ACTUALITATE

Belciugatele: Bani cu nemiluita, pentru cursuri, la mare. Firmă adusă de la granița cu Ukraina, pentru lucrări despre care patroana nu știe nimic

Print Friendly, PDF & Email

66.183 lei este suma plătită, în anul 2019, de Primăria Belciugatele, pentru servicii de formare profesională și cazare, pe perioada respectivelor cursuri. Pentru cursurile propriu-zise, a fost plătită suma de 14.180 lei, diferența de 52.003 lei fiind cheltuită pentru servicii de cazare și masă. Evident, cele mai multe dintre acestea s-au derulat în plin sezon estival, pe litoralul Mării Negre. Conform datelor publice, structura de personal a Primăriei Belciugatele numără 19 posturi.

Mihai Gurlui, primarul localității, spune că nu vede nimic ieșit din comun legat de această situație. “Legea ne obligă să-i trimutem la cursuri.” Nu vede nimic anormal în faptul că aceste cursuri se derulează, pe banii contribuabililor, în plin sezon estival. “Da, e normal, așa face toată lumea”.

Gabriel Gurlui, viceprimar, fratele primarului Mihai Gurlui, a stat o săptămână în stațiunea Venus, la hotelul Palace, în perioada 18-25 august 2019. A participat, astfel, la un curs, denumit “Evaluator proiecte, F.E. manager proiect”. Pentru perfecționarea viceprimarului Gabriel Gurlui, fratele primarului Mihai Gurlui, Primăria Belciugatele a plătit suma de 950 lei, la care se adaugă suma de 4.340 lei reprezentând servicii de cazare și masă. 620 de lei este suma plătită, pe zi, pentru viceprimarul Gabriel Gurlui, trimis să se specializeze în managerierea proiectelor, în 2019, pe litoral, în stațiunea Venus. În anul 2015, Gabriel Gurlui a fost deconspirat drept colaborator al Securității.

Mihai Gurlui, primarul, a participat la un curs botezat “Primarul și problemele administrației publice locale”. Pentru acesta, firmei organizatoare, Faxmedia Consulting SRL, i s-a plătit, de către Primăria Belciugatele, suma de 1.000 lei. Tot Primăria Belciugatele a asigurat și plata serviciilor de masă și cazare, pentru perioada 28 iulie – 4 august 2019, la hotelul Delta, din stațiunea Jupiter. Pentru 7 nopți de cazare și masă, a fost plătită suma de 4.450 lei, cu o medie zilnică de 635 lei.

Faxmedia Consulting este o firmă specializată în derularea de programe de formare profesională. Are sediul social în municipiul Ploiești, județul Prahova, iar pentru anul fiscal 2019 a raportat o cifră de afaceri de 13.737.469 lei, de două ori mai mare decât cea raportată în anul fiscal precedent. A fost implicată în mai multe scandaluri. Primăria Belciugatele a achiziționat astfel de servicii numai de la firma din Ploiești, cea care se laudă că “este civilizat și de bun simț să cazeze cursanții în camere single”. Cu alte cuvinte, pot veni și cu nevasta. Sau amanta, după caz. Desigur, astfel de cursuri sunt organizate, vara, la mare, în timp ce iarna sunt organizate la stațiunile montane.

Pentru Ion Mihai, Călin Bogdan și Adi Liliana Anghel, Primăria Belciugatele a plătiti, prin intermediul firmei din Ploiești, Faxmedia Consulting, suma de 9.450 lei, reprezentând masă și cazare, pentru perioada 13-20 octombrie 2019, la hotelul Gabriela, din Vișeu de Sus. Au participat la un program de formare profesională denumit “Managementul comunicării în administrația publică”. Călin Bogdan nu apare în structura de personal a Primăriei Belciugatele, în vreme ce Adi Liliana Anghel și Ion Mihai au statutul de funcționari publici. În fapt, numărul funcționarilor din cadrul Primăriei Belciugatele este de 9.

18.750 lei a plătit Primăria Belciugatele, pentru 7 zile de cazare și masă, în stațiunea Mamaia, pentru perioadele 28 iulie – 4 august 2019 și 11-18 august 2019, pentru 5 reprezentanți ai acesteia, participanți, la rându-le, la cursurile de formare profesională organizate de Faxmedia Consulting, firma din Ploiești, județul Prahova. Pe banii contribuabililor din Belciugatele, s-au dus să se perfecționeze, la mare, la hotelul Majestic, în plin sezon estival, Rodica Petre, Iulică Banu, Delia Andreea Roșu, Petruța Gabriela Istrate și Ioana Niculina Poșircă. Dintre aceștia, doar Iulică Banu și Petruța Gabriela Istrate au statutul de funcționari publici.

În același an, 2019, Primăria Belciugatele a plătit, în schimb, suma de 17.199 lei, pentru lucrări de reparație și întreținere străzi – scarificare, reprofilare, așternere, unei firme din județul Maramureș, Botprod Tradițional SRL, reprezentată de Rodica Botiș. Firma are sediul social declarat în satul Bocicoel, aflat la nici 20 de kilometri de granița cu Ukraina. E greu de înțeles cum a reușit primarul Mihai Gurlui să identifice, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o astfel de firmă, dintr-un sat cu 700 de locuitori. Evident, satul Bocicoel se află la nici 10 kilometri de Vișeu de Sus, locul unde angajații Primăriei Belciugatele au fost “la cursuri”, la hotelul Gabriela.

Pentru anul fiscal 2019, firma Botprod Tradițional SRL a raportat o cifră de afaceri de 40.033 lei, în vreme ce pentru anul fiscal 2018 a raportat 0 venituri. Din suma de 40.033 lei, jumătate a primit-o de la Primăria Belciugatele, “pentru scarificare, împietruirii până la 5 cm cu autogreder, inclusiv replofilare – compactare cu cilindru compactor 20 t, așternere, adaos de piatră al beneficiarului – compactare cu cilindru compactor 20”. Patroana firmei, Rodica Botiș, ne spune că deși are rol de administrator al firmei, nu are habar dacă sau când a executat firma pe care o reprezintă, lucrări de acest tip, pe raza comunei Belciugatele. “Eu nu știu, Ilie, soțul, știe. Nu mă întrebați pe mine, că nu știu nimic.”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp