Este maistru instructor în cadrul Colegiului Agricol „Sandu Aldea”, din Călărași. În fapt, învață elevii să utilizeze tractorul. În 2013, activa drept cadru didactic necalificat, la Școala Gimnazială nr. 1 Vărăști, de pe raza comunei Dorobanțu. Maria Gheorghe, directoarea, ne spune cu ce se ocupa: „Domnul Cristea a fost angajat la școala noastră, ca profesor de sport.”
Este vorba de Mircea Cristea, tatăl noii șefe a Inspectoratului Școlar Județean Călărași, Raluca Maria Caraion.
La Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Maria Raluca Caraion a ajuns din postura de membru PNL și profesor de matematică, în cadrul Colegiului Tehnic Ștefan Bănulescu, din Călărași. A fost numită în data de 14 februarie 2021. La alegerile parlamentare derulate în ziua de 7 decembrie 2020, aceasta a candidat pentru un post în Senatul României, ocupând locul al treilea pe lista de candidați a Partidului Național Liberal, la nivelul județului Călărași.
La Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, angajații mustăcesc când întrebăm de „domnul colonel” și dacă domnul Mircea Cristea a luptat în cadrul forțelor NATO dislocate în Afganistan: „Asta este o prostie a lui!” Se chicotește și când întrebăm dacă domnul Mircea Cristea este licențiat la patru facultăți. „Da?! A postat pe Facebook sau ce a făcut? Dumneavoastră ne-ați pus niște întrebări care ne dă peste cap.”
La data de 15.06.2021, Inspectoratul Școlar Județean Călărași a făcut publică lista cu punctajele participanților la concursul de acordare a gradațiilor de merit, din sesiunea Iunie 2021. Ordinul pentru aprobarea metodologiei și criteriile privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2021, are numărul 3749, din 28.04.2021.
Conform documentului citat, inspectoratul școlar este cel care evaluează activitatea candidaților înscriși, printr-o comisie numită de inspectorul școlar general.
Gradația de merit prevăzută de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25 la sută a salariului de bază deținut, timp de 5 ani.
La sesiunea din acest an, prima la care a participat, tatăl noii inspectoare șefe a Inspectoratului Școlar Județean Călărași, Mircea Cristea, a obținut cel mai mare punctaj dintre maiștrii instructori înscriși.
Mircea Cristea ne spune de ce a ieșit primul la concursul de acordare a gradației de merit, la categoria „profesor instruire practică / maistru instructor”:
„Păi dacă nu am avut niciodată… Am fost, în trecut, cum să vă spun, oropsit… Nu mi s-a plătit gradul I, nu mi s-a plătit…”
La vederea camerei de filmat, reacția maistrului instructor Mircea Cristea e cu totul alta.
„Eee, mă luați cu d-astea… Dar nu, nu pe cameră! Arătați-mi acreditarea dumneavoastră! Sunteți acreditat de Uniunea Ziariștilor din România?”
- Nu sunteți cadru militar?
- Doamne, maica… Sunt maistru instructor, domnule. Asta sunt.
- Domnule, nu sunteți Cristea Mircea?
- Cristea Mircea sunt.
- Păi n-aveți, domnule, 4 facultăți?
- Domnule, eu sunt Cristea Mircea, maistru instructor.
- Pe tractor?
- Pe tractor!
- Nu sunteți tatăl doamnei Caraion?
- Din întâmplare.
- Păi dumneavoastră scrieți aici că aveți 4 facultăți…
- Dar ce treaba aveți dumneavoastră cu ce am scris eu acolo? Am scris eu, Cristea Mircea, am dat olograf, cu semnătură? Am dat semnătură?
Afirmă că, în repetate rânduri, i-a fost spart contul de socializare de pe rețeaua Facebook. În acest sens, declară acesta, a făcut mai multe plângeri la Inspectoratul de Poliție Județean Călărași. E revoltat că ne interesăm de maniera în care acesta, în mod brusc, a obținut gradație de merit și implicit o creștere salarială de 25 la sută, pentru următorii 5 ani, fix imediat după ce fiica acestuia a ajuns să conducă Inspectoratul Școlar Județean Călărași.
„I-ați luat pe toți? I-ați luat și pe alții? Ați luat și pe alții? Păi eu am făcut falsuri în acte, să am gradație de merit și să o cer p-a doua? Domnule, eu am fost la canalul Dunăre – Marea Neagră cu copiii. Am adus toți copiii nevătămați, neaccidentați. Deci, sunt după o carieră de 34 de ani în învățământ. O carieră exemplară. Nu am avut nici un avertisment. Am avut numai calificativul foarte bine și eu zic că mi-am făcut foarte bine datoria și din punct de vedere moral și profesional, în învățământul călărășean.”
Adrian Melente, directorul cu delegație al Colegiului Agricol „Sandu Aldea”, ne spune că e dreptul fiecărui cadru didactic să participe la un astfel de concurs de acordare a gradației de merit.
„Dumnealui a aplicat pentru această gradație. I-am emis adeverință pentru activitatea pe care dumnealui a desfășurat-o. Fiecare poate să aplice. Eu nu certific decât ceea ce a făcut dumnealui, atât. Iar adeverințele emise de mine sunt corecte… „
Adrian Melente nu știe să ne spună cu ce inovații a venit Mircea Cristea în sistemul de învățământ sau cu ce s-a implicat în mod definitoriu. „Legat de activitatea dumnealui didactică… Și-a făcut activitatea pe disciplinele pe care le predă dumnealui. Este și diriginte la o clasă. Are copii din familii monoparentale… Că a ținut legătura cu familia… Lucrurile acestea sunt certificate de mine.”
- Și-n perioada asta de pandemie, cum i-a învățat pe copii să conducă tractorul?
- Păi nu i-a învățat. A făcut doar teorie.
Tot acesta ne spune că Mircea Cristea, tatăl inspectoarei șefe Raluca Maria Caraion, a însoțit și echipa de proiecte Erasmus a liceului, în localitatea Smeeni, județul Buzău.
- În ce calitate?
- Ca șofer.
Am încercat să obținem și un punct de vedere al conducerii Inspectoratului Școlar Județean Călărași. Raluca Maria Caraion, fiica maistrului instructor Mircea Cristea, ne-a solicitat să facem o cerere de acreditare! Metoda este patentată, la nivelul județului Călărași, de PSD, ca o formă de încercare de evitare a întrebărilor incomode.
- Din start vă spun că nu accept să mă înregistrați sau să mă filmați.
- E ok. Cum a reușit tatăl dumneavoastră să ia gradația de merit?
- Eram sigură că asta întrebați. A frământat membrii Consiliului de Administrație lucrul acesta?
„Ca un cadru didactic cu 40 de ani vechime, da? Fără întreruperi în domeniul de activitate. E dreptul oricărui cadru didactic din sistemul de învățământ călărășean să-și depună dosarul de gradație, dacă întrunește condițiile legale. Ca orice alt cadru didactic.”
Nu a putut să ne precizeze în ce proiecte, punctuale, a fost implicat tatăl său.
„Tatăl meu, de multe ori, discută în prezența unui avocat. Și eu i-am solicitat lucrul ăsta. Așa am fost învățați de unul dintre avocații familiei.”
Tot la sesiunea din Iunie 2021, pentru primirea gradației de merit, ceea ce înseamnă un spor salarial, pentru următorii 5 ani, a aplicat și șefa Inspectoratului Școlar Județean Călărași. A obținut cel mai mare punctaj dintre profesorii de matematică înscriși la concurs.
- Cum vă explicați această coincidență, că și dumneavoastră și tatăl dumneavoastră v-ați depus acest dosar de acordare a gradației de merit fix când dumneavoastră ați devenit inspector școlar general?
- Vă repet ce am spus și mai devreme: e dreptul oricărui om să-și depună în momentul în care consideră că are punctaj.