120.000 euro este suma solicitată de George Simion, liderul partidului putinist AUR, printr-o notă internă, adresată potențialilor candidați pentru alegerile parlamentare preconizate să se deruleze în toamna acestui an. Nota se numește „Legendă cerințe”, cu 12 puncte. La punctul 3, liderul prosovietic Simion solicită „sprijin financiar al eforturilor de precampanie electorală prin bani împrumutați către partid”, amintind și limitele legale: 120.000 euro pentru persoanele fizice și 330.000 euro pentru persoanele juridice.
Daniel Florea, un fost călărășean, un tip temperat și erudit, specialist în drept, a renunțat să mai activeze în cadrul acestei structuri începând cu data de joi, 8 august.
„Plec discret, pe ușa din față, așa cum am plecat și din PSD, din calitatea de Președinte de Organizație Județeană, fără scandal și fără acuze. Le mulțumesc tuturor oamenilor de calitate pe care i-am întâlnit și alături de care am petrecut momente de neuitat. Îi prețuiesc și îi încurajez să-și urmeze neabătut calea, fără să-și încalce principiile – categoric, valorile morale și cei 7 ani de acasă, care reprezintă cea mai valoroasă moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri”.
S-a ferit să ofere explicații publice legate de motive care l-au determinat să facă acest gest deși, la alegerile locale desfășurate în 9.06.2024, Daniel Florea a obținut un loc onorabil, la nivelul județului Călărași, unde a candidat pentru postul de președinte de consiliu județean, în vreme ce candidatul putinist pentru Primăria municipiului Călărași, Dragoș Florin Coman, alungat din PNL, pe nedrept, a reușit să-l ridiculizeze pe Alin Bogdan Drăgulin, candidatul liberalilor pentru același post.
„0 corturi, 0 bannere, 0 panouri publicitare. Din 03.07.2024, data numirii lor drept coordonatori de campanie, nici Marian Dumitru – județ, nici Dragoș Coman – municipiu – nu au comunicat nici cu mine, nici cu responsabilii celor 5 colegii în care este împărțit județul, nici cu coordonatorii pentru OSV-uri (Mihai Gheorghe – municipiu, Viorel Pironea – județ) despre activitățile sau demersurile pe care le întreprind, spunând că nu au ce discuta cu mine, ei raportează direct la București. Din cauza situației tensionate și a jignirilor repetate ale lui Marian Dumitru și Dragoș Coman, secretarul județean, Ionel Bălan, care are cele mai bune rezultate la nivel național, a demisionat și nu vrea să dea nicio informație sau mână de ajutor câtă vreme aceștia mai vin pe la sediu. În aceste condiții, în care minciunile, jignirile și lipsa de implicare (financiară – 00000, oameni – 0, munca – 0) a celor doi aduc grave prejudicii imaginii partidului și campaniei electorale prezidențiale, este clar că nu este posibilă colaborarea între mine, pe de o parte, și Marian și Dragoș, pe de altă parte. De aceea, vă rog, Domnule Președinte George Simion, Domnule Coordonator de Campanie Națională Mihai Enache, să luați cât mai repede o decizie chirurgicală, indiferent care ar fi aceea, pentru ca starea de lucruri explozivă, care durează deja de prea mult timp și este întreținută artificial de unii cu interese pur personale – Dragoș, Marian sau străine de partid – Iliuță, Iacomi, să nu afecteze iremediabil rezultatele campaniei în județul Călărași.”
Acesta a fost, în fapt, motivul real al demisiei prezentate de Daniel Florea, din partidul rusofil AUR.
În schimb, la PSD, situația este oarecum similară, cătă vreme e inflație de potențiali candidați, pe locuri eligibile, pentru Parlamentul României, în condițiile în care se mizează pe obținerea unui scor electoral de peste 50 la sută, la nivel județean, ceea ce ar echivala cu un post de senator și două posturi de deputați.
Lupta internă, pentru aceste poziții, se duce, la Senat, între Nicolae Cionoiu, un întreprinzător privat cunoscut și apreciat în comunitate, și Vasile Iliuță, recunoscut inclusiv de adversari drept un om politic redutabil. În același timp, Iliuță este tot un potent om de afaceri, însă are, concomitent, serioase probleme de ordin penal câtă vreme este de așteptat ca Direcția Națională Anticorupție să finalizeze mai multe dosare în care acesta este vizat. Se vehiculează că opțiunea acestuia pentru postul de senator, lăsând locul liber, de președinte al Consiliului Județean Călărași, are o strânsă legătură cu problemele de ordin infracțional ale acestuia.
Iulian Iacomi, primarul orașului Lehliu-Gară, ar fi fost opțiunea PSD pentru primul post eligibil pentru Camera Deputaților, însă și acesta are probleme de ordin legal, după ce a fost pus sub control judiciar, de structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar de corupție mult mai amplu. Constantin Bârcă, actual deputat, aspiră la un nou mandat, cu susținerea senatorului de Olt, Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Pe lista de aspiranți mai sunt: Sorin Vrăjitoru, Eduard Grama, Bogdan Cristian Mihai, Ilinca Enescu, Ionela Ichim și Liviu Oltenacu, ultimul fiind cel mai vechi membru PSD aflat încă în activitate.
Un cuvânt greu de spus în stabilirea listelor electorale, la PSD, îl are, însă, primarul municipiului Călărași, Marius Grigore Dulce, cel care a reușit să-și spulbere principalul competitor politic la alegerile locale din 9 iunie, ridiculizându-l pe candidatul PNL și obținând un scor electoral mai bun, pe municipiu, decât inculpatul Vasile Iliuță, judecat deocamdată în două dosare penale.
La PNL, situația este una explozivă anticipându-se inclusiv scindarea organizației, câtă vreme o individă, cu un trecut insalubru, încearcă să se impună, prin soț și prin câteva cozi de topor, drept candidat pe listele parlamentare. „Nu cred că este adevărat”, a fost reacția liderului național liberal, Nicolae Ciucă. Există, totodată, riscul să se acrediteze ideea că PNL a devenit un partid de neveste, ca anexă a PSD.
„Eu nu am scos nici un cuvânt. Nu m-am hotărât în nici un fel. N-am vorbit… Ăă, Olteanu (Ciprian Andrei Olteanu, primarul comunei Unirea – n.n.) a venit la mine, să vorbească cu mine. Am vorbit cu el și-atât. Și i-am spus: băi, ce hotărâți la nivelul ăla, așa facem, dar trebuie să tragem cu toții, să vă dați mâna.”
Este punctul de vedere al viitorului primar al comunei Roseți, George Chiriță, promovat, de Organizația județeană a Partidului Național liberal, în postul de director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, prin cedarea de către filială a altor 3 posturi la nivelul administrației centrale.
- Din punctul dvs de vedere, credeți că doamna Pațurcă este reprezentativă pentru PNL și pentru femeile din organizația PNL?
- Din punctul meu de vedere, astăzi, eu le spun așa: să-și dea mâna cu toții, eu i-am spus-o și lui Emil (Emil Dumitru – deputat PNL), deci asta-i părarea mea. Măi, sunteți 3, acolo, și hai să terminați cu prostiile, hotărâți-vă voi între voi că, dacă se ajunge la un vot, ăsta așa și cu neica-nimeni, eu sunt hotărât să merg cu cine dintre ei trei se hotărăște… Cred că nu o să votez cu nimeni, dacă se ajunge la vot d-ăsta. Era bun un vot deschis! Fiecare să prezinte, să spună ce vrea să facă și era altă discuție.
George Chiriță, fost membru PSD până în 2019, a încercat să evite un răspuns tranșant legat de trecutul tumultos al Roxanei Natalia Pațurcă, unul notoriu.
- Dumneavoastră credeți că o astfel de persoană, căreia-i cunoașteți trecutul, este reprezentativă pentru femeile din PNL?
- Doamne!… Nu pot să răspund la chestia asta, pentru că nu… nu sunt eu în măsură să o judec.
- Domnule, nu judecăm persoana fizică, judecăm persoana publică!
- Eu sunt sigur că există oameni și mai buni.
Gabriel Stanciu, unul dintre cei mai apreciați primari liberali, cu investiții uriașe atrase, în ultimii ani, la nivelul comunei Dragalina, se arată dezamăgit de scandalul din filială.
„Ee, PBJ-ul! Ce să înțeleg de la BPJ? Ăla vrea, ăla vrea, ăla vrea și nu e nimic cert. Veniți cu ceva palpabil, cu un program, cu ceva, ce face fiecare. Dacă vrei senator, ce vrei să faci? Dacă vrei deputat, ce vrei să faci? Ce notorietate ai aici? Ce-ai demonstrat că ai făcut până acum? Eu așa le-am și zis: băi, mie nu-mi trebuie să mă bag eu în funcții din astea. Gândiți-vă că vreți să câștigați alegerile, că PNL-ul să aibă scor la parlamentare, părerea mea, de la locul 1 până la locul 6 trebuie să fie oameni cu notorietate și oameni care să aducă voturi.”
- Mie nu-mi place să fiu curvă, să fug de colo-colo. Eu m-am înscris aici când m-au chemat oamenii ăia. Eu am câștigat alegerile ca independent… Deocamdată nu susțin pe nimeni, să vedem cine vor fi candidații, ce spun și ceilalți colegi… La momentul ăsta, nu m-am gândit și nu mă gândesc la niciunul.
Gabriel Stanciu a refuzat să se pronunțe cu privire la moralitatea Roxanei Natalia Pațurcă.
- Fiecare, cum își așterne, așa doarme.
Primarul comunei Modelu, Gheorghe Dobre, crede că i s-a dat prea multă apă la moară actualei neveste a primarului comunei Borcea, Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă.
- Probabil unde i s-a dat apă la moară, eu știu?! Nu știu… Bine, ea și-a făcut treaba ca… Unde a fost și unde au pus-o, ea și-a făcut treaba. Nu poate să zică nimeni, nimica.
- E puțin relevant, că tot pe penultimul loc suntem la capacitate suntem, tot la coada clasamentului suntem și la Bacalaureat. Adică n-a explodat nimic și n-au înflorit nici trandafirii, din punct de vedere statistic.
- Nu că-i țin parte, dar depinde și de nivelul de pregătire al profesorilor.
- Perfect. Dar de nivelul de pregătire al inspectorului șef nu depinde?
- Da, bine… Îți dai seama că depinde și de asta. Și restul se uită: băi, cine e inspector șef?
- Câtă vreme inspectorul șef este un agramat, ce pretenții să emiți la profesori?
- Îți dai seama, că, na… Ce e politic până la urmă nu-i întreabă nimeni dacă e agramat…
La PNL, pe raza județului Călărași, intenționează să candideze, pentru un post de parlamentar, Ciprian Pandea, pentru Camera Deputaților, Emil-Florian Dumitru, Valentin Barbu, Roxana Natalia Aniel Pațurcă și Ciprian Olteanu, pe listele pentru Senatul României.
Valentin Barbu, fost prefect, este printre puținii liberali care și-au asumat poziții critice la adresa PSD sau a actualului lider județean PSD. Vechi membru PNL, și-a asumat, totodată, candidaturi împotriva șefului PSD județean, obținând, la alegerile din vara acestui an, un scor foarte bun, cu mult peste cel aferent filialei. Și Emil-Florian Dumitru, deputat, și-a asumat poziții critice vehemente la adresa PSD, pe domeniul său de activitate, unde excelează din punct de vedere profesional. Ciprian Olteanu, reales primar al comunei Unirea, este un tânăr liberal extrem de ambițios.
Se suspectează, totodată, o ingerință a conducerii județene a Partidului Social Democrat, care ar urmări, astfel, să-și impună candidați proprii inclusiv pe listele PNL, nu numai pe listele partidului putinist AUR.