ACTUALITATE

Consiliul Județean Călărași: Țeapă de 500 de milioane, pentru o plimbare cu bicicleta

Print Friendly, PDF & Email

50.312 lei urma să plătească Consiliul Județean Călărași pentru un concurs de ciclism. Evenimentul este prezentat de această instituție drept o reușită excepțională: “244 de bicicliști s-au aliniat la startul celei de-a patra ediții a Cursei Dunării Călărășene. 52 de km au fost asaltați de cicliști de toate vârstele dornici să urce pe podiumul evenimentului. Cursa Dunării Călărășene – Asaltul Insulei – este o acțiune aflată în organizarea Consiliului Județean Călărași și are ca scop promovarea zonei, dar și a sportului cu pedale. Felicitări pentru efort și curaj tuturor concurenților!”

Concurs de ciclism

Anunțul pentru inițierea achiziționării a fost publicat, pe Sistemul Electronic de Achiziți Publice, la data de 25.09.2017, ora 15:43, ora publicării efective fiind de 15:48, iar decizia de atribuire a fost dată în aceeași zi, 10 minute mai târziu, la ora 15:58. Ca detaliu al produsului achiziționat, Consiliul Județean Călărași trece următoarele: “CPV: 92622000 -7 – Servicii de organizarea evenimentelor sportive”. Ca descriere, pentru suma de peste 500 de milioane de lei vechi, câștigătorul acestei achiziții trebuia să organizeze un concurs de ciclism pe durata a două zile: ziua 1 – concurs MTB (mountain bike) – pe insula mare; ziua 2 – concurs pentru copii, pe o porțiune din traseul C2 (Călărași – Mănăstirea). Banii au ajuns în conturile firmei Izocon MC SRL Călărași. Firma respectivă abatorizează porcine de la firmele la care asociat este președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

Autorizație la Legea 359/2004

Ca unic asociat al firmei Izocon MC SRL figurează Marinache Silviu Dragoș, iar calitatea de administrator este deținută, prin împuternicire, de Marinache Costel, tatăl asociatului unic. Ca obiect principal de activitate, firma figurează cu codul CAEN 0111 – Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe. În cadrul activităților secundare, care sunt în număr de 110, firma Izocon MC SRL nu figurează ca autorizată, conform art. 15, din Legea nr. 359/2004, pentru obiectul de activitate “servicii de organizare a evenimentelor sportive”. Conform acestei legi, asociații sau administratorii au obligația să depună o declarație-tip, pe propria răspundere, din care să rezulte că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activităţile precizate în declaraţia-tip, în cazul de față pentru codul CAEN 9319 – Alte activități sportive.

Numai în scris

Chestionat în acest sens, Mihai Șișu, consilier în cadrul Consiliului Județean Călărași, la compartimentul Achiziții, ne-a cerut să-i adresăm nelămuririle printr-o adresă scrisă. “Nu vă dau nimic verbal. Faceți în scris și o să vă răspund în scris.” Ne spune că atribuirea acestui serviciu de organizare a evenimentului sportiv denumit Cursa Dunării Călărășene s-a făcut în urma unei oferte primite la autoritatea contractantă. Mihai Șișu este extrem de sigur când spune că firma Izocon MC era autorizată să aibă activități de organizare a evenimentelor sportive. “Bine-nțeles, sigur că da. Are activități sportive în Registrul Comerțului.” Mihai Șișu confundă obiectele secundare ale firmei, declarate în actul constitutiv al firmei, cu cele declarate și autorizate de Registrul Comerțului. “Eu știu că-l are, trebuie să-l aibă, avem acte la dosar.” Conform adresei nr. 27054/25.10.2017, emisă de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Călărași, Izocon MC nu este autorizată să efectueze activități de organizare a evenimentelor sportive.

“Un nenorocit!”

Cursa Dunării Călărășene face parte din proiectul “Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării Călărășene prin eco-turism”, fiind finanțat de Fondul European pentru Pescuit, cu o valoare eligibilă de 415.000 lei. Ca să aveți idee cum se cheltuie banii europeni în cadrul acestui proiect, numai realizarea paginii web a costat 19.800 lei. S-au mai achiziționat și 10 biciclete, pentru 30.000 lei, cu un preț mediu de 3.000 lei/buc. Costel Marinache, administratorul firmei Izocon MC SRL, recunoaște că a fost țepuit: “Niște nenorociți, bre! Nu ne-a dat nici un ban… Am zis să facem ceva pentru Călărași și-acuma e vai de mama lor, nu știu ce să mai facă!.. ” Marinache recunoaște că angajații Consiliului Județean Călărași au realizat abia după ce s-a organizat evenimentul denumit Cursa Dunării Călărășene că firma Izocon MC nu avea autorizație pentru organizarea unor astfel de evenimente sportive. Marinache afirmă că abatorizează porci de la fermele deținute de Vasile Iliuță, însă spune că nu are nici un fel de colaborare cu acesta. “Mi-a făcut vreo 3 plângeri penale acum 4-5 ani, fără nici un rost că așa a vrut el… Eu cu el nu mai vorbesc de 10 ani… E țeapă de-a binelea. Eu cu porcii-l mai ajut, dar că vine Iancu… Noi nu vorbim de 10 ani… Un nenorocit! Am înțeles că are dosare cât masa, și cu fondurile și cu tot, dacă am ajuns să fim conduși de el!…”

Fără puncte de vedere

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, nu a putut fi contactat, pentru un punct de vedere. Responsabilii pentru implementarea acestui proiect, pompos denumit “Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării Călărășene prin eco-turism”, s-au prins la timp că urmau  să încalce grav legea, în cazul în care ar fi efectuat plăți, pentru această manifestare denumită Cursa Dunării Călărășene, către firma Izocon MC.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp