ACTUALITATE

Afacerea Boschetarul la PSD: Sentință pentru prăduiala din taxa pe valoarea adăugată

image_pdfimage_print

La 2 ani 6 șase luni de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei a fost condamnată Daniela Crețu, în cauza cunoscută călărășenilor drept “Afacerea Boschetarul”. Sentința a fost emisă, pe fondul cauzei, de Tribunalul Constanța, după ce s-au încercat numeroase tertipuri pentru amânarea acesteia.

Hârtii pentru locuință

Daniela Crețu a ocupat postul de administrator al firmei SC Prodindpest SRL Călărași, specializată în prelucrarea peștelui. Acționarii acesteia au ocupat pe rând postul de director al Oficiului pentru Protecția Consumatorului Călărași. Este vorba de Pascu Ifrim și Virgil Diaconu. Ultimul a fost secretar executiv al Organizației județene a Partidului Social Democrat, dar și consilier al prefectului George Iacob, post ocupat până în cursul lunii ianuarie 2017. Pascu Ifrim și-a cesionat părțile sociale deținute la firma Prodindpest SRL Călărași în cursul lunii martie 2011. Au fost cesionate către fostului asociat Virgil Diaconu. Câteva luni mai târziu, la data de 11.09.2011, Virgil Diaconu cesionează toate părțile sociale ale firmei Prodindpest către un țigan bătrân, bolnav și analfabet, Ioan Tudorache, decedat între timp. A fost dus la Oficiul Registrului Comerțului și mințit că semnează hârtii în baza cărora ar urma să primească o locuință socială.

Noroc cu procurorii călărășeni

Nu deținem date referitoare la modalitatea prin care Virgil Diaconu a reușit să scape de acuzațiile de înșelăciune și de evaziune fiscală. La data cesionării părților sociale către boschetarul Ioan Tudorache, firma Prodindpest era devalizată și înregistra datorii uriașe către bugetul de stat. Firma a fost declarată în insolvență, iar la acel moment figura cu o linie de credit de 3.200.000 lei către Banca Comercială Română, la care se adaugă suma de 300.000 lei, bani luați prin Programul Fermierul. La bugetul de stat, Garda Financiară a stabilit un prejudiciu de circa 1.000.000 lei. SC Prodindpest SRL a înregistrat cererea de insolvență la data de 1.08.2011, în vreme ce boschetarul devine asociat unic la data de 11.09.2011. La momentul declarării insolvenței, asociat unic era Virgil Diaconu. Instanța a sesizat anomalia și a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. Doi ani mai târziu, Virgil Diaconu a primit o rezoluție din partea procurorilor călărășeni prin care era absolvit de orice faptă. Deși procedura de faliment a firmei Prodindpest a fost declanșată în anul 2011, aceasta nu este încheiată nici la acest moment, următorul termen figurând, pe rolul Tribunalului Călărași, la data de 26.04.2017.

Practică obișnuită

Printre creditori, în cazul țepei Prodindpest, o afacere cu pește care a împuțit atmosfera în cadrul Organizației județene a Partidului Social Democrat, figurează: Banca Comercială Română, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, DSVSA Călărași, Agenția Județeană a Finanțelor Publice, Ecoaqua SA, GDF Suez Energy. Către Agenția Județeană a Finanțelor Publice Călărași, instanța de fond, Tribunalul Constanța, a stabilit că Daniela Crețu, mâna dreaptă a pesedistului Virgil Diaconu, are de plată suma de 14.448 lei drept impozit pe profit, plus 978.400 lei reprezentând taxă pe valoarea adăugată. Instanța a reținut că Daniela Crețu a comis infracțiunea de evaziune fiscală în modalitatea normativă a omisiunii în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. În mod cu totul surprinzător, datorită procurorilor călărășeni care au înțeles să declare că fostul secretar executiv al PSD Călărași e curat ca lacrima, deși a țepuit un bătrân bolnav și analfabet, Virgil Diaconu e absolvit de orice vină.. De altfel, începând cu anul 2011, acțiunea de cesionare a părților sociale către oameni fără venituri a fost o practică obișnuită la nivelul conducerii călărășene a Partidului Social Democrat. Numeroase alte cazuri au fost devoalate de publicația noastră. Pentru fapte asemănătoare este trimis în judecată fostul primar al sectorului 5 București, Marian Vanghelie, cel care s-a ocupat de structura călărășeană a Partidului Social Democrat prin intermediul Oanei Mizil, la acel moment amanta acestuia.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close
WhatsApp chat