Se întâmplă la Călărași: Licențiații în măsele fac anestezie, după care dau bir cu fugiții – VIDEO

Cristina Florea este numele anestezistului de la Spitalul Județean Călărași, care a trimis pe lumea cealaltă o tânără de 24 de ani, însărcinată cu gemeni. Doctorița în cauză a studiat la Grupul Școlar Danubius Călărași, iar medicina a urmat-o la Universitatea Titu Maiorescu.

Au insistat să i se facă cezariană

Cristina Florea se prezintă drept medic rezident pe secția Anestezie – Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași. În schimb, conform datelor obținute de la Universitatea Titu Maiorescu, Cristina Florea este licențiată în medicina dentară. Licența a obținut-o în anul 2011. Tânăra Georgiana Veronica Petcu, din Borcea, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Călărași, în urmă cu o săptămână, cu semne vizibile de naștere la termen. Avea sarcină gemelară. Rudele acesteia, pentru postul de televiziune Antena 1, au declarat că aceasta s-a prezentat, în mai multe rânduri, la medicul ginecolog Alain Florin Tăut, pentru controalele specifice. În schimb, la spital, pe secția de obstretică-ginecologie, de gardă se afla medicul Victor Constantin. Se afirmă că acesta a dorit ca tânăra mamă să nască natural însă atât tânăra însăcinată, cât și rudele acesteia, au insistat să i se facă cezariană.

Fără drept de practică

fata moartaDoctorul recunoaște că a pregătit-o pe Georgiana Veronica Petcu pentru operația de cezariană, însă sala de operație s-a inundat cu apă în urma spargerii unei țevi de la sistemul de alimentare cu agent termic. A transferat-o într-o altă sală, dar care nu era dotată cu aparat care să monitorizeze funcțiile vitale. Cristina Florea a fost medicul care i-a făcut anestezia. Aceasta e doar medic rezident și nu are drept de practică. În schimb, mama nu a mai putut fi trezită din anestezie. “Era prima dată când am intrat în sală cu anestezistul acela. Nici nu ştiam că este rezident. Au apărut doi medici noi în luna februarie. Nu ştim din ce cauză a făcut stop cardiac şi a fost resuscitată timp de 40 de minute. Trebuia să o trimit la Bucureşti, dar nu aveam garanţia că ajunge până acolo. Eu nu aş fi făcut această operaţie cu anestezie generală, dar anestezistul nu a reuşit să facă rahia, deşi a încercat de 6 ori”, a spus dr. Victor Constantin, în cadrul emisiunii Acces Direct, difuzată de postul de televiziune Antena 1.

Reacție a ministrului Bănicioiu

Georgiana Veronica Petcu a fost îngropată doar de două zile. Tot de atunci, anestezista cu studii de medicină dentară, făcute la Universitatea Titu Maiorescu, nu a mai dat pe la serviciu. Din datele noastre, este plecată din țară. S-a înregistrat și o reacție a ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu: “Lucrurile nu trebuie să stea aşa nici într-un caz. Situaţiile pe care le tot relataţi despre Călăraşi nu sunt departe de adevăr. Nu înţeleg dacă acolo se respectă protocoalele terapeutice. De luni, o să deschidem o anchetă acolo şi o să verificăm dacă situaţia este aşa, atunci vor fi sancţiuni drastice. E îngrozitor că lucrurile se întâmplă aşa. Mie îmi vine să cred că directorul medical nu ştia că nu se poate opera în acea sală. Iar, dacă se ştia, e cu atât mai grav. Eu o să sesizez şi Colegiul Medicilor, dar asta începând de săptămâna viitoare când o echipă se va deplasa la faţa locului. Vom provoca o discuţie şi cu Consiliul Judeţean dacă nu se va remedia situaţia. Nu mai poate merge aşa, ca în fiecare săptămână să privim totul cu indolenţă. Eu cred că cei de la Consiliul Judeţean nu ar trebui să mai aştepte controlul de la minister, având în vedere situaţia prezentată. Urmăresc situaţia de la Călăraşi, dar ceea ce se întâmplă la Călăraşi nu ţine numai de lipsa de bani. Acolo, e vorba mai mult de nepăsare”.

Alte cazuri asemănătoare

În județul Călărași, cazuri oarecum asemănătoare s-au înregistrat în anul 2011. Ioana Pătraşcu, o femeie de 37 de ani, din localitatea Şoldanu, a decedat în secţia de maternitate din cadrul Spitalului Municipal Olteniţa. Au existat suspiciuni că femeia a făcut embolie cu lichid amniotic. A decedat și fătul acesteia. Cel de-al doilea caz este al tinerei Georgiana Oprea, din satul Mihai Viteazul, comuna Vlad Ţepeş, în vârstă de numai 18 ani, decedată la Spitalul Județean de Urgență Călărași. De asemenea, a murit și fătul.