ACTUALITATE

Dezvăluiri: Setul de badminton bate apa plată, cu servire la restaurant

Print Friendly, PDF & Email

Vrea să dea 36 de lei pe o coadă de mătură, în condițiile în care prețul unui astfel de obiect este de cel mult 6 lei. Liceul Teoretic Mihai Eminescu, din Călărași, a declanșat o astfel de procedură de achiziție, în cursul serii de 17.03.2017.

36 de lei o coadă de mop

Cu totul neobișnuit, procedura a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice într-o zi de vineri, seara, aceasta urmând să se încheie, prin depunerea de oferte, trei zile mai târziu, adică luni, 20.03.2017, ora 15:00. E greu de crezut că operatorii economici care distribuie astfel de materiale au program și în week-end. În cadrul Liceului Teoretic Mihai Eminescu, drept expert în achiziții publice semnează Sorin Bordei. Conform caietului de sarcini întocmit de acesta, o mătură pentru curte, din PVC, are un preț estimat de 36 de lei. În condițiile în care, pe piață, un astfel de produs costă 3 lei. Același preț îl are și un mop de bumbac, de dimensiune mijlocie, pe care Liceul Teoretic Mihai Eminescu vrea să-l achiziționeze tot cu 36 lei. Uitați datele:

1. mănuși menaj – 6,5 lei / buc. (prețul corect – 2,5 lei / buc); 2. mături interior, PVC – 36 lei / buc. (prețul corect – 20 lei / buc.); 3. cozi mop lemn – 36 lei / buc. (prețul corect – 3 lei); 4. mănuși protecție menaj – 12 lei / buc; 5. găleți rectangulare 10 l – 36 lei etc.

Liceul Teoretic Mihai Eminescu a înaintat procedura de achiziții de materiale de curățenie, pentru anul 2017, costul estimat al acestora fiind de 28.500 lei. Estimarea îi aparține expertului în achiziții publice din cadrul acestei instituții de învățământ. Suma este cu aproximativ 9.400 de lei mai mare decât prețurile de pe piață.

Apă fără etichetă

1,68 lei este prețul pentru cea mai scumpă apă minerală, de 0,5 litri, distribuită pe raza județului Călărași. Prețul include taxa pe valoarea adăugată. Apa minerală naturală Perrier, la 0,33 litri, are un cost de plecare de 4,40 lei. Este prețul oferit de retailerul Carrefour. Vittel are prețul de 3,55 lei. Voslauer, la 0,33, costă 3,10 lei. Primăria municipiului Călărași a achiziționat un astfel de produs cu prețul de 2 lei / bucată, în cursul anului 2016. A cumpărat 1.500 de sticle de 0,5 litri, de Ziua Internațională a Copilului. La Primăria Călărași, o sticlă de apă minerală costă, iată, 2,18 lei, cu 0,5 lei mai mult decât cea mai scumpă apă minerală distribuită pe raza județului Călărași. Produsul achiziționat de Primăria municipiului Călărași se numește “apă minerală plată”, fără să se specifice și sortimentul. La Metro, apa minerală plată Borsec, la 0,5 litri, costă 1,4 lei. Dorna are prețul de 1,67 lei, la retailerul Cora. Pentru ediția din 2016 a Zilei Marinei, Primăria Călărași a cumpărat 1.200 de bucăți din același produs denumit “apă minerală plată”, la un preț de 2,20 lei bucata. Procedura este una prin care se evită termenii de comparație, câtă vreme nu este specificat și numele produsului achiziționat. O sticlă de apă plată Bucovina, la 0,5 litri, are un preț de desfacere de 1,38 lei. . Achiziția s-a făcut de la firma Arienta SRL.

Drăgulin spune că nu face prostii
252.272 lei este suma pe care Primăria municipiului Călărași a achitat-o, anul trecut, firmei Arienta SRL, din Călărași, achiziționând de la aceasta produse dintre cele mai diverse, de la mingii cu desene, la o valoare de 10 lei / buc., brățări (2 lei bucata), acadele (1 leu), hârtie igienică (8.000 de bucăți), făraș (50 bucăți), vestă pirat, pălării, șervețele, farfurii de unică folosință etc. Valoarea achizițiilor făcute de Primăria municipiului Călărași de la firma Arienta SRL Călărași, pentru Ziua Marinei – 2016, este în valoare de 29.024 lei, fără TVA. Pentru acest eveniment s-au achiziționat 300 de produse denumite “set badminton”. S-au achiziționat și pachete cu dulciuri. Tot 300 de bucăți. Tot de la firma Arienta SRL. Pentru ediția din 2016 a Zilei Dunării, apa plată, fără a se specifica denumirea acesteia, a costat numai 2 lei, cantitatea achiziționată fiind de 500 de bucăți. Pentru 550 de bucăți farfurii de unică folosință + cuțite, prețul pe bucată a fost de 1,55 lei, în condițiile în care un cuțit de unică folosință poate fi achiziționat cu suma de 0,06 lei, în vreme ce o farfurie costă 0,15 lei. Daniel Ștefan Drăgulin, primarul municipiului Călărași, recunoaște că servește deseori masa cu patronii firmei Arienta SRL, Ispir Camelia și Ispir Iulian, în locații dintre cele mai diverse. Participă și soția acestuia. Sunt văzuți deseori la restaurantul Hestia. Despre acest aspect, reacția primarului municipiului Călărași este următoarea: “Eu nu am altă treabă decât să fac prostii? S-a luat pe bună dreptate și la prețurile cele mai mici. Există direcție tehnică care se ocupă de așa ceva, eu nu impun nimic.” Cu firma Arienta SRL, pentru anul 2016, Primăria municipiului Călărași a semnat 7 contracte, la care se adaugă o comandă directă.

Funcționari amenințați cu relațiile

Camelia Ispir se laudă, în fața responsabililor cu achizițiile din instituțiile publice, cu relațiile pe care le are. “Întâmplător am și cunoștințe, și prieteni.” Nu știm dacă este vorba exact de primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin. În cadrul unei alte instituții publice, responsabila cu achizițiile a fost amenințată că va sta la pușcărie minim 2 ani, dacă aceasta nu va cumpăra produse de papetărie și de curățenie de la firma pe care o reprezintă, Arienta SRL. “Eu am venit doar să vă avertizez”, a fost expresia folosită de Camelia Ispir. La începutul anului școlar 2016 / 2017, părinții elevilor din ciclul primar sau de la grădiniță au primit liste cu rechizitele pe care urmau să le achiziționeze. “Lista cuprindea și avertismentul: Nu se primesc seturi de rechizite incomplete!” Cuprindea, în schimb, și numele librăriei de unde părinții elevilor urmau să cumpere rechizitele respective: Arienta SRL. Constantin Tudor, șeful Inspectoratului Școlar județean Călărași, confirmă acest aspect, spunând că a găsit o astfel de listă la Grădinița Brotăcelul, din comuna Modelu. “A fost o sesizare publică pe care noi am verificat-o. Am dat o circulară în toate școlile să nu se facă așa ceva și că părinții au libertatea să achiziționeze rechizitele de unde vor.” Nu cunoaștem din ce motive acest aspect nu a constituit baza unei sesizări penale.

Cu polițistul în vizită

Stroescu Eduard, ofițer în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, este cel care vizitează deseori sediul firmei Arienta SRL, situat în municipiul Călărași, pe strada 6 Martie. În cursul săptămânii trecute, a fost văzut în două zile consecutive. Mai precis în datele de 15 și 16.03.2017. Din cadrul Biroului de presă al IPJ Călărași, Florentina Dobre, agent șef adjunct de poliție, ne precizează că Eduard Stroescu a figurat, în acea perioadă, în concediu de odihnă. “Nu se confirmă că a fost în timpul programului.” Florentina Dobre nu ne poate preciza nici care este scopul deselor vizite efectuate de polițistul respectiv. Șoția polițistului lucrează în cadrul Grădiniței nr. 4 Călărași. Cei doi dețin o avere impresionantă, deși veniturile anuale ale celor doi sunt obișnuite.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp