ACTUALITATE

Cunoscut drept semianalfabet, a ajuns consilier la Ministerul Agriculturii / Video

Print Friendly, PDF & Email

L-am căutat în cursul zilei de miercuri, 24 martie, la prima oră a dimineții. Aflăm, de la un apropiat al acestuia, din sat, că e la București. E cel care l-a propus pentru a ocupa un asemenea post. “A început treaba, e deja la minister. E foarte ocupat, pregătește, cu Alex Dima, de la Pro Tv, un reportaj”. Telefonic, acesta ne confirmă că este deja la minister. Înțelegem același lucru: că este foarte acaparat cu munca din noua sa calitate și nu știe când ne putem vedea.

Cel atât de absorbit deja de imaginea și de soarta agriculturii din România este nimeni altul decât Daniel George Alexandru, un fermier din satul Ulmu, județul Călărași. Până să intre în afaceri din domeniul agricol, a fost pădurar. Ni se spune că ar fi și semianalfabet. E cunoscut sub porecla de Bâlbâitu.

La el la fermă, varianta este cu totul alta. Ne deschide poarta un nene îmbrăcat într-o salopetă. “El la minister?” Ne privește de parcă am fi fugiți dintr-un spital de psihiatrie. “Doar a plecat la Mogoșoaia, să cumpere o curea, la tractor!”

Daniel George Alexandru administrează o firmă cu profil agricol, G.D. Alexandru SRL. În ultimii 3 ani fiscali, numărul salariaților a evoluat astfel: 2018 – 0; 2019 – 2; 2020 – 1. Soția acestuia, până de curând, vindea la un magazin, din Făurei, Danix Myma. În 2015, cei doi au declarat venituri anuale totale de 4.524 lei, reprezentând un venit mediu lunar de 377 lei. Singurul venit declarat de Daniel George Alexandru era reprezentat de indemnizația de consilier local, la Ulmu, în sumă totală de 1.900 lei anual, adică 158,3 lei lunar.

Am reușit să dăm de acesta în data de 26 martie, la prima oră a dimineții. Era acasă. Ne servește o altă variantă: nu e la minister pentru că încă nu a semnat contractul de muncă. Despre Alex Dima, de la pro Tv, nu vrea să-și mai amintească! Ridică din umeri.

Îl întrebăm cum a ajuns să ocupe un astfel de post, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Din gura acestuia, cuvintele ies de parcă le-ar fi frică. “Noi am avut rezultate destul de bune aicea în comuna Ulmu… Merităm și noi un post al nostru…”. Înțelegem că se referă la rezultatele obținute în cadrul alegerilor parlamentare derulate în cursul lunii decembrie 2020. “Am făcut… Am alergat… Am făcut rezultate destul de bune… Hai să punem și un om de-al nostru care știe în agricultură… Propunerea a fost făcută la președinte, aicea, la Călărași, la PNL.”

Daniel George Alexandru

Apucăm să-l întrebăm dacă are vreo opinie, din calitatea sa de consilier în cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, referitoare la neaprobarea de despăgubiri pentru fermierii afectați de seceta pedologică de pe parcursul anului trecut. După ce dă semne că a priceput întrebarea, se ridică și pleacă: “Stai două secunde, mă duc să le spun ceva la băieții ăia…”

Revine după câteva minute, dar fără să ne răspundă la întrebare. “Ascultă-mă, ascultă-mă… Oprește aia. Eu ce să zic?… Nu-mi dau seama… Nu știu ce să zic! Lasă-mă să treacă o săptămână-două și p-ormă vorbim. Nu am ce să vorbesc, crede-mă! Deci crede-mă, îți dau cuvântul meu de onoare!”

Insistăm să-i punem o altă întrebare. “Care va fi influența schimbărilor demografice la nivel național, în cadrul sectorului agricol?” Scena se repetă. Se ridică de pe scaun. “Două secunde…” Iar iese afară. Ne reproșează că-l filmăm. “V-am spus să închideți aia… Te rog frumos, închide-o și vorbim… Închide camera, te rog frumos.”

Marius Micu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ne confirmă că Daniel George Alexandru este deja angajat, pe postul de consilier. “L-am cunoscut prin prisma adopției mele la Călărași, ca să spun așa, afilierea mea față de Călărași, pe care o reconfirm și acum. O să observați, nu sunt eu din Călărași, dar o să demonstrez că o să am o preocupare foarte atentă față de ceea ce înseamnă agricultura și agricultorii din Călărași. L-am cunoscut prin prisma activității derulate acolo. Este un fermier tânăr și-atunci m-am gândit… și-am văzut că are foarte multă inițiativă… și-atunci m-am gândit că ar fi oportun să mențin relația cu fermierii din zona asta, a Călărașiului, să mă țină în contact și să le identifice problemele.”

  • Credeți că dumnealui e reprezentativ pentru structura dvs intelectuală?
  • Acuma faceți referire la studiile dânsului.
  • Nu neapărat. Ne refeream la intelect.
  • Mergem într-o zonă dintr-asta… Eu cred că poate face față. Cel puțin, în relația cu mine, a avut un nivel satisfăcător… Adică n-am nimic de reproșat, din punctul ăsta de vedere. Știți acum cum este situația: noi trebuie să vorbim pe limba oamenilor pe care-i reprezentăm acolo și eu cred că dânsul va culege foarte bine informația, situația reală, asta însemnând problemele fermierilor din Călărași, ca să putem să le rezolvăm și să ne implicăm în mod direct…
  • Dar aveți idee, știe să scrie?
  • … Mi-a prezentat un cv, documente… Consider că știe să scrie.

În cadrul Organizației Județene Călărași a Partidului Național Liberal, situația este una absolut comică. Și-n alte instituții, au fost angajați agramați cu diplome. Un astfel de caz este întâlnit inclusiv la Instituția Prefectului Județului Călărași.

În ultimele 100 de zile, reprezentanții acestei structuri politice au avut doar două ieșiri publice, în cadrul unor conferințe de presă, și acelea făcute ca urmare a presiunilor exercitate de mass-media locală. Liderul interimar al acestei formațiuni politice județene, Emil Dumitru, este acuzat că a ajuns, de la București la Călărași, doar pentru a duce acasă, fără să dea nimic la schimb. În organizație, e știut faptul că acesta a luat, de la un membru PNL, niște curcani pe care a uitat să-i plătească. Veselia e una fără precedent.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp