EVENIMENT

Au fost felicitați de ministrul Mediului: Salariații de la Garda de Mediu Călărași au hrănit berzele cu pui întregi, ca la șaormerie

Print Friendly, PDF & Email
Sute de berze s-au refugiat într-o pădurice, situată la marginea municipiului Călărași, pe DN 3, între Piscicola și Chiciu. Valul de aer polar, din ultimele zile, le-a afectat profund. Zgribulite și nemâncate, au format grămezi, strângându-se una în alta, de frig.

Angajații de la garda de mediu s-au făcut de râs

Conform unui recensământ, populația de berze, la nivel mondial, numără 165.000 de perechi. Preferă zonele joase și albia râurilor. Barza este carnivoră, hrănindu-se cu insecte (lăcuste, greieri), larve, râme, amfibieni, mamifere mici (şoareci de câmp), şerpi şi şopârle. Necesarul zilnic de hrană, pentru o barză, este de 500 g. La Călărași, în ajutorul berzelor zgribulite, refugiate într-un pâlc, la marginea municipiului, au venit mai mulți voluntari. La fața locului, cei neinformați au venit cu mâncare, constând în mere tocate, pe care au împrăștiat-o de-a lungul drumului. O intervenție a celor de la Garda de Mediu Călărași a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, 24 martie. Au adus pui tăiați în jumătate sau chiar pui întregi, drept hrană pentru berzele afectate de ger, fapt evident comic. Mai mult, cei de la Garda de Mediu Călărași consideră că în urma acestui demers, “am reușit să salvăm berzele, acestea fiind… specie protejată”. Despre gestul lor comic a aflat și ministrul Mediului, Leocadia Gavrilescu: “Nu pot decât să îi felicit pe colegii mei din instituțiile subordonate!”

Pui întregi, ca la șaormerie

Situația ridicolă a fost sesizată de angajații Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași, venind cu un apel prin care le cere cetățenilor, care vor să hrănească berzele, să aducă numai hrană tăiată mărunt. “Au fost găsite bucăţi de pasăre întregi şi altă hrană care nu poate fi digerată de către berze, putând provoca probleme digestive dar şi atragerea altor carnivore sălbatice (vulpi). Salariaţii noştri în momentul de faţă adună această hrană neprielnică berzelor.” Prima intervenție pentru protejarea berzelor s-a derulat în cursul zilei de vineri, 23 martie, când angajații Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași s-au deplasat în zona de refugiu a berzelor. Drept hrană, aceștia au împrăștiat carne de pui tocată mărunt, dar și pește, din specia oblete. Reacția berzelor nu a fost cea mai bună, acestea, speriate și înghețate, hrănindu-se după plecare voluntarilor. În cursul zilei de sâmbătă, 24 martie, alături de angajații Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași, au venit și salariații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei Călărași.

Acțiune după consultarea ONG-urilor de specialitate

APDSC DIGITAL CAMERA

De această dată, hrana a fost din belșug. S-a împrăștiat carne tăiată mărunt, de pui și de pește. Berzele au reacționat imediat la vederea voluntarilor. Alexandru Drăgulin, directorul adăpostului de animale, din cadrul Primăriei municipiului Călărași, la fața locului, ne confirmă că este a doua zi în care vine, alături de salariați și de voluntari, să hrănească berzele. “Am făcut asta după ce ne-am consultat cu ONG-urile de specialitate din țară. Ne bucurăm că starea lor de sănătate este bună”. Nu era nici o pasăre aflată într-o suferință vizibilă sau decedată. Acțiunea voluntarilor și angajaților din cadrul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân Călărași va continua și în zilele următoare. La fața locului, Minodora Brișan, doctor veterinar, le recomandă cetățenilor să nu se apropie de berze și să nu încerce să le prindă. “În această perioadă, e bine să vină cât mai multe persoane, cu hrană, pentru că, într-adevăr, este nevoie de așa ceva.” Minodora Brișan remarcă faptul că berzele refugiate pe DN3, în număr de câteva sute, sunt mult mai bine. “Vor trece cu bine peste această perioadă”.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp