Ioana Gina Muha, dacă nu știați, este „reprezentant comunitate” în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică a județului Călărași. Am rugat-o să ne spună și nouă modalitatea prin care a ajuns să reprezinte comunitatea în cadrul acestei structuri, iar singura reacție a fost: „Vorbiți cu conducerea partidului”. Am insistat, cu rugămintea să ne spună și nouă în ce constă activitatea, în calitatea sa de reprezentant comunitate, în cadrul ATOP, iar reacția a fost identică: „Vorbiți cu conducerea partidului”. Nu ne-a spus, însă, cu conducerea cărui partid trebuie să discutăm. Ioana Gina Muha, din calitatea de „reprezentant comunitate” în cadrul ATOP, primește, lunar, o indemnizație de 987 lei brut. Aceasta are calitatea de membru PSD și, din datele noastre, este secretară.
Componență și atribuții
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică are următoarea componență: Nicolae Rogoz – președinte; Florin Stoia – subprefect; Marian Iorga – șeful IPJ Călărași; Vasile Luchian – reprezentantul al Corpului Național al Polițiștilor; Titu Ana – consilier județean; Gheorghe Alecu – consilier județean; Nicolae Enciu – consilier județean; Ion Samoilă – consilier județean; Liviu Vârtejanu – consilier județean; Dumitra Ciubotă-Roșie – reprezentant comunitate; Aurel Grigore – reprezentant comunitate; Gina Ionela Muha – reprezentant comunitate. ATOP funcționează în baza Legii nr. 218/2002, care este Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Uitați care sunt atribuțiunile Autorității Teritoriale de Ordine Publică: a) contribuie la elaborarea planului de activităţi şi la fixarea obiectivelor şi indicatorilor de performanţă minimali, având ca scop protejarea intereselor comunităţii şi asigurarea climatului de siguranţă publică; b) sesizează şi propune măsuri de înlăturare a deficienţelor din activitatea de poliţie; c) face propuneri pentru soluţionarea de către organele de poliţie a sesizărilor care îi sunt adresate, referitoare la încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, potrivit prezentei legi; d) organizează consultări cu membrii comunităţilor locale şi cu organizaţiile neguvernamentale cu privire la priorităţile siguranţei persoanei şi a ordinii publice; e) prezintă trimestrial informări în şedinţele consiliului judeţean, după caz, asupra nivelului de asigurare a securităţii şi siguranţei civice a comunităţii; f) elaborează anual un raport asupra eficienţei activităţii unităţilor de poliţie, care se dă publicităţii.
Crime fără precedent
Nicolae Rogoz, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică, ne spune că, în cursul lunii ianuarie, nu a avut nimic deosebit pe ordinea de zi. Afirmă că s-au discutat chestiuni uzuale, legate de organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale. „Au fost informări și petiții legate de niște spargeri, prin zona Valea Argovei”. În plus, anul trecut, raportul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, semnat de președintele Nicolae Rogoz, cuprinde elemente legate de creșterea infracționalității la nivelul județului, de aprobarea Planului de Ordine și Siguranță Publică etc. După cum vedeți, în cursul lunii ianuarie 2015, nici nu s-a pus în discuție situația explozivă de pe linia Dragalina – Perișoru, unde 16 persoane au decedat, ca urmare a ingestiei de alcool metilic, vândut drept țuică, în magazinele sătești, începând cu luna noiembrie 2014. În plus, nu se ia în discuție starea de spirit a populației din zonă care, pe lângă numeroasele traume suferite ca urmare a seriilor de crime fără precedent la noi în județ, la momentul actual, în satul Dragalina sunt 300 de gospodării inundate, iar situația e una disperată. Situația durează de 25 de ani, din vina exclusivă a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Seria de crime s-a stopat, dar celor decedați la Dragalina, spre exemplu, la începutul lunii ianuarie 2015, li se poate face parastasul de 7 săptămâni, în vreme ce ucigașii, în mod sfidător, se plimbă în libertate. Cms. șef Constantin Chirică, adjunct în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, afirmă că activitățile care țin de această instituție se derulează cu operativitate, în cadrul acestei anchete complexe. Se așteaptă expertizele de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, iar ancheta este coordonată de procurorii criminaliști din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași. Iată, din luna noiembrie 2014 și până acum au trecut aproape 3 luni de la prima serie de omoruri, prin falsificare de băuturi, pe ruta Dragalina – Ștefan cel Mare. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică se ocupă, însă, de sesizarea unor aspecte care țin de „ordinea și siguranța publică”, după cum se bate apa în piuă în documentul remis redacției noastre.
Contracte pentru grupul Magic
Nicolae Rogoz, iată, nu are timp de astfel de aspecte care pot conduce oricând la escaladarea violențelor într-o localitate greu de gestionat, așa cum este Dragalina, unde sunt cunoscute, inclusiv la nivel național, încăierările dintre clanurile țigănești. Seria de crime din Dragalina a avut loc exact în cartierul Livadă, ocupat de această etnie. Unde e „ordinea și siguranța publică” invocată de cei din ATOP, în cazul Dragalina? Nicolae Rogoz, din calitatea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, unde-l are-n subordine inclusiv pe comandantul IPJ Călărași, Marian Iorga, cel care s-a adaptat stilului petrecăreț specific călărășenilor cu grade, dar și din calitatea de consilier județean, se deplasează la primăriile din teritoriu nu pentru a identifica starea de spirit a populației, ci pentru a negocia contracte pentru firmele numitului Vlad Anghel, cunoscut drept și Anghel Țiganul. Acesta, prin firma la care administrator a fost exact președintele ATOP Nicolae Rogoz, SC Vlad Magic SRL, a înșelat Primăria Sărulești, în cursul anului 2012, cu suma de 1.072.000, în cârdășie cu fostul primar Nicolae Ghedzira. Suma reprezintă încasările efectuate de firma Vlad Magic SRL pentru lucrări raportate în mod mincinos ca efectuate. De aproape 20 de zile redacția noastră așteaptă o informare, de la IPJ Călărași, privind acest caz de înșelăciune cu bani publici. Actualul primar al comunei Sărulești, Petre Alexandru Călin, membru al Partidului Social Democrat, a găsit o formulă absolut uluitoare de recuperare a prejudiciului: la data de 5.11.2013, a înaintat, către Tribunalul Călărași, o acțiune în răspundere contractuală, în care firma Vlad Magic SRL figura ca pârâtă. După exact 2 zile, firma Vlad Magic înregistrează, la aceeași instanță, dosarul nr. 2532/116/2013, având ca obiect declararea falimentului. Abia la insistențe noastre și în urma sesizării făcute de redacția noastră, UAT Sărulești se înscrie la masa credală.
Trafic de influență
Nicolae Rogoz face tot ceea ce știe. Acum ne confirmă că este angajat al firmei SC Nicu și Cristina SRL și că, din această calitate, se duce la primării să contracteze lucrări de construcții. Nicolae Rogoz a ajuns la primăriile din Dichiseni, Grădiștea sau Dorobanțu, asta ca să vă dăm câteva exemple. La Primăria Dichiseni, prin încredințare directă, în urma intervenției făcute de Nicolae Rogoz, firma SC Nicu și Cristina SRL a executat 1 kilometru de trotuar. La Primăria Dorobanțu, aceeași firmă a executat lucrări de întreținere la stadionul comunal etc. Primarului Vasile Stoica i-a propus să-i construiască niște silozuri, dar printr-o altă firmă, SC Iron Magic SRL. În schimb, Nicolae Rogoz spune că nu are nici o implicare în fraudarea fondurilor publice, la Primăria Sărulești, prin firma Vlad Magic, pe care a reprezentat-o, din calitatea de director tehnic, ani de zile. SC Nicu și Cristina SRL are exact aceeași adresă ca și firma intrată în insolvență, Vlad Magic, adică în mun. Călărași, strada Locomotivei, nr. 5, nr. Reg. Com. J51/482/2003, CUI 15787735, asociați: Nicolae Vlad și Cristina Vlad, adică exact copiii patronului de la Vlad Magic, Anghel Vlad. Până la data de 4.06.2014, Nicolae Rogoz, conform declarației de avere, nu avea nici o calitate în cadrul firmei SC Nicu și Cristina SRL. În schimb, lucrarea de amenajare trotuare, în comuna Dichiseni, ne confirmă primarul Iulian Radu, a demarat în anul 2013. În acest an, președintele ATOP nu avea calitatea de angajat al vreunei firme. Văzute din acest unghi, lucrurile converg către comiterea infracțiunii de trafic de influență, comisă de președintele ATOP, Nicolae Rogoz, în favoarea firmei SC Nicu și Cristina SRL, câtă vreme acesta recunoaște că a făcut demersuri la Primăria Dichiseni pentru ca firma respectivă să primească lucrarea de amenajare de alei pietonale (trotuare), însă nu avea calitatea de salariat al acesteia, cum în mod mincinos declară.
Batista pe țambal
Nicolae Rogoz s-a dus și la Primăria Dorobanțu, unde a solicitat lucrări pentru firma SC Iron Magic House SRL. Firma are aceeași adresă: municipiul Călărași, strada Locomotivei, nr. 5. Este înființată în data de 19.05.2014, cu asociat unic Nicolae Vlad, adică asociatul de la firma SC Nicu și Cristina SRL. Anghel Vlad, creierul, cel la care au ajuns banii prăduiți de la Primăria Sărulești, prin firma Vlad Magic, este asociat și administrator, acum, la firma “Complex Anghel” SRL, tot cu aceeași adresă. În spatele acestei încrengături de firme, într-un mod deloc discret, se află președintele ATOP Călărași, Nicolae Rogoz. Acesta amenință primarii care nu doresc să aibă relații contractuale cu firmele patronate de Vlad Anghel. De altfel, există afirmații că și în cazul atribuirii lucrării de alimentare cu apă, la Sărulești, s-au exercitat amenințări. În acest caz, IPJ Călărași ne-a comunicat, în urmă cu aproape 1 an, că s-a început urmărirea penală. De atunci, batista pe țambal!