ACTUALITATE

Suspiciune de pestă porcină la o gospodărie civilă, cu peste 70 de porci, în municipiul Călărași / Video

Print Friendly, PDF & Email

Suspiciune de focar de pestă porcină chiar în municipiul Călărași, pe strada Locomotivei, nr. 49 bis, unde funcționa o adevărată crescătorie de porci. Gospodăria este a familiei Vlăsceanu. Într-o curte de 500 de metri pătrați, ni se spune, au fost, la un moment dat, peste 70 de porci. Informația este uluitoare câtă vreme, câteva case mai spre oraș, un cetățean a fost amendat, cu suma de 5.000 de lei, pentru că avea 4 găini în curte, pe care le ținea de frumusețe, acesta fiind un om înstărit.

Porci morți doar de câteva ore

A traversat strada și calea ferată și, între niște betoane, amenajate drept ghenă, a aruncat doi porci morți în urmă cu două zile. Informația este infirmată de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, aceștia opinând că porcii sunt morți doar de câteva ore. Cazul a fost descoperit de presă. A pus paie peste ei, după care le-a dat foc, crezând astfel că rezolvă problema. Gheorghe Vlăsceanu este la adresa indicată. “Păi dacă am fost la dracu, la DSV și n-a vrut să mai vină, ce să mai discutăm?” În urmă cu două săptămâni s-a înregistrat primul deces al unei scroafe, de aproape 300 de kilograme, aceasta fiind transportată, la medicul veterinar, cu autoturismul proprietarilor gospodăriei. Ni se spune că încă de atunci s-ar fi făcut afirmația că scroafa respectivă ar fi murit din cauza virusului pestei porcine, informație neconfirmată de directorul DSVSA Călărași, Viorel Bucur. “Am fost la doctor, acolo, unde am fost, la doctora, la principala, care e șefa și nu mai e deloc”. Vlăsceanu spune că s-a gândit să-i arunce peste drum și să le dea foc. “Păi ce, ăștia nu tot așa îi arde?”

Au zis că pa și gata

La fața locului, au venit echipaje ale poliției naționale, ale poliției locale, reprezentanți ai DSVSA și ai Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân. Gheorghe Vlăsceanu este extrem de confuz: “Păi au zis că pa și gata!” La acest moment, în gospodărie se mai afla un singur porc, dar nu de rasă comună, ci vietnamez. Toți ceilalți porci, unii dintre ei murind, între timp, au fost vânduți în viu sau în carcasă. Fata lui Gheorghe Vlăsceanu, venită într-o fugă, este extrem de revoltată: “Uite scroafă moartă, mă pune s-o duc la DSV, cu mașina mea. Îți spun eu ce-mi face mie DSV-ul… Păi lasă-mă, dracu, în pace!… Mi-a murit mulți porci. Am fost la Blebea Valentina și i-am zis să vină să facă ceva, că-mi moare toți porcii. Aruncați-i și voi, faceți și voi ceva, că vă fac dosar penal, că aveți peste 20 de porci! Păi cum vine treaba asta?” Spune că toți cei 70 de porci rămași vii i-a donat, în numai două zile. “Nu suntem crescători de porci de ieri, creștem porci de ani de zile!” Spune că știe sigur că gospodăria a fost afectată de pesta porcină. 50 de porci erau crotaliați. “O să răspundă pentru asta.”

Mâine, punctul de vedere al primăriei locale

Zona e populată cu animale, de la porci, la oi și capre. Turme întregi traversează calea ferată, spre un loc viran, situat în imediata apropiere a străzii Locomotivei. În municipiul Călărași, creșterea animalelor, altele decât cele de companie, este interzisă. Filmăm turme întregi. La intrările în municipiul Călărași, pasc vaci. Situația este scăpată absolut total de sub control. Primăria municipiului Călărași, pe marginea acestui caz absolut revoltător, va veni, în cursul zilei de mâine, cu precizări.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp