A ajuns la închisoare după ce Curtea de Apel București a pronunțat decizia penală nr. 56/A, din data de 18.01.2024, după ce, la data de 31.01.2022, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, l-au trimis în judecată pentru comiterea de infracțiuni de corupție, în baza art. 6 din Legea 78/2000.
Este vorba de Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, acuzat că ar fi primit o mită de 10.000 lei, pentru a favoriza angajarea unei persoane.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru, director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.”
Comunicatul a fost emis la data de 22.12.2021.
În fapt, Roxana Maria Vîlsan, o tânără, fiica unei angajate a Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași, Aurelia Vâlsan, este cea care a depus, la DNA Constanța, un denunț, în data de 13. 12.2021. Conform unor date din anchetă, Roxana Maria Vâlsan a reclamat faptul că și-a auzit mama că ar urma să-l mituiască pe Bogdan Dumitru Dumitrașcu, iar acesta, în schimbul sumei de 2.000 euro, ar fi urmat să o angajeze la APIA Călărași.
Din data de 22.12 până la data de 29.12.2021 a stat Bogdan Dumitru Dumitrașcu în arestul IPJ Constanța, pentru o presupusă faptă de luare de mită. În dosarul nr. 9540/118/2021, cu Tribunalul Constanța ca instanță de fond, s-a dispus arestarea sa preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Soluția a fost desființată de judecătorii Curții de Apel Constanța, constatându-se că măsura arestării preventive s-a făcut în mod nelegal, câtă vreme Bogdan Dumitru Dumitrașcu nu avea cum să pretindă sau să primească mită pentru îndeplinirea unei sarcini de serviciu care nu era în atribuția sa.
Bogdan Dumitru Dumitrașcu, în calitate de director adjunct APIA, putea dispune încadrarea în muncă doar pentru personalul din subordine, neavând printre atribuții recrutarea de personal în cadrul APIA, conform dispozițiilor art. 19, alin. 1 lit. s din Regulamentul de organizare și funcționare al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură.
A fost condamnat, prin sentință definitivă emisă de Curtea de Apel București, fiind încarcerat la data de 18.01.2024, pentru 2 ani și 6 luni. Totodată, i s-a interzis să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pe o perioadă de 2 ani.
Înalta Curte de Casație și Justiție le-a dat cu dosarul în cap magistraților de la DNA Constanța, de la Tribunalul București și de la Curtea de Apel București!
În cursul zilei de ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat recursul în casație făcut de Bogdan Dumitru Dumitrașcu, în dosarul nr. 2303/3/2022, deschis, la Tribunalul București, prin rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, în care acesta era acuzat că a pretins și primit suma de 10.000 lei drept mită, de la Aurelia Vâlsan, pentru a-i favoriza fiica să fie angajată în cadrul APIA.
Completul nr. 6 din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a admis, ieri, recursul în casație declarat de Dumitru Bogdan Dumitrașcu. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au emis decizia de achitare a fostului adjunct din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, acuzat, condamnat și încarcerat pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, faptă prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000.
La rejudecarea cauzei, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorii au constatat că fapta pentru care Bogdan Dumitru Dumitrașcu a fost reținut, judecat și condamnat, la un total de 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.