ACTUALITATE

„Puiul de Bărăgan” scapă de pușcărie prin prescrierea faptelor / Ciorditorii de la Euroavi trebuie să restituie bugetului de stat suma de 3.578.655,3 lei

Print Friendly, PDF & Email

La data de 21.08.2017, sute de mascați au năvălit peste conducerea firmei Euroavi SRL, cu sediul social declarat în satul Dragalina, județul Călărași. S-au derulat, totodată, percheziții și-n județele Ilfov, Dâmbovița și Ialomița și pe raza municipiului București.

Dosarul viza comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse alimentare.

A fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași.

Pe rolul Tribunalului Ialomița, ca instanță de fond, abia în cursul zilei de 7.07.2023 s-a dat o primă soluție în această cauză. Ca inculpați figurează:

 • Euroavi SRL, prin mandatar special Radu Vasile Valentin;
 • Dochița Ion;
 • Moubarak S. Mahmood Sleiman;
 • Raicu Daniel Marin
 • Nainer Cristian Florinel;
 • Sebe Nicoleta;
 • Sebe Marius Leonică;
 • Atanasiu Răileanu Gabriel;
 • Barakat Elgealan Mohamed Elamin;
 • Sima Costel;
 • Păun Ștefan;
 • Nikolov Lubomir Ivanov;
 • Mihăilă Daniela Valentina;
 • Sileanu Andrei.

Actele de urmărire penală au relevat că, în perioada 5.03.2010 – 31.07.2015, firma Euroavi SRL, prin reprezentantul legal Dochița Ion, a înregistrat în evidențele contabile 3.110 operațiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri, scutite de TVA, către firme fantomă din Bulgaria și Cipru.

Au fost folosite, ca interpuse, mai multe societăți comerciale de tip fantomă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, la acea dată, a reținut un prejudiciu făcut bugetului de stat, în sumă de 14.337.759 lei, reprezentând TVA. Valoarea celor 3.110 de facturi fiscale false, acceptate la plată, era de 62.280.893 lei. Dochița Ion a acceptat ca mărfurile livrate pe baza documentelor fiscale false să fie vândute la negru, prin Moubarak Mahmoud Sleiman, Barak El gealan Mohamed Elamin, Sileanu Andrei și Nikolov Lubomir Ivanov. Ulterior, banii au fost introduși în circuitele financiare ale firmei Euroavi SRL.

Cazul Euroavi a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași după ce, în spețe similare, s-a descoperit că și această firmă făcea parte dintr-un circuit financiar de spălare a banilor.

Dosarul „Puiului de Bărăgan” a fost instrumentat ca urmare a activităților derulate de procurorii din Vrancea și București, în perioada 2014 – 2015, din actele constituind probe la dosar rezultând și activitățile ilicite derulate pe teritoriul județului Călărași. Astfel au aflat procurorii călărășeni de acest grup infracțional organizat, de la firma Euroavi SRL, și nu în urma acțiunilor întreprinse de ei. În circuitul financiar, firmele fantomă, în număr de 6, se aflau pe raza orașului Ruse, Bulgaria.

Instanța de fond a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Totodată, a admis, în parte, acțiunea civilă formulată de Statul Româm prin ANAF – DGRFP – AJFP Călăraşi, dispunând obligarea inculpaţilor la acoperirea prejudiciului în sumă de 3.578.655,3 lei, reprezentând TVA de plată, sumă ce urmează a fi actualizată cu dobânzi şi penalităţi de întârziere ce se vor calcula de la data scadenţei obligaţiilor fiscale şi până la data achitării efective, conform dispoziţiilor fiscale aplicabile, astfel: -inculpaţii Euroavi SRL, Dochita Ion, Moubarak Mahmoud Sleiman, Raicu Daniel Marian, Sebe Marius Leonică, Sebe Nicoleta, Atanasiu Răileanu Gabriel, Mihăilă Daniela Valentina şi Nainer Cristian Florinel, în solidar, la plata sumei de 1.992.282,58 lei ; -inculpaţii Euroavi SRL, Dochita Ion, Sileanu Andrei, Mihăilă Daniela Valentina şi Păun Ştefan, la plata sumei de 1.099.420,10 lei ; -inculpaţii Euroavi SRL, Dochita Ion, Barakat Elgealan Mohamed Elamin şi Mihăilă Daniela Valentina, la plata sumei de 337.457,93 lei ; -inculpaţii Euroavi SRL, Dochita Ion si Nikolov Lubomir Ivanov, în solidar, la plata sumei de 149.494,69 lei. Dispune obligarea inculpaţilor Dochita Ion si SC Euroavi SRL, la plata sumei de 187.389 lei, reprezentând rambursare TVA nejustificată, sumă ce urmează a fi actualizată cu dobânzi şi penalităţi de întârziere ce se vor calcula de la data scadenţei obligaţiilor fiscale şi până la data achitării efective, conform dispoziţiilor fiscale aplicabile.

Trebuie remarcat, din nou, faptul că reprezentanții din Direcția Generală a Finanțelor Publice Călărași, de-a lungul timpului, nu au văzut, din motive cel puțin ciudate, dacă la mijloc nu cumva este vorba de o complicitate evidentă, extrem de multe circuite financiare fictive. Sunt zeci de astfel de spețe, unele devoalate și de publicația noastră, cu prejudicii imense, chiar și de ordinul zecilor de milioane de euro, dar care nu au fost „văzute” de reprezentanții DGFP Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp