Email

Are 71 de ani și a fost amendat cu suma de 600 de lei. Se numește Ion Chiriță Petru, cu domiciliul în municipiul Călărași, strada Libertății, nr. 50. Pe 7 ianuarie 2017, în plin viscol, și-a permis să sune, de două ori, pe apelul unic de urgență 112. Diagnosticat, printre altele, cu ciroză hepatică și hipertensiv, locuind singur, a constatat că nu mai poate ieși din curte. A vrut să ceară unor vecini o pastilă de aspacardin, dar și să se ducă până la primul chioșc, să-și cumpere pâine.

Zahăr și algocalmin

APDSC DIGITAL CAMERA

“A venit viscolul. M-a prins cam fără pâine. Nu am putut să ies din casă”. În curte, spune Ion Chiriță Petru, și-a făcut singur potecă, s-a ajutat de un făraș ca să îndepărteze zăpada. Strada Plevna, din Călărași, se înfundă chiar pe strada Libertății, mai precis exact în poarta acestuia. Vântul a proptit grămezi întregi de zăpadă chiar în gardul și în poarta lui. Mai mult, utilajele de deszăpezire au aruncat și ele zăpada tot la el în poartă, fapt confirmat de autoritățile locale. “Am dat și eu cu lopata până cât am putut, până la poartă”. Efectiv, omul s-a văzut blocat în propria-i gospodărie. La un moment dat, afirmă acesta, de efort, s-a prăbușit. Într-un târziu, după ce s-a dezmeticit, a sunat la medicul de familie. “Mi-a spus să iau o linguriță de zahăr și un aspacardin. Am căutat și nu am avut, am găsit algocalmin. Nu am mai știut ce să fac”.

Mirosind a băutură

A sunat prima dată la Primăria Călărași. Apelul este la 12:12. “Mi-a spus că nu mă poate ajuta cu nimic”. Ulterior a sunat la Prefectura Călărași, la ora 14:11, în ziua de sâmbătă, 7 ianuarie. A apelat la comandamentul de iarnă constituit la nivelul ministerului Administrației și Internelor. “Mi-a răspuns operator 12… Mi-a dat recomandare să sun la 112.” A apelat numărul unic de urgență la 12:45 și a doua oară la ora 15:41. “I-am rugat să vină să mă ajute”. La poarta acestuia, însă, au venit 3 reprezentanți ai Primăriei Călărași. Înarmați cu lopeți, au reușit să-i facă omului o cărare, să se poată duce la farmacie și după pâine. “Nu mai aveam pâine de câteva zile”. Abia acum a venit un echipaj de la Inspectoratul de Poliție Județean Călărași. “Nu s-a prezentat, nu nimic. Nu mai zic că mirosea și a băutură. Domnule, că de ce ai sunat la 112, că eu am venit să te amendez”.

Frază contorsionată

Polițistul care s-a prezentat, în cele din urmă, la locuința lui Ion Chiriță Petru, se numește Marius Palașcă. E încadrat ca agent șef. Despre el afirmă Ion Chiriță Petru că mirosea a băutură. Crede că l-a deranjat de la vreo agapă organizată de Sfântul Ion. “Din raportul agentului constatator rezultă că petentul a solicitat prin SNUAU 112 intervenția la domiciliul său din mun. Călărași, strada Libertății, nr. 50, a echipajelor de intervenție întrucât este sechestrat în locuință”. Așa justifică IPJ Călărași, printr-o frază absolut tâmpită, faptul că i-a aplicat acestuia o amenda contravențională de 600 de lei, deși omul nu mai putea ieși din curte, nu avea hrană și nici medicamente. “Eu am vis că veniți să mă ajutați, să vă dau banii, sacoșa, să-mi luați și mie pâine și medicamente”.

Cu roțile pe cabană

Ion Chiriță Petru spune că replica polițistului Marius Palașcă a fost: “Bă, mă iei și-așa? Ai impresia că lui tata și lui mama îi ia cineva pâine și cutare?!… Îi dădea întruna cu 112, că la 112 trebuie să fii schelet în pat, să n-ai mâini, să n-ai picioare”. Pe data de 7.01.2017, la ora 16:00, s-a înregistrat o temperatură de -12 grade. A nins viscolit. În județul Călărași a fost declarat primul cod roșu din această iarnă. Ion Chiriță Petre a căzut a doua oară, în acea zi. “Nu mai știu, mi-a venit rău, am căzut. Și când mă chinuiam eu să mă salt, a trecut cu mașina pe lângă mine. Și acum cred că mai am urme de la roți pe cabană”. A fost dus în curte de doi adolescenți. Polițistul Marius Valentin Palașcă, din calitatea de agent șef, ridică, lunar, suma de aproximativ 3.000 lei. Art. 26, alin. 1, din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române prevede ca atribuții ale polițistului, printre altele, apărarea vieții și a integrității corporale a cetățenilor.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

  1. Săracul .. avea ciroza .. un bețiv notoriu ca tine .. te’ai documentat câți imbecili au salvat cadrele astea? A leșinat in curte și și’a revenit miraculos ca in filme ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp