ACTUALITATE

Tribunalul București: Momente penibile cu „stăpânul județului” aflat la un pas de a intra în pușcărie

Print Friendly, PDF & Email

Momente penibile, ieri, la Tribunalul București, pe rolul Completului Specializat Corupție 46, unde s-a desfășurat un nou termen în dosarul nr. 4871/3/2021, cu președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, drept inculpat, acuzat de abuz în serviciu prin nerespectarea unei hotărâri judecătorești, fals intelectual în formă continuată și șantaj.

A fost al 14-lea termen, procesul prin care șeful Consiliului Județean Călărași, trimis în judecată la cererea Direcției Naționale Anticorupție, fiind început la data de 31.01.2022. S-au folosit diferite tertipuri pentru tergiversarea acestuia, inclusiv acela de a da posibilitatea inculpatului de a-și angaja apărător.

În tot acest timp, la Călărași nu au fost relatări sau referiri făcute de reprezentanții așa-zisei prese locale, cu privire la această cauză, mai ales că este o premieră absolută faptul că un personaj politic, care ocupă o astfel de funcție, este judecat pentru fapte de corupție. În schimb, sunt relatări despre evenimente ridicole gen „De astăzi plecăm pe urmele Iepurașului de Paște!” sau „Scena este pregătită pentru sosirea Iepurașului!”.

10:30 a fost ora estimată pentru începerea ședinței de judecată, însă a fost amânată, aceasta începând efectiv după ora 12. Inculpatul Iliuță, însoțit de administratorul public al județului Călărași, Mihai Cristian Bogdan, un fost angajat SRI pensionat medical și reangajat în sistemul public, era în sală, la ora 10:00. A ieșit o singură dată, pentru nevoi fiziologice, timp în care, în municipiul Călărași, pe surse a fost emisă informația că acesta a fost plasat sub control judiciar, pentru 60 de zile. În tot acest timp, au fost audiați martori într-o altă cauză, care-i are drept inculpați pe mai mulți angajați de la Secția 16 Poliție București, judecați pentru comportament abuziv și lipsire de libertate. Unul dintre inculpați, Viorel Șeicaru, figurează și lider de sindicat în cadrul Sindicatului Național al Agenților de Poliție din România.

La 12:16 a început efectiv ședința de judecată, prin audierea martorului Ciprian Pandea, adus de jandarmi. Un alt martor, adus tot de jandarmi, Nicolae Ispir, nu a mai fost audiat. Mărturia martorului Pandea a fost șocantă. Acesta a declarat că, în anul 2017, de Sfântul Dumitru, a participat la hramul bisericii Sf. Dumitru, din localitatea Vâlcelele, județul Călărași.

„Cu această ocazie, l-am văzut pe Vasile Iliuță consumând băuturi alcoolice, respectiv vin. El venise cu mașina personală, condusă de el.”

Pandea a relatat că, ulterior, s-a deplasat în Ștefan cel Mare, tot pentru hramul bisericii, dar din acest sat.

„Și aici Iliuță Vasile a consumat băuturi alcoolice, ceea ce m-a determinat să-i atrag atenția că nu face bine, fiindcă a venit fără șofer, cu mașina. Mi-a replicat: eu sunt șeful județului, stăpânul județului”.

Relatarea lui Ciprian Pandea întrece orice închipuire.

„După terminarea agapei de la biserică, eu am plecat la București, la sediul Guvernului, la acea vreme fiind secretar de stat. Iliuță Vasile a zis că merge la ziua lui Mitică Tudone, secretarul județului. Seara, am primit un telefon de la el, l-am simțit că se află în stare de ebrietate, abia putând să vorbească. Mi-a spus să vorbesc cu Iorga (șeful IPJ Călărași), că l-a oprit poliția, a vrut să-i pună etilotestul, el a refuzat și a fugit acasă. I-am spus că nu pot să fac acest lucru, mai ales că l-am avertizat că nu e bine ce face, că bea deși este cu mașina. I-am spus să-și asume. După acest moment, la o scurtă perioadă de timp, el împreună cu Grama Eduard,… omul lui de încredere, au venit la sediul Guvernului, la mine, și Iliuță Vasile mi-a zis că el insistă să-l schimbe pe Iorga din funcția de inspector șef, spunându-mi pe un ton imperativ să fac demersurile necesare pe lângă ministrul de interne în acest sens.”

Vasile Iliuță a mai fost prins în trafic în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice. S-a întâmplat în seara de 29.03.2020. Deși este de notorietate faptul că acesta este un învederat consumator de alcool, după schimbarea conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, Iliuță nu a mai fost prins băut, la volan, fapt absolut uluitor!

Inculpatul Iliuță a depus depoziție vreme de mai mult de 2 ore. S-a încurcat în declarații, iar discursul său, ambiguu și lipsit de argumentații pertinente, a lăsat impresia unui individ slab pregătit intelectual. Au fost momente de care până și judecătoarea Completului Specializat Corupție 46, Cătălina Cruceru, s-a amuzat.

Printre altele:

  • a declarat că a dorit să restrângă aparatul propriu al Consiliului Județean Călărași, câtă vreme salariile din sectorul public au suferit modificări substanțiale (nu a folosit acești termeni – n.n.) și că dorea să facă economii pentru ca diferența de bani s-o direcționeze spre investiții;
  • nu a respectat o hotărâre judecătorească pentru că s-a consultat cu mai mulți amici, printre care și cu Dumitru Coarnă, cel din urmă învățându-l să nu respecte legea;
  • a angajat o casă de avocatură, pe bani publici, cheltuielile făcute cu aceasta, până la data de 30.04.2022, fiind de 456.960 lei, casă de avocatură care-l apără și-n procesul în care figurează drept inculpat, motivând că, la compartimentul juridic din cadrul Consiliului Județean Călărași, sunt angajați slab pregătiți;
  • a suplimentat numărul paznicilor de la Consiliul Județean Călărași pentru că salariații concediați abuziv apelau la presă și se „făcea circ mediatic”.
  • Cine făcea circ mediatic?
  • Presa! Uitați, și-acum e în sală! E aici: Marinică Badea!

Jenantă mărturia președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. Însă acestea sunt date fără relevanță în cauză.

Punctul culminant al audierii l-a constituit declarația acestuia legată de acuzația de șantajare a prim-procurorului adjunct Florin-Alexandru Bărbulescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, în prezent judecător la Judecătoria Buftea. A motivat că nu s-a prezentat la termenele la care a fost citat de acesta pentru că era ocupat cu împărțirea ajutoarelor, în pandemie, fie că era citat la Direcția Națională Anticorupție, fie că era audiat la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. A precizat că l-a reclamat pe procuror la mai multe instituții, printre care DNA, SIIJ și Parlamentul României.

Din sală, o voce veselă l-a completat: și la NATO, la UE și la Federația Rusă, că la cârciumă la Bya era închis!

La insistențele judecătoarei, Iliuță a recunoscut că nu s-a prezentat la citațiile repetate emise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, pentru că avea informații că urma să fie pus sub acuzare!

„Știam că urmează să fiu pus sub acuzare”.

A recunoscut că a venit, la parchet, în cele din urmă, la data de 20.12.2019, pentru a evita să fie adus cu mascații. Conform declarației acestuia, informația că ar fi urmat să fie pus sub acuzare și să i se schimbe calitatea de suspect în cea de inculpat i-a fost devoalată tot de un procuror, coleg, la acea dată, cu procurorul Florin-Alexandru Bărbulescu.

  • Cum se numește procurorul?
  • E confidențial, nu pot să vă spun numele acestuia.

A evitat să devoaleze o astfel de informație, fapt care ar fi condus la punerea sub acuzare a procurorului respectiv pentru comiterea infracțiunii de favorizarea infractorului și/sau de divulgarea de informații nedestinate publicității.

Nu știm dacă este vorba de Nuțu Doina, fost prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, aceasta fiind singura care, după pensionare, a fost angajată, cumulând pensia cu salariu, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, condus de Vasile Iliuță.

Redacția noastră va solicita organelor competente să clarifice aceste aspecte câtă vreme Vasile Iliuță s-ar putea face vinovat de tăinuire.

„Inculpatul a continuat să amenințe persoana vătămată, afirmând că o va distruge, inclusiv prin cumpărarea unei televiziuni care să facă reportaje despre ea, din fața parchetului. De asemenea, inculpatul i-a spus persoanei vătămate că o să angajeze detectivi particulari care să o urmărească, context în care a precizat că are serviciile în spate și că dacă în trecut a săvârșit cea mai mică abatere, va afla și o va distruge… Inculpatul a continuat în același stil, spunându-i că dacă îl va trimite în judecată va fi coșmarul vieții sale, că nu e un nimeni de pe stradă și solicitându-i în repetate rânduri să ”găsească o variantă”. De asemenea, inculpatul i-a spus persoanei vătămate că ”va face balamuc” dar în același timp i-a sugerat că dacă mă voi conforma solicitării de a nu-l trimite în judecată, își va schimba declarațiile date la DNA și Inspecția Judiciară conform cărora aș fi aderat la un grup infracțional organizat îndreptat împotriva sa. Inculpatul a mai amenințat persoana vătămată și prin aceea că i-a comunicat că dacă îl va trimite în judecată, va rămâne cu el pe cap și că este dispus să își riște toată averea și să piardă tot pentru a o distruge.”

Vasile Iliuță a motivat în fața instanței că toate acestea reprezintă „o discuție bărbătească”.

Nu a mai fost luată în discuție cererea făcută de avocatul părților vătămate de a i se aplica inculpatului Iliuță o măsură preventivă, cea mai mică fiind aceea a controlului judiciar.

La termenul din data de 27.03.2023, s-a cerut arestarea preventivă a acestuia pentru că ar fi făcut demersuri pentru influențarea declarațiilor și/sau intimidarea martorilor și că sunt elemente că acesta s-ar pregăti să fugă din țară, cel mai probabil în Italia.

În acest sens, pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, se află, în plină fază de cercetare, DP nr. 254/P/2022, care vizează fapte de abuz în serviciu și șantaj presupuse a fi săvârșite de Vasile Iliuță, Marius Grigore Dulce și Eduard Grama, în calitate președinte al Consiliului Județean Călărași, respectiv de primar al municipiului Călărași, iar ultimul în calitate de administrator public în cadrul Primăriei municipiului Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp