ACTUALITATE

Cutremur la nivelul judeţului: D.N.A. acuză o fraudă de 60 de milioane de euro comisă prin jongleriile cu terenuri de la Fundulea

Print Friendly, PDF & Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de următoarele persoane care, la data faptelor, aveau funcţiile arătate, după cum urmează: Şerban Jenel,, prefect al județului Călărași, Cornel Coman, subprefect al judeţului Călăraşi, Clăbescu Doru Eduard, , subprefect al judeţului Călăraşi, Ifrim Elena, șef serviciu – Instituţia Prefectului, Năbârgeac Ion, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, Dobre Aurelian, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Jarul Eugen, şef al Administrației Domeniilor Statului – sucursala Călăraşi; Pşanu Stelian, director al Societății Naţionale “Îmbunătăţiri Funciare” Călărași, Dumitru Tudone, secretar general, Consiliul Judeţean Călărași; Marinescu Badea, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti; Titu Ana, director al Direcţiei Silvice Călăraşi, Buruiană Cornel, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ, de Păduri „Propact”, Manea Victor, Dorobanţu Dorel, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin şi Chirică Constantin, reprezentanţi ai comisiilor locale de fond funciar din localităţile Lupşanu, Fundulea, Gurbăneşti, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Tămădău.

Zeci de suspecţi, mii de hectare învârtite de comisiile de fond funciar

Aceştia sunt acuzaţi de comitera infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave. La data de 12 iulie 2007, suspectul Dorobanțu Dorel, primar al localităţii Fundulea, și un reprezentant al OCPI Călăraşi au încheiat un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1982,54 ha, aflată în domeniul public al statului (administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agrcolă Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu, invocând art. 47 din regulamentul aprobat prin HG nr. 890/2005 şi fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe. Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă, se arată în comunicatul emis de Departamentul Naţional Anticorupţie. La data de 13.07.2007, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi, compusă din suspecții Şerban Jenel, Coman Cornel, Clăbescu Doru Eduard, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Jarul Eugen, Pșanu Stelian, Tudone Dumitru, Marinescu Badea, Titu Ana, Buruiană Cornel, au aprobat delimitarea acestui teren în suprafaţă de 1982,54 ha, aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea.

Zeci de milioane de euro, adică fără număr

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activităţii de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeţei de teren respective. Urmarea a fost validarea transferului unor poziţii din anexele întocmite la nivelul mai multor comisii locale de fond funciar în anexe întocmite la nivelul Comisiei locale de fond funciar Fundulea, având drept consecinţă sporirea valorii terenului transferat. Prin această operațiune s-a produs o pagubă patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, valoarea acestui teren fiind cuprinsă, potrivit „Ghidului cu preţurile orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru judeţul Călăraşi, pentru anul 2007, transmis de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, între: minim 1.486.905 euro şi maximum 2.973.810 euro, în situaţia în care suprafaţa de 1982,54 ha reprezintă teren agricol situat pe teritoriul administrativ al oraşului Fundulea; 59.476.200 euro, în situaţia în care terenul în suprafaţă de 1982,54 ha este situat adiacent căilor rutiere sau la limita construită a localităţilor (posibil de transferat în intravilan).

D.N.A. arată hoţia

În aceeași perioada de referință, (anul 2007), suspecții Manea Victor, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin și Chirică Constantin au întocmit propuneri către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, pentru solicitarea unor suprafeţe de teren, deşi fie aveau teren în rezervă, fie nu efectuaseră demersuri pentru solicitarea altor suprafeţe pe raza jud. Călăraşi. Prin această modalitate au fost obţinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţiţi, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.

Avere crescută vertiginos

Jenel Şerban, în calitate de prefect, ca șef al Comisiei județene de fond funciar, a semnat titlurile de proprietate pentru terenurile retrocedate Academiei Române în județul Călărași. O parte dintre acestea au ajuns, în baza unui protocol încheiat în 2006 între Academia Româna și Grivco SA, în arendă la holdingul familiei Voiculescu. Este vorba de suprafețe întinse pe raza localității Perișoru, terenuri exploatate, până la acea dată, de Prodasem Jegălia. Alte suprafețe imense, retorcedate către Academia Română, au ajuns să fie exploatate de firma Agrirom, pe raza comunei Grădiștea. Jenel Şerban a fost prefect al judeţului, în perioada ianuarie 2005 – iunie 2008. Centrul de Investigații Media arată că prefectul Grivco de Călărași, cum îl numește pe Jenel Șerban, este astăzi director al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Călărași, pozitie in care gestioneaza proiectele europene din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală. “Unul dintre beneficiarii acestor fonduri este chiar Agro Seed Muntenia, fostul Grivco Agro, cea care exploata, și o face și astăzi, 2000 de hectare de teren în județul Călărași, la Perișoru și care, potrivit directorului Agro Seed Muntenia, Ion Mihai, a accesat un milion de euro din bani europeni pentru investiții în instalația de irigat de la Perișoru.” Averea lui Jenel Șerban, în perioada 2001 – 2009 crește vertiginos. În această perioadă, acesta achiziționează 211 hctare de teren arabil pe raza localității Ștefan Vodă. În 1996 și 1997, achiziționează 2 apartamente, în Călărași. Tot în 2007, își cumpără autoturism nou. În perioada cât a fost prefect, depune, la diverse bănci, următoarele sume: 34.174 lei, la Bank Post; 35.040 lei, la Unicredit Țiriac Bank; 148.930 lei, la BCR Călărași. Cu rare excepții, Jenel Șerban nu a ocupat decât posturi bugetare. Soția acestuia este angajată a Consiliului Județean Călărași, cu un venit anual de 16.500 lei. Jenel Șerban declară venituri anuale de nici 20.000 lei. La acest moment, Jenel Șerban este membru al Partidului Conservator.

Şpagă de la interlopi

Din 2009, Jenel Șerban ajunge ca angajat al lui Dan Voiculescu, în cadrul Grivco S.A. În data de 22 iunie 2009, Direcția Națională Anticorupție îl trimite în judecată pe acesta, pentru fapte de corupție în legătură cu atribuirea ilegală a unor terenuri, ceea ce a cauzat un prejudiciu de peste 800.000 de euro. Fostul prefect de Călărași Jenel Serban, fostul subprefect și secretar al aceleiași comisii, Doru Eduard Clăbescu, au fost deferiți justiției pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, cu consecinte deosebit de grave. În același dosar, au mai fost trimiși în judecată: Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, judetul Ilfov, pentru omisiunea sesizării organelor judiciare, Vasile Zaharia, fostul viceprimar al comunei Cernica, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Călărași, pentru luare de mită, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și Gheorghe Sadoveanu, un cunoscut membru al unui clan interlop, pentru dare de mită, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Dintre oficialii călărășeni, singurul care este condamnat este Ion Năbârgeac, la 5 ani de închisoare cu executare. Nabârgeac a primit, de la Gheorghe Sadoveanu și Niculae Constantin, în calitate de mită, 47.000 de euro, în diferite tranșe, pentru ca în calitatea pe care o avea de director al OCPI Călărași să își încalce atribuțiile de serviciu, sprijinindu-i pe cei doi să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafețe de teren de 20,1648 de hectare din extravilanul comunei Fundeni, județul Călărași, teren cu o valoare ridicată, fiind situat în apropierea Autostrazii A2. Concret, Ion Nabargeac a emis în fals patru titluri de proprietate pe numele Gheorghe Sadoveanu, Constanța Costache, Florentina Ștefania Iordache și pe numele unei persoane decedate, pe care le-a înaintat spre semnare prefectului județului, Jenel Șerban, și subprefectului Eduard Doru Clăbescu. Aceștia au semnat actele în vederea emiterii titlurilor de proprietate în formă finală, deși nu aveau acest drept legal, aceasta fiind exclusiv atribuția Comisiei Județene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp