EXCLUSIV

Călărași: Pedepse grele în 5 cazuri de crimă care au șocat opinia publică

Print Friendly, PDF & Email

Pedepse grele în 5 cazuri de crimă petrecute pe raza județului Călărași. În trei dintre cazuri, sentințele nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel. Acestea au fost emise de Tribunalul Călărași, ca instanță de fond. În alte două cazuri, sentințele sunt definitive.

Au intrat, noaptea, peste un bătrân, în vârstă de 96 de ani. Este vorba de 2 tineri, rromi, Marian Enciu și Ionuț Aurel Mustafa. Cu ajutorul unui ciocan, l-au lovit până când bătrânul a fost decapitat. S-a întâmplat în noaptea de 21 spre 22 ianuarie 2021, pe strada Merilor, din cartierul Livada, din municipiul Călărași. La data comiterii crimei, Marian Enciu avea 14 ani, în vreme ce Ionuț Aurel Mustafa avea 22 de ani. Amândoi sunt cunoscuți drept consumatori de droguri, în special aurolac.

Ilie Florea trăia de pe o zi pe alta. „Ce-a avut cu el? Avea bani omul ăla? Ce-avea, săracu? Căuta o pâine, se ducea, săracu, să cumpere o pâine de 1 leu.”

Peste bătrânul Ilie Florea, cei doi criminali au pătruns la miezul nopții. Florea locuia într-o casă sărăcăcioasă, de lut. După comiterea asasinatului, cei doi criminali i-au furat 75 de lei.

„L-a omorât, i-a luat căpățâna de tot, cu toporul. Cel de 14 ani e al meu. Am vorbit cu poliția și ăsta, vecinul ăsta d-aicea, a spus: eu i-am tăiat gâtul, cu toporul, că am vrut eu.”

De la fața locului au fost prelevate probele, restituite aparținătorilor victimei: actele,  un sacou, un pulovăr negru cu nasturi, o pereche de pantaloni de pijama de culoare gri, pantaloni trening negri, o pereche de șosete negre, un tricou verde, o cămașă cu mânecă scurtă, de culoare alba, o bluză de corp bleu.

Au fost condamnați, de instanța de fond, pentru comiterea infracțiunii de omor calificat. 25 de ani de pușcărie a primit Ionuț Aurel Mustafa, în vreme ce complicele său, Marian Enciu, minor, urmează să-și petreacă următorii 15 ani internat într-un centru de detenție.

Violeta Miroiu, din satul Stancea, comuna Spanțov, județul Călărași, și-a omorât soțul, din gelozie, cu peste 20 de lovituri de cuțit. Întâi i-a tăiat penisul. Cunoscut în sat drept Sorin Ceaonaru, în vârstă de 52 de ani, a fost asasinat în după-amiaza zilei de 28 iulie 2021. Crima s-a petrecut pe strada Anotimpurilor.

Cu cuțitul l-a tăiat. Că a recunoscut ea, poliția l-a găsit în mobila de bucătărie, spălat. Deci două ore și ceva a căutat poliția cuțitul, nu știa unde este, că nu a găsit cuțitul lângă el. După care a sunat ea, după ce a luat-o la Oltenița și a recunoscut: duceți-vă în locul punct că acolo e cuțitul.

În sat, Violeta Miroiu era văzută drept o femeie extrem de geloasă. S-a luat în calcul și o posibilă afecțiune de ordin psihic. A fost condamnată, în primă instanță, în cursul zilei de 13 decembrie a.c., la 12 ani de pușcărie. Arma crimei a fost un cuțit cu lungime totală de 34 cm, cu lama de 21 cm, cu plăsele de culoare albastru cu gri.

Ca daune morale, Violeta Miroiu a fost obligată la plata sumei de 20.000 euro, către partea vătămată minoră Marius Denis Miroiu.

Crima de pe raza satului Borcea a avut loc chiar în ziua de Crăciun, anul trecut. Criminalul, Marius Georgian Chelaru, a fost capturat câteva ore mai târziu.

Se ascundea într-un șopron, în locuința părinților din satul Perișoru, strada Pajiștei, nr. 25. Gabriela Gerea, o tânără, în vârstă de 21 de ani, a fost asasinată, cu 5 lovituri de cuțit, aplicate în zona gâtului. Pe Marius Chelaru îl cunoscuse, în urmă cu 3 luni, pe o rețea de socializare.

„Eu eram la muncă. Prima dată mă sună mătuși-mea, cu ținere de inimă, că trăgea o verișoară să nu mi se spună ce s-a întâmplat. După, să aflu de la tata, mă sună… Inițial mie nu-mi venea să cred. Mi-a spus că a murit Gabi. După aia, am sunat-o pe mami, mama abia putea să vorbească, și am aflat de la ea că au fost sărbătorile, au fost la masă, s-au distrat, au băut… Au plecat rudele mele, automat și-ai mei au ieșit afară. După aia, nu știu de la ce s-a ajuns, cred că mai mult ca sigur s-au certat, ăla fiind și sub influența băuturilor alcoolice, a luat cuțitul… Și i-a băgat cuțitu-n gât, a înjunghiat-o de vreo 5 ori.”

A fost condamnat, fără acord de recunoaștere, la 16 ani de pușcărie. Instanța a admis cererea formulată de părțile civile Adrian Gerea şi Dumitrița Gerea şi, luând act de acordul inculpatului Marius Georgian Chelaru, l-a obligat pe acesta la plata către părţile civile a sumei de 3.646,63 lei, cu titlu de despăgubiri materiale şi 200.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale.

În acest caz, pedeapsa a rămas definitivă, prin pronunțarea făcută de Curtea de Apel București, la data de 27.10.2021.

S-a întâmplat chiar în ziua de Paște a anului trecut, în satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. Un adolescent, de nici 16 ani, a fost ucis cu bestialitate, după ce a fost înjunghiat, de mai multe ori, cu un cuțit, în inimă.

„Băieții beau la o casă de-alăturea, ceilalți în casa cealaltă. Și fi-miu s-a dus cu un băiat d-acolo din gașca lor și s-a dus la copiii ăia. Ăia erau mai mici ca ăștia ai mei. Ăla s-a urcat pe pat, așa, și i-a dat un pumn în gură. I-a rupt un dinte copiii ăia, puștii ăia. Și după ce i-a rupt dintele, el s-a dus, a fugit la vecinul ăla și a luat cuțitul. A luat cuțitul, s-a dus și-acolo nu știu, că eu nu am fost, s-au luat la încăierare, i-a tăiat pe doi inși, unu i-a dat pe la țâță, a murit și asta e”.

Costin Gheorghe Găman se numește criminalul. A fost condamnat la 16 ani de pușcărie, decizie rămasă definitivă. A fost obligat la plata sumei de 20.000 lei drept daune morale. Părțile vătămate,  Elena Viciu, Ion Viciu şi Mihăiță Adrian Niculae, nu s-au constituit părți civile în cauză.

A avut loc pe strada Zefirului, din municipiul Călărași, în seara zilei de 26 iulie 2021. Marian Chiriță, un părinte, în vârstă de 47 de ani, cu un copil autist, și-a ucis cumnata, Florentina Chiriță, în vârstă de 52 de ani. A fost înjunghiat și ginerele femeii ucise, Ionuț Uceanu.

„De ce tu, mămică mea? De ce nu s-a făcut nimic atâția ani? De ce nimeni nu i-a făcut nimic când amenința că vă omoară? De ce, cu atâtea probe la dosar, atâtea înregistrări, atâtea dosare care avea, era lăsat în pace? Unde dispăreau probele noastre din dosare? Unde este acum domnul polițist care îl ajuta sa fie liber? De ce? Unde a fost politia aseară? Unde este domnul polițist care a zis că, dacă mai sunați la 112, vă dă amendă (trebuia să sunați la nr. poliției ca să vina mai repede) , unde erau martorii, de fiecare dată, când se întâmpla ceva, nimeni, mami, le era frică de el, nimeni nu a luat măsuri, a trebuit să mori tu, mami, ca să fie arestat. De ce tocmai tu, mami? Pe cine mai sun eu în fiecare zi? Mami, te rog, de acolo unde ești, ai grijă de noi, învață-ne acum cum sa trăim fără tine….”

Scandalurile între cei doi se țineau lanț, la mijloc fiind vorba de o bucată de pământ, rămasă de împărțit după decesul tatălui lui Marian Chiriță.

La data de 2.12.2021, Marian Chiriță a fost condamnat, de Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, la 28 de ani de pușcărie. Drept daune morale și cheltuieli de spitalizare, Marian Chiriță a fost obligat la plata sumei de 380.222 lei, către părțile vătămate Romario Ionuț Uceanu, Dănuț Chiriță, Mirela Mihai și Oana Uceanu.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp