12 septembrie 2012 este data la care procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași și IPJ Călărași au descins la domiciliul numitului Ion Voicu, șeful Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași.
Date
A fost efectuată o percheziție domiciliară care a durat aproape 5 ore, Ion Voicu fiind, ulterior, condus la sediul Vămii Călărași, unde au avut loc alte percheziții. Ion Voicu era suspectat că face parte dintr-o rețea infracțională care viza prejudicierea bugetului de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente operațiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piața internă. La acel moment, în total au fost efectuate 33 de percheziții, 13 în județul Constanța, 4 în municipiul București, 8 în județul Călărași, 3 în județul Sibiu, două în județul Prahova și câte una în județele Giurgiu, Aba și Vâlcea. În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul D.J.A.O.V. Călăraşi, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor. La acel moment, prejudiciul cauzat bugetului de stat era estimat la suma de 5 milioane de euro.
Condamnări
Dintre funcționarii D.J.A.O.V. Călărași suspectați că au sprijinit această rețea infracțională, se numără și Sorin Vrăjitoru, membru PSD. Acesta a pus la dispoziția grupării infracționale, contra-cost, un spațiu situat pe strada Varianta Nord, din municipiul Călărași, unde erau depozitate produsele petroliere. Ion Voicu a fost judecat, la instanța de fond, Tribunalul Călărași, pentru comiterea infracțiunii de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, în baza Legii nr. 39/2003, art. 7, pedeapsa pentru asemenea faptă fiind închisoarea de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi. Voicu a fost condamnat la 4 ani și 2 luni pentru inițiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. Tot 4 ani și 2 luni a primit pentru comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală, în baza Legii nr. 241/2005, art. 9, alin a, b și c, în fapt pentru ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive. A fost condamnat și la 2 ani și 6 luni închisoare pentru infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzute de Legea nr. 241/2003, în baza art. 13, care prevede: Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Ca șef peste Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași, Ion Voicu a fost numit de Partidul Democrat Liberal.
Despăgubiri
Ion Voicu urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani și 2 luni închisoare. Alături de acesta au mai fost condamnați: Mara Tănase – 4 ani și 6 luni, Ionescu Lucian Florin – 3 ani și Nițulescu Cristian Gabriel – 2 ani și 6 luni, cu suspendarea executării pedepsei. Ion Voicu și Mara Tănase, administratorul firmei SC Atlantis Premium SRL Jegălia, urmează să plătească, în solidar, către ANAF, suma de 37.225.298 lei, cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă obligaţiile accesorii până la achitarea debitului, echivalentul sumei de 8,27 milioane de euro. Ion Voicu deține, însă, o locuință de serviciu situată în Călărași, Prelungirea București, bloc I39, scara 7, apartament 12. Acesta deține împreună cu soția, Monica Voicu, o locuință proprietate personală în Călărași, achiziționată prin credit ANL, dar și un apartament în municipiul Constanța, de 40 mp, achiziționat prin credit bancar. Tot prin credit, Ion Voicu și-a achiziționat și un autoturism Opel Vectra, în anul 2004. În 2005, familia șefului Vămii Călărași datora 40.000 de euro, credit contractat pentru achiziționarea locuinței din Călărași, credit care este scadent în 2025, dar și suma de 37.800 de euro, credit contractat în 2011 și scadent în anul 2031. Ca șef de vamă, Ion Voicu câștiga, anual, suma de 70.219 lei, în vreme ce soția acestuia, șefa firmei Red Cafe SRL Călărași, declară un venit anual de doar 16.230 lei.
Rețeaua
În cazul numiților Guliu George, Mihăilescu Tudor, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin, Teodosiu Florin Silviu, Vrânceanu Mariana, Ionuţă Mircea Grigore, Andrei Anton, Andronescu Adrian, Nicolescu Dan şi SC Atlantis Premium SRL Jegălia, cauza a fost disjunsă, Curtea de Apel București, în cazul acestora, emițând soluție în data de 9.06.2016. Rechizitoriul a fost întocmit de Direcția Națională Anticorupție. Au fost emise următoarele sentințe: Radu Nemeș, cunoscut drept Regele Motorinei, extrădat din SUA, mâna dreaptă a lui Sorin Blejnar, fost șef ANAF pe guvernarea PDL – 9 ani închisoare; Diana Mariana Nemeș, soția acestuia – 7 ani închisoare; Sorin Blejnar, fost șef ANAF – 5 ani închisoare; Viorel Comăniță, fostul șef al Vămilor, șeful lui Ion Voicu – 5 ani închisoare. Instanta i-a mai condamnat pe Dumitru Chirvăsitu la 8 ani de închisoare, pe Mihai Buliga, Andrei Juganaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan și Pavel Ghise la câte 7 ani de închisoare. Fostul ofițer DIPI Florin Secăreanu și Lucian Florin Ionescu au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare cu executare. Mariana Vrânceanu a primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare, iar Nicolae Belba a fost condamnat la 3 ani și 5 luni. Instanța a mai dispus ca inculpații să plătească Agenției Naționale de Administrare Fiscală despagubiri civile de 242 milioane de lei, echivalentul sumei de 53,77 milioane euro. Sentința nu este definitivă. Nici în cazul fostului șef al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași, Ion Voicu, sentința nu este definitivă. Pe rolul Curții de Apel București, din data de 13.05.2016 se judecă apelul declarat de Voicu Ion și Mara Tănase. Următorul termen este fixat pentru data de 9.09.2016. Statul român, prin ANAF, nu va putea recupera prejudiciul stabilit de instanța de fond, în suma de 8,27 de milioane de euro, sumă pe care Ion Voicu ar urma s-o plătească în solidar cu Mara Tănase, patronul firmei SC Atlantis Premium SRL Jegălia. În prezent, Ion Voicu poate fi găsit ca membru activ în stafful deputatului PNL, fost PDL, Vasile Iliuță.
,Rechizitoriul privind dosarul ,,Motorina Călărași”, conține falsuri este subiectiv, superficial și tendențios.Acest rechizitoriu trebuia să pornească de la faptul că cei care au condus D.J.A.O.V. Călărași în perioada la care faceți referire de exact 7 săptămâni, respectiv Barangă Emanuel 3 săptămâni și Voicu Ion 4 săptămâni acestora li s-a cerut să susțină grupul infracțional de către directori de la forurile superioare. Baranga Emanuel a fost audiat ca martor în Sedința din data de 09.05.2016 a Tribunalului Călărași și a spus următoarele:
,,După 1 ianuarie 2011 am primit un telefon de la direcția Regională Constanța (structura ierarhic superioară a instituției unde lucrez), unul dintre directori invitându-mă să ne întâlnim undeva pe drumul dintre Călărași și Constanța . La această întâlnire mi s-a atras atenția să avem grijă cu documentele atestând sosirea mărfii la antrepozitul Atlantis Premium S.R.L., spunându-mi-se că este dispoziția directorului general (directorul de regională).Mi s-a spus în mod expres să avem grijă să se închidă toate operațiunile respective să se confirme realitatea transportului, întâlnirea fiind foarte scurtă de aproximativ 10 min.”
Nimeni absolut nimeni nu a vrut să afle cine este această persoană care i-a cerut lui Baranga Emanuel director executiv adjunct al Vămii Călărași să protejeze grupul infracțional pe perioada cât l-a înlocuit pe Voicu Ion director executiv al Vămii Călărași.
Lui Voicu Ion i-a cerut Comăniță Viorel să susțină grupul infracțional așa cum a declar în Sedința din 01.10.2015 a Tribunalului Călărași.
Spuneți în comentariu de mine că am susținut grupul infracțional eu fiind unul dintre funcționari publici care conform celor scrise de dumneavoastră am făcut controale formale. Sunteți într-o gravă eroare eu prin prelevarea de probe din 13.01.2011 am oprit acest grup infracțional. Probele prelevate de către mine au dus la anularea autorizației de antrepozit fiscal al S.C. Atlantis Premium S.R.L.. Pare peradoxal dar eu care am oprit acest grup sunt judecat pentru că am susținut grupul infracțional.
Aici se impune o precizare nu lipsită de importanță în ceea ce privește modul în care autoritățile vamale teritoriale ( Călărași și Constanța) și-au făcut datoria vis a vis de această așa numită activitate infracțională.
S.C.Atlantis Premium S.R.L. Călărași a desfășurat activitatea pe o perioadă de 7 săptămâni anulândui-se autorizația de antrepozit fiscal datorită prelevării de probe făcute de către mine și colegul meu de echipă(inculpați în acest dosar, acuzați că au susținut grupul infracțional).
S.C. Excella Real Grup S.R.L. Constanța a desfășurat activitatea pe o perioadă de 56 săptămâni activitatea fiind oprită de către D.N.A. Structura Centrală.
Deci ce nu a reușit autoritatea vamală teritorială Constanța în 54 de săptămâni care avea la dispoziție cel puțin 7-8 Echipe Mobile zilnic ( Echipe Mobile de la Regionala Constanța și de la Direcția Județeană) a reușit Vama Călărași cu o singură Echipă Mobilă într-un timp foarte scurt. Faptul că la Călărași societatea a lucrat 7 săptămâni și nu 4 săptămâni, se datorează Comisiei de autorizare și dacă doriți să aflați adevărul vă stau la dispoziție.
DOMNULE ANTON ANDREI-ESTE REGRETABIL CA NICI ACUM, CAND PROCESUL PENAL A AJUNS IN FAZA DE JUDECATA NU ATI INTELES CA DUMNEAVOASTRA SI ALTI COLEGI ATI PARTICIPAT LA , DIN PLIN, LA DERULAREA ACESTEI ACTIVITATI INFRACTIONALE PE FIRMA ATLANTIS PREMIUM SRL CALARASI. POATE SPUNETI SI CELOR CARE VA CITESC ABERATIILE DIN ACEST ARTICOL DE UNDE ATI PRELEVAT, ASA CUM VA LAUDATI, ACELE PROBE PRIN CARE,CHIPURILE, ATI OPRIT ACTIVITATEA FRAUDULOASA, A ACELEI FIRME. DEOCAMDAR\TA ATAT.
Domnule Fleancu dumneavoastră v-am spus de unde am prelevat probele şi dacă cunva nu ştiţi Decizia 035 din 26.01.2011prin care a fost anulată autorizatia de antrepozit fiscal a fost dată urmare a prelevărilor făcute de Andrei Anton şi Andronescu Adrian. Dumneavoastră ştiţi f. bine că au fost ascunse probe în favoarea noastră ,,cele cinci cisterne una din ele descărca un produs petrolier, şoferii au dormit în staţia LUKOIL iar dimineaţa Chirvăsitu l-a anunţat pe Voicu că ne poate duce să le vedem” Unde sunt şoferii de pe acele autocisterne, au intrat în pământ? Au fost adusi vreo 30 de soferi martori la proces si niciunul nu a fost la Calarasi de ce nu au fost adusi si acei soferi? De ce maistrului Artimon i s-a cerut sa nu vina la serviciu in ziua cand am prelevat probe? De ce mi-ati promis ca mergem in fata doasmnei procuror cu documentele pe care le-am gasit la Vama, m-ati lasat sa astept si vazând că nu mă căutaţi v-am cautat eu la Politie si ofiterul de serviciu mi-a spus ca ati iesit la pensie.De ce m-ati mintit atunci domnule Fleancu pentru ca doreati sa aflati ADEVARUL?
Dacă doriți să-mi răspundeți la întrebarea pe care v-am pus-o mai devreme respectiv de ce m-ați mințit că mergem cu documentele la doamna procuror pentru a afla adevărul și de fat dumneavoastră știați că peste puțin timp urmează să ieșiti la pensie vă rog să-mi mai răspundeți la următoarele întrebări:
1.Baranga Emanuel fost director executiv adjunct în perioada cât s-a aflat Voicu Ion în concediu a primit notificări privind aprovizionarea cu motorina a S.C. Atlantis Premium S.R.L.în trei zile respectiv 28,29 și 30 decembrie(zile lucrătoare) pentru 40 de autocisterne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A fost întrebat acest individ dacă a trimis un singur lucrător vamal să asiste la descărcarea vreunei autocisterne. Răspunsul vi-l dau eu:NU! Atunci vă întreb pe dumneavoastră de ce nu răspunde Baranga Emanuel pentru aceste lucruri?????????
2. Mihalache Erikh a întocmit referatul autorității vamale teritoriale în data de 12.10.2010 înlesnind obținerea autorizației care oricum s-a dat contrar în afara legii. De ce a fost protejat acest individ doar că soția lui este grefier șef????????????
3.Sunt acuzat că am sunat reprezentatul societății cu o zi înainte de prelevarea probelor și astfel prelevarea probelor nu a mai fost un control inopinant.Dacă organele de cercetare penală și procurorul de caz ar fi citit legislația pe care eu ca inspector vamal eram obligat s-o respect s-ar fi dat seama că legea mă obliga să anunț reprezentantul societății de acest lucru.
4.De ce cele două autoturisme ale mele au făcut obiectul confiscării speciale(în primă fază) când este știut faptul că sunt supuse confiscării speciale bunurile achiziționate din banii proveniți din infracțiunea respectivă sau bunurile care au ajutat la săvârșirea infractiunii.Se știe faptul că autoturismele au fost cumpărate cu mult înainte să mă angajez la Vamă și este o tâmpenie să creadă cineva că s-a putut căra motorină cu un Chevrolett Laceti sau cu o Dacie papuc.
5.De ce din totalul bunurilor puse sub sechestru aproximativ 70% din bunuri îmi aparțin mie în situația în care sunt 14 inculpați?Ce am fost eu în acest mecanism infracțional :capi di tutti capo?
Domnule Fleancu Gelu, mă simpt obligat să vă răspund la postarea pe care ați avut amabilitatea s-o publicați:
1.Chiar dacă s-a ajuns în faza de judecată eu, Andrei Anton ce trebuie să înțeleg? Că dacă am fost arestat 93 de zile NEVINOVAT, acum în faza de judecată să înțeleg că sunt de fapt vinovat?
2.Probele au fost prelevate dintr-un bazin și din alte butoaie pe care reprezentantul societății a declarat că le are de la probe tehnologice. Este adevărat că la 14 noiembrie 2014(la doi ani după ce am fost arestat) reprezentantul societății și-a adus aminte că prelevarea s-a făcut dintr-un singur bazin. Este declarația unui inculpat care a perticipat la prelevarea de probe dar atunci cum se explică faptul că două laboratoare unul al Vămii și celelalt al Ministerului de Interne au stabilit că toate cele cinci probe sunt DIFERITE? Voi reveni!
Domnule Fleancu doresc să vă mai aduc la cunoștință un lucru și anume Raportul tehnico-științific, raport care a stat la baza arestării mele în data de 10 octombrie 2012 a fost întocmit de o persoana care din punct de vedere legal nu avea dreptul să-l întocmească. Iusuf Eliade căci este expertul dar mai bine zis în cazul de față pseudoexpertul a absolvit Institutul Politehnic București, Fac. Utilaj Tehnologic și d.p.d.v. legal nu putea întocmi un raport tehnico-științific pentru o instalație specifică industriei petroliere și petrochimice. Deci mai bine decât să caracterizați ca aberații ceea ce am scris eu mai bine v-ați documenta și ați studia prevederile legale pentru că cercetarea penală din așa numitul dosar ,,MotorinaCălărași” este SUB ORICE CRITICĂ. Rugămintea mea este să-mi faceți plângere penală pentru ceea am scris aici(și voi mai scrie) pentru ca adevărul să iasă la iveală. Domnule Fleancu Gelu vă aștept recția cu interes.
Scriam în data de 30 octombrie a.c. că Raportul tehnico-ştiinţific a fost făcut de o persoană care d.p.d.v. legal nu avea dreptul sa-l facă deoarece nu avea studii superioare în domeniul respectiv, iată că ieri 8 decembrie a sosit pseudoexpertul în instanţă pentru a depune mărturie ca martor. După ce s-a lăudat cu toate titlurile pe care le poseda ne spune că este inginer specialist în utilaj tehnologic pentru costrucţii de maşini, chimie şi petrochimie sau mai bine spus dumnealui le ştie pe toate a trebuit să răspundă la întrebările avocaţilor. Apărătorul meu l-a întrebat la subiect următorul lucru: în raportul întocmit de dumneavoastră scrieţi că vameşii nu au verificat dacă exista proces verbal de punere în funcţiune a instalaţiei.Vă rog să spuneţi acest lucru era o cerinţă legală sau aşa aţi considerat dumneavoastră! Răspuns expert tehnic judiciar: Aşa am considerat eu că este normal! Oare nimeni nu se sesizează în ţara asta despre lucrurile acestea? Eu şi colegii mei Andronescu Adrian şi Nicolescu Dan am stat 93 de zile arestaţi în baza aceastui Raport de constatare nu pentru că am încălcat legea ci pentru că aşa a considerat această persoană.
Un functionar normal si responsabil nu ar fi intocmit si semnat acel proces verbal cu nr. 368/11.10.2010 , cred ca acesta e numarul exact, nici daca i s-ar fi pus pistolul la tampla.Prin acel document dv si colegul/colegii ati atestat o situatie nereala si ati pus bazele acestei escrocherii de proportii la nivelul judetului nostru.Nu raportul tehnico-stiintific va incrimineaza ci faptul ca LA ACEL ANTREPOZIT FISCAL NU S-A PRODUS NICI UN GRAM DE PRODUSE DIN CELE PTR CARE S-A DETINUT AUTORIZATIE. Sau dv stiti altceva? Ati vazut vreo masina care sa iasa pe poarta acelui depozit cu produse prelucratae acolo? Ati vazut vreo masina , din cele peste 700 de cisterne, care sa intre sau sa iasa pe poarta depozitului?Cum puteati sa dati ok-ul ptr autorizare atata timp cat depozitul nici nu era racordat la curent electric?Sunt foarte multe de spus. V-am propus sa ne intalnim ca sa clarificam cateva lucruri dar nu ati dat , inca, curs acestei solicitari.