Sunt elemente care acreditează ideea că un grup infracțional organizat acționează în zona comunei Borcea, cu scopul devalizării și spălării banilor publici, din bugetul primăriilor locale.
Prin achiziții directe sau ca subantreprenor, 1.083.092 lei este rulajul firmei Construct HWM Venus, pentru anul 2018. În fapt, aceasta a funcționat numai 2 ani, până în 2019, când Primăria Borcea face mai multe achiziții, direcționând bani publici către aceasta.
Și alte administrații publice locale din zonă au intrat în acest circuit financiar.
În 2 ani, la un total al cifrei de afaceri de 1.542.592 lei, Construct HWM Venus raportează pierderi de 220.053 lei, cu datorii de 240.127 lei. Firma este închisă la data de 23.01.2020, prin decizie a administratorului unic, depusă la O.N.R.C. Călărași.
Își declară sediul social în satul Grădiștea, Calea Călărași, nr. 41, camera 1, comuna Grădiștea, județul Călărași.
La aceeași adresă de pe raza satului Grădiștea, își declară sediul social și firma Sely Maryo Construct. Cererea de înființare, cu nr. 12585, este depusă, la ONRC Călărași, la data de 10.05.2022.
449.000 lei este rulajul firmei, pentru anul 2022, anul înființării, la un total de 2 angajați.
Banii sunt virați de Primăria comunei Borcea.
La un rulaj de 449.000 lei, reprezentând contravaloarea de lucrări întreținere și reparații rigole carosabile și șanțuri betonate de captare a apei pluviale, Sely Maryo Construct raportează un profit șocant, de 319.093 lei, reprezentând un procent de peste 70 la sută din banii virați de Primăria comunei Borcea.
Sunt singurii bani rulați, în anul financiar 2022, de această firmă. Pentru anul 2023, lucrează, ca subantreprenor în domeniul construcțiilor, cu un singur salariat, în valoare de 469.751 lei!
În cursul acestui an, 1.811.443 lei este suma direcționată de Primăria comunei Borcea, către această firmă, pentru lucrări de reparații și extindere a bazei sportive locale.
Ca și în cazul firmei Construct HWM Venus, sediul social și numărul de telefon, aferente firmei Sely Maryo Construct, sunt fictive.
- Numărul 41, da?
- Nu știu.
- La dumneavoastră este firma Sely Maryo Construct?
- Nu.
La aceeași adresă, din 17.062024 funcționează o a treia firmă, Reclama Construct Beno, cu același obiect de activitate: 4120 – lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
Lupașcu Benone este administrator și fondator. Are domiciliul pe raza municipiului Fetești, pe strada Pasajului, în cartierul Vlașca, o zonă ireală, desprinsă din lumea a treia.
La Construct HWM Venus, administrator și fondator figurează Dragomir Romică, din satul Cegani, comuna Bordușani, județul Ialomița.
Cei doi, Lupașcu Benone și Dragomir Romică, sunt asociați și administratori pe o a patra firmă, Constructor Prima SRL, cu sediul social declarat în satul Rasa, strada Drăgan Ion, nr. 3, comuna Grădiștea, județul Călărași. Firma, cu același obiect de activitate, 4120 – lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a depus cerere de dizolvare și lichidare, prin ONRC Călărași, la data de 2.02.2023.
Din anul 2018, firma începe să încaseze bani de la Primăria Borcea, în sumă de 85.432 lei, reprezentând lucrări de reparații la unitatea ISU locală.
Un aspect relevant este dat de faptul că adresa electronică de contact, pentru firma celor doi, Lupașcu și Dragomir, este sandracom94@yahoo.com. Este adresa de corespondență electronică pentru firma Sandra Com SRL, cu sediul social declarat în municipiul Călărași, strada Dunărea, nr. 8, cu Mișaca Hristu drept asociat și administrator. Are obiect principal de activitate 7112 – activității de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea.
Acesta, revoltat, ne comunică următoarele:
„Eu am participat cu foarte mulți ani în urmă la o licitație „proiectare cu execuție”, în care eu am fost proiectantul pentru înființarea unui centru de sănătate în comuna Jegălia. Pentru că patronul acelei firme nu avea capacitatea de a se descurca în comunicările prin e-mail, atunci, la acea vreme, toată corespondenta pe SICAP, se făcea prin adresa mea de e-mail. Eu am văzut că de la SICAP îmi tot sosesc mesaje care sunt adresate firmei CONSTRUCTOR PRIMA SRL, dar eu nu mai am nicio legătură cu aceasta firma.”
În 2019, cu 1 (un) salariat, Constructor Prima SRL contractează 3 lucrări publice în valoare totală de 754.812 lei.
Valoarea lucrărilor publice, în anul 2020, la 3 salariați, este de 969.190 lei. De la Primăria Borcea, numai pentru lucrări de întreținere și reparații șanțuri betonate și rigole carosabile, încasează suma de 423.889 lei.
Și pentru anul următor, 2021, Primăria Borcea virează în conturile firmei Constructor Prima suma de 449.046 lei, reprezentând aceleași veșnice lucrări de reparații șanțuri și rigole. Rulajul cu bugetul public, pentru 2021, al firmei Constructor Prima, este de 1.082.183 lei, cu 2 (doi) meseriași. Începând cu 2022, nu mai depune bilanț.
În satul Rasa, strada Drăgan Ion, nr. 3, comuna Grădiștea, județul Călărași, proprietarii casei sunt cunoscuți drept ai lui Papuc.
- Nu avem, Doamne-ferește!
- De Lupașcu Benone și Dragomir Romică ați auzit vreodată?
- Nu, mămicule, n-am auzit de-așa ceva.
- Cineva a avut o firmă de construcții, acasă, aici.
- N-avem nimica. Suntem bătrâni, n-avem.
„N-am făcut noi așa ceva.” Capul familiei se numește Gheorghe Raiu, zis Papuc.
Și pe strada Barbu Știrbei, din Grădiștea, sunt elemente care acreditează ideea că funcționează o altă firmă fantomă, nou-înființată, cu legături directe în acest sistem de fraudare a banilor publici, care activează pe raza comunei Borcea.
În 8 ani de funcționare, Constructor Prima a înregistrat pierderi totale de 198.488 lei, cu datorii, în 2021, ultimul an fiscal când a depus bilanț contabil, de 1.369.957 lei.
Asociatul unic și administratorul cu puteri depline, pentru firma Sely Maryo Construct, cu sediul în satul Grădiștea, Calea Călărași, nr. 41, este Marian Valentin Roșu, un boschetar din satul Cegani, comuna Burdușani, județul Ialomița.
În 2 ani de funcționare, Sely Maryo Construct, în mod direct, rulează, de la Primăria Borcea, suma de 2.260.443 lei.
Sediul social al firmei este fictiv, la fel și datele telefonice de contact.
La Primăria Borcea, situația e una extrem de confuză, iar explicațiile sunt absolut penibile.
- Cum ați luat legătura cu această firmă?
- Pe SICAP.
- Nu i-ați sunat?
- Cum?!
- I-ați sunat să vină la dumneavoastră, să semneze contractul?
- Da, da!
- Da?! Ia sunați-i!
- Păi nu pot să-i sun acuma. Am contactul pe SICAP.
- Da, despre acela vorbesc. Știți că numărul nu este alocat, da?
- Nu, nu știu, nu am verificat.
Ionuț Petre, șeful compartimentului achiziții publice, din cadrul Primăriei Borcea, este cel care crede că lucrurile se derulează într-un mod legal.
În satul Cegani, patronul firmei Sely Maryo Construct, Valentin Marian Roșu, locuiește într-o speluncă. E plecat de-acasă, ne spune nevasta acestuia, Georgiana.
- Nu mai locuiește aici.
- V-ați certat, ă?
- Da… Are ceva probleme?
- El ar trebui să știe.
- Despre ce e vorba, că mă și sperii!
- Ce e cu firma aia din Grădiștea?
- Știu că a muncit acolo.
- Aveți rude în Grădiștea?
- Nu.
- Și cum a luat spațiul acela, pentru firmă? L-a dus careva?
- Nu știu…
- S-a dus singur acolo?
- Nu știu…
Lidia a lui Purice e cunoscută, în sat, mama acestuia, unde s-ar fi retras după ce a plecat de-acasă. Marian Valentin Roșu, patronul, e plecat, însă, la o a doua nevastă, cumnată cu prima nevastă.
- Nevastă-sa a spus că s-au certat și l-a trimis acasă. Nu e aici?
- Poate la nevasta ailaltă, că mai are una!
„Păi lucrează acolo. La Borcea, la Pietroiu, în toate părțile a lucrat. A avut și el firmă…. El este acum, nu știu cum… Coordonator d-ăsta, nu știu să zic.”
- Cum a ajuns el să lucreze acolo?
- Prin țiganii de la Vlașca.
- Are și el bunuri?
- Ce bunuri?
- Mașini, case…
- Ce bunuri?! Nevestili, atât are! În rest, n-are nimica. Stă în casa la fra-su, cum ar veni. Casă n-are, masă n-are!
„Nu știu, ați vorbit cu domnul primar de la Modelu? Mi-a zis că vrea să vorbească cu dumneavoastră. Acum, că tot sunt în drum la București, veniți când sunt eu, să stabilim. Dacă trebuie să facem un contract, facem. Și nu vă mai duceți degeaba până acolo (la Primăria Borcea – n.n.). Se mai sperie și fetele alea degeaba! Dacă e ceva, mă căutați când vin eu și rezolvăm.”
Aceasta a fost reacția primarului Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă, după ce a aflat că derulăm o astfel de investigație de presă.
- Nu știm să avem vreo problemă. Și nu e vorba de vreun contract de presă, că altfel veneam cu o ofertă.
- Ok, păi așa faceți. Faceți un contract cu o ofertă, dacă trebuie, nu mai, c-așa am vorbit cu domnul primar. Și nu știu ce se-ntâmplă acuma.
- Nu e vorba de nici o ofertă sau de un contract.
- Nu vă duceți acolo (la primărie – n.n.), că oamenii sunt speriați.
- N-au de ce, dacă totul e legal.
Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă este unul dintre cei doi primvicepreședinți ai Organizației Județene Călărași a Partidului Național Liberal. E căsătorit, din 2018, cu un personaj politic sinistru, fosta senatoare PSD Roxana Natalia Pațurcă.
Roxana Natalia Pațurcă, absolventă a unei așa-zise universități, aflată sub patronajul cooperativelor meșteșugărești, Artifex, a fost promovată, din 2021, șefă a Inspectoratului Școlar Județean Călărași, dar și ca președintă a Organizației Județene a Femeilor Liberale, deși trecutul acesteia o recomanda pentru cu totul alte poziții.
A încercat să spargă casele unor primari de pe raza județului Călărași reușind, în cele din urmă, să facă acest lucru cu primarul comunei Borcea.
Din postura de șefă a Inspectoratului Școlar Județean Călărași, funcție obținută ca urmare a unui troc politic, a direcționat sute de achiziții către firmele deținute de familia extinsă a acesteia.
E același sistem mafiot care funcționează în aproape toate instituțiile publice.
E halucinantă poziția unor reprezentanți PNL, la nivelul județului Călărași, care au reușit să facă praf, în scurt timp, una dintre cele mai puternice organizații liberale din țară.