ACTUALITATE

Paravan pentru găinării: Primăria Fundulea s-a asociat cu o firmă abonată la banii publici și cu o alta fără activitate

Print Friendly, PDF & Email

Reprezintă o asociere dintre banul public și două firme, din care una abonată la bugetul local și alta fără activitate. La asta se rezumă mișcarea sportivă, din orașul Fundulea, reprezentată de o așa-zisă asociație denumită Club Sportiv Progresul Fundulea, care funcționează cu o echipă de fotbal, prin campionatul județean, poreclit Acerbis.

Asocierea s-a făcut pe baza unei hotărâri a Consiliului Local Fundulea, emisă în data de 24 septembrie 2018. Astfel, s-a aprobat asocierea Orașului Fundulea cu firmele Profi Carbon Concept SRL și Cromostas Activ SRL, două entități juridice înființate de un șofer și un angajat la uzina de apă din localitate.

Cromostas Activ SRL are sediul social pe strada Tufănelelor, nr. 28. A fost înființată la data de 2.02.2017, cu Viorica Petre și Remi Marian Petre drept asociați. Viorica este nimeni alta decât mama lui Remi Marian Petre, în vreme ce Remi Marian Petre, într-un timp, a fost inclusiv șoferul lui Florin Dorobanțu, nimeni altul decât fiul primarului orașului Fundulea, Dorel Dorobanțu.

“Nu știu să vă spun prea multe. Nu știu prea multe.” Viorica Petre știe, în schimb, că are, la poartă, un autoturism de lux, Skoda. “E luat la mâna a doua. Credeți că face așa mult?” Femeia e pensionată pe caz de boală. Despre Remi Marian Petre ne spune că este prieten cu băiatul primarului din Fundulea.

“Și care este problema că este prieten cu el de mic copil? Cine l-a pârât? Cine v-a spus, v-a spus că a fost șoferul lui?”

De la Primăria Fundulea, știe că primește și el, din când în când, câte o lucrare. “Cu calculatoarele, el le repară. Nu este el acolo de le repară? Ce, considerați că ia bani de pomană? Sau e singurul?”

În cursul anului 2018, firma lui Remi Marian Petre a derulat activități comerciale numai cu Primăria Fundulea cât jumătate din cifra de afaceri. A raportat un profit de 41.697 lei, la un număr de 0 (zero) salariați.

Primăria Fundulea a achiziționat de la firma Cromostas Activ SRL inclusiv un autoturism Dacia Logan, la mâna a doua, plătind pe acesta suma de 15.000 lei (3.218 euro), dar și ghete de fotbal marca Nike, de 6.500 lei, deși e greu de presupus că aceasta ar fi avut pe stoc, la data efectuării tranzacției, astfel de produse. S-au executat și lucrări de instalare de echipamente de aer condiționat sau sisteme de supraveghere video, în valoare de aproximativ 20.000 lei, în condițiile în care firma nu avea angajați.

Cealaltă firmă cu care s-a asociat Orașul Fundulea, ca entitate juridică, este Profi Carbon Concept. Îl are ca asociat unic pe un angajat al firmei Ecoaqua SA Călărași, Florin Chiran. Acesta este vărul consilierului local PSD Petruș Chiran. Firma nu a derulat vreodată activități economice. A fost înființată la data de 30.07.2018 pentru ca peste două luni să se asocieze cu Primăria Fundulea, constituindu-se, astfel, Asociația Club Sportiv Progresul Fundulea.

“El n-are de țigări! mamă, dă-mi de țigări! Tată, dă-mi de țigări!… Primarii ăștia nu sunt tocmai serioși! Dacă s-a asociat cu primăria, nu mai are tată, nu mai are mamă!… Cine a făcut, cred că a făcut fără știrea lui. Că el e un gherțio, n-are un ban!… El n-are nici izmene-n fund!”

Tatăl patronului Florin Chiran, proprietar de firmă și asociat în cadrul unui club de fotbal, e categoric: “Din câte aud, din câte văd, nu miroase a bine. El, în tinerețe, a fost bun prieten cu băiatul primarului, au crescut împreună…. Relațiile dintre ei s-au răcit. Cine l-o fi îndrumat să facă el firmele astea? Că el n-are, domnule, nimic. Nimic.”

“Sunt multe chestii care nu le știu. Eu am o firmă pe zero și-atâta tot, momentan.” Spune că e treaba lui cum s-a asociat cu Primăria Fundulea pentru constituirea Asociației Club Sportiv Progresul Fundulea. “Eu sunt pe zero. În rest, nu m-a interesat, nu mă interesează. Eu personal nu am primit nici un ban. Sunt alte persoane care se ocupă, cele care sunt în acte… Eu, oricum, voi închide firma, într-o lună mă angajez ca militar. În rest, să fie sănătoși!”

Dorel Dorobanțu neagă că s-ar fi rulat, prin asocierea dintre Orașul Fundulea, ca UAT, și cele două firme, din care una abonată la bugetul local iar cealaltă fără activități comerciale, sume uriașe. “Eu zic că nu e nimic în neregulă. Ce poate fi în neregulă? La Fundulea, dacă faci un lucru bun, nu e bine. Orice se face la Fundulea, trebuie să fie cineva Gică-Contra.” Ne precizează că în nici un caz Primăria Fundulea nu a venit în cadrul acestei asocieri cu suma de 150.000 lei. “În nici un caz. primăria, mai mult de 25.000 de lei, nu a dat. Din care numai arbitrajul este în jur de 18.000 de lei.”

Neregula consta, însă, în faptul că președintele Asociației Club Sportiv Progresul Fundulea este nimeni altul decât fiul primarului orașului Fundulea, Florin Dorobanțu.

Este un caz clar de conflict de interese, un altul în care este angrenat primarul Dorel Dorobanțu. Conform Agenției Naționale de Integritate, primarul orașului Fundulea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2012 – 29 octombrie 2013, întrucât a deţinut şi funcţia de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Tehnologic Fundulea. Raportul ANI a rămas definitiv prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție emisă la data de 27.11.2018. Abia în cursul lunii ianuarie 2019, prefectul de la acea vreme, George Iacob, a emis un ordin de încetare a activității acestuia, ordinul fiind, însă, anulat printr-o decizie definitivă a Tribunalului Călărași.

Dorel Dorobanțu este trimis în judecată, alături de alți inculpați, de Direcția Națională Anticorupție, sub acuzația de infracțiuni de corupție, pentru retrocedarea suprafeței de 1.982 hectare aparținând Institutului de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea. Procesul, aflat la al 29-lea termen, se judecă, la instanța de fond, din anul 2016. La termenul din 7.02.2019, din date publice, urmează ca procurorul DNA să emită concluziile pe fondul cauzei, speța urmând să rămână în pronunțare.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp