ACTUALITATE

Lehliu-Sat: Sentință definitivă în cazul unei delapidări de 1.000.000 lei

Print Friendly, PDF & Email

La data de 30.10.2015 a fost înregistrată cauza, pe rolul Judecătoriei Lehliu-Gară, ca instanță de fond, soluția definitivă fiind dată 7 ani mai târziu, de Curtea de Apel București, la data de 18.11.2022. În cauză, ca inculpați, acuzați de comiterea infracțiunii de delapidare, au figurat Nicolae Matei, Marian Iorgu și Claudiu Antonache.

Nicolae Matei a fost primarul comunei Lehliu-Sat începând cu anul 2004. A fost reținut la data de 16.9.2015. Fost primar liberal, la alegerile locale derulate în anul 2016, a candidat pe listele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților.

„La insistențele locuitorilor, de-al căror respect mă bucur în continuare, voi candida pentru încă un mandat pentru că aceștia nu doresc să las destinele comunei pe mâna altora.”

Este declarația dată de fostul primar al comunei Lehliu-Gară la data de 15.04.2016, asta după ce, împreună cu cei doi complici, Marian Iorgu și Claudiu Antonache, amândoi angajați, ca referenți, în cadrul Primăriei Lehliu-Gară, au dormit la arest după ce, în data de 4.12.2014, aici au avut loc mai multe descinderi.

Au efectuat șapte percheziții într-o cauză în care mai multe persoane erau cercetate pentru crearea unui prejudiciu de 1.000.000 de lei, prin fapte de abuz în serviciu și delapidare. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Călărași, cu sprijinul luptătorilor S.A.S. Călărași, au efectuat șapte percheziții, pe raza comunei Lehliu, într-o cauză în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu și delapidare. Activitățile vizează sediul unei instituții (n.r. primăria comunei), trei societăți comerciale și locuințele a trei persoane bănuite de nerespectarea procedurilor de achiziție publică, derulate în cadrul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară. În fapt, persoanele vizate sunt bănuite că, în perioada 2013 – 2014, ar fi atribuit contracte de achiziție publică fără respectarea prevederilor legale în domeniu. Prejudiciul creat prin comiterea activităților ilicite este estimat la 1.000.000 de lei.

Comunicatul a fost emis, după derularea perchezițiilor, de către Inspectoratul de Poliție Județean Călărași.

Nicolae Matei a fost condamnat, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la delapidare în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată, la o sentință finală de 3 ani de pușcărie cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani. Acesta este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe perioada de 60 zile, la Primăria Lehliu-Gară sau la Primăria Ileana.

Acuzat de aceleași fapte, Marian Iorgu, fost contabil al Primăriei Lehliu-Sat, a primit aceeași pedeapsă.

Claudiu Antonache, fostul casier al Primăriei comunei Lehliu-Sat, a fost condamnat, pentru comiterea infracțiunii de delapidare, la 2 ani de pușcărie, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pentru o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinței.

Instanța îi obligă, în solidar, pe inculpații Matei Nicolae, Iorgu Marian și Antonache Claudiu să plătească, în dauna Primăriei comunei Lehliu-Sat, suma de 1.042.587,48 lei, cu titlu de daune materiale. În solidar, inculpații Matei Nicolae și Iorgu Marian urmează să plătească Primăriei Lehliu-Sat suma de 73.108,29 lei, drept despăgubiri materiale. Inculpatul Iorgu Marian are de plată, către Primăria Lehliu-Sat, suma de 423.817 lei, drept daune materiale. Instanța a dispus, totodată, în temeiul art. 404, alin. 4, litera c, Cod de procedură penală, menținerea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului Matei Nicolae, până la concurența sumei de 1.115.695,77 lei, precum și ale inculpatului Iorgu Marian, până la concurența sumei de 1.539.512,77 lei.

Întreaga sumă a fost cheltuită de cei trei foști angajați ai Primăriei Lehliu-Sat pe chefuri de zile onomastice, mâncare și băutură. Se organizau chindii la sediul primăriei sau în incinta căminului sătesc, unde erau chemați inclusiv localnicii. Banii proveneau din taxele și impozitele plătite de săteni. Evidența cheltuielilor era ținută de casierul Claudiu Antonache, pe două agende, pe care le avea acasă. Antonache reținuse, pentru el, suma de 200.000 lei.

Banii se duceau pe alune, cafea și sucuri pentru invitați. Alți bani erau folosiți pentru petreceri ale zilelor onomastice ale angajaților, pentru mâncare, dar și pentru consumabile (produse de papetărie și detergenți). Alți bani s-au dus pe plata la negru a unor salariați care asigurau paza comunală.

O situație oarecum asemănătoare este tot pe rolul Judecătoriei Lehliu-Gară, dosarul cu nr. 1379/249/2015 fiind înregistrat la data de 23.10.2015, fără să se fi dispus o soluție pe fondul cauzei, nici până la această dată. În dosar, ca inculpat, figurează fostul primar al comunei Sărulești, Nicolae Ghedzira, acuzat că a avizat la plată mai multe lucrări fictive, al căror cuantum este echivalent cu jumătate din prejudiciul constatat la Primăria Lehliu-Sat.

Niculae Ghedzira, fost turnător la Securitate, pe baza unei decizii definitive a instanțelor, este angajat al GAL Valea Mostiștei, cu sediul declarat în Lehliu-Gară, strada Nicolae Titulescu, nr. 7.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp