ACTUALITATE

Date false în declarația de avere a prefectului Valentin Barbu

Print Friendly, PDF & Email
 • Daa.
 • Bună-dimineața!
 • Bună-dimineața!
 • Înțeleg că n-ați dorit să vorbiți cu colegii din presa centrală.
 • Nu știu cu cine vreți să vorbiți.
 • Cu doamna Barbu!
 • Nu sunt eu Barbu.
 • Nu?! Dar cine sunteți?

Aceasta a fost reacția Lucicăi Barbu, soția prefectului județului Călărași, Valentin Barbu.

Contactată și de un post central de televiziune, aceasta s-a eschivat în continuare.

 • Fiți amabilă, soțul dumneavoastră a contribuit cu 375.000 la partid. Banii aceștia nu se regăsesc în declarația de avere.

367.000 lei a fost contribuția financiară a lui Valentin Barbu, la alegerile locale derulate în toamna anului trecut. Ordinul de plată este datat 16.09.2020 și are numărul 16.

Tot numărul 16, dar din data de 19.11.2020 are declarația de avere depusă de Valentin Barbu.

În aceasta nu se regăsește suma depusă drept contribuție financiară la derularea campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 27.09.2020.

Autoritatea Electorală Permanentă i-a restituit suma la data de 13.01.2021. Ordinul de plată are numărul de referință 2021113182339780.

Banii nu se regăsesc nici în declarația de avere cu număr de înregistrare 2, datată 5.04.2021.

Apărută de nicăieri, a dispărut tot în neant, iar suma aceasta uriașă de bani nu se regăsește, sub nici o formă, în declarațiile de avere ale actualului prefect Valentin Barbu, depuse anterior datei de 27.09.2020, dar nici în cele depuse ulterior.

Conform unor surse, de fapt banii ar fi fost împrumutați de la Vasile Iliuță, contracandidatul acestuia la funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași.

Contactat, Valentin Barbu, lipsit de asumare, a preferat să întrerupă convorbirea.

Redacția noastră, la rându-i, a făcut diligențe pentru obținerea unui punct de vedere. În cursul zilei de ieri, 25.01.2022, de la cabinetul acestuia ni s-a spus că acesta încă nu ajunsese la serviciu. Era ora 9:30.

„De venit, vine. Când ajunge, o să discut cu dânsul”. Reacția este dată de șeful de cancelarie al lui Valentin Barbu, Andrei Romilă.

5 (cinci) ore mai târziu, același Andrei Romilă l-a scuzat din nou pe Valentin Barbu: „Deocamdată este în ședință, nu a terminat”.

Fără să dețină economii, Valentin Barbu încearcă, iată, să ascundă proveniența acestei sume uriașe, dar și volatilizarea ulterioară a acesteia. Redacția noastră va sesiza Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, dar și Agenția Națională de Integritate.

Ca prefect, în mediul public, Valentin Barbu s-a făcut remarcat și prin postările agramate făcute pe pagina de socializare a instituției pe care o reprezintă.

Reacție absolut scandaloasă a prefectului liberal al județului Călărași în legătură cu neconcordanțele din declarațiile de avere ale acestuia. Valentin Barbu, în cursul zilei de azi, a postat, pe pagina personală de socializare, următorul text absolut halucinant:

Vreau să lămuresc ferm și concis informațiile apărute recent în spațiul public, publicate de către pseudogazetarul urbei noastre, numitul Badea Marin(ică). Lipsit total de deontologie, profesionalism și recurgând la acțiuni reprobabile precum șantajul emoțional (publicarea unei fotografii cu soția mea și o așa-zisă convorbire telefonică cu aceasta), mă văd nevoit să îmi apăr, încă o dată, demnitatea și de această dată, familia. Atacurile acestui zvonac, care sunt doar minciuni sfruntate și informații absolut scoase din context, pot fi ușor demontate: da, am obținut un împrumut în campania electorală. Potrivit legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice – contribuțiile pot proveni exclusiv din următoarele surse: veniturile proprii ale candidatului, donații de la persoane fizice, ÎMPRUMUTURI de la persoane fizice/instituții financiare. Art. 30 din Normele de aplicare la legea 334, aprobat prin HG 10/2016, prevede clar că aceste contribuții pot fi folosite NUMAI DUPĂ CE ACESTEA AU FOST DECLARATE la Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea, la art. 4 din aceleași norme, TRANSPARENȚA veniturilor și cheltuielilor pentru activitatea partidelor politice și campaniile electorale se realizează prin publicarea pe site-ul AEP și în Monitorul Oficial a tuturor declarațiilor și rapoartelor prevăzute de lege. Totul cât se poate de transparent. Mai mult decât atât, orice persoană are dreptul să obțină de la AEP, în baza legii 544 privind liberul acces la informații de interes public, orice informație privind veniturile și cheltuielile partidelor politice. AEP este împuternicită să exercite controlul în legătură cu respectarea dispozițiilor legale privind finanțarea activității partidelor politice. De asemenea, controlul privind subvențiile de la bugetul de stat va fi efectuat în mod simultan și de Curtea de Conturi. Prin urmare, unde anume este lipsa de transparență din partea mea, din moment ce toate declarațiile și rapoartele prevăzute de lege, referitoare la veniturile și cheltuielile efectuate de mine în campania electorală au fost depuse și verificate de către două instituții abilitate să efectueze controlul de legalitate privind aceste finanțări? Trebuie să lipesc aceste informații pe garduri ca să fie mulțumit născocitorul de profesie? Toate informațiile cu privire la cum a fost finanțată campania electorală sunt disponibile și cât se poate de transparente. De un an de zile aceste mincinos patologic are ordin să mă discrediteze. Cine îl plătește? Cu cine are contracte din bani publici ca să arunce în media astfel de mizerii? Astea ar trebui să fie întrebările de actualitate!

„Aceasta nu este o reacție demnă de un prefect liberal”, a fost opinia unui lider PNL. „Îi voi spune asta și în cadru oficial.”

Valentin Barbu spune orice, numai ceea ce căutăm, prin demersul nostru jurnalistic, să clarificăm, nu:

 • de unde sunt banii;
 • de ce banii nu apar în declarațiile de avere.

Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice prevede în mod expres obligativitatea declarării averii și a intereselor – art. 1 (1) – 30 – aleșii locali și 38 – prefecții și subprefecții.

Am primit, în schimb, un potop de invective, fapt de-a dreptul ciudat. Cum ciudat e și pentru un partid de acest gen, tolerant și european, să promoveze, în posturi publice, indivizi cu astfel de ieșiri aiuritoare.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp