BREAKING NEWS

Otrăvire în masă: Un șofer din Unirea a transportat sute de tone de pește contaminat cu metale grele

Print Friendly, PDF & Email

E angajat al unui patron din Râmnicu Vâlcea. Mascații l-au căutat acasă, în satul Unirea, pe strada Grădiniței, în dimineața zilei de 14 mai. Nu a fost de găsit. În schimb, au dat peste părinții acestuia, Culică Iancu și Culică Elena.

Transporta peștele contaminat, cu o dubă

„Ne-au făcut o percheziție. Băiatul meu lucrează pe o mașină de pește, la un patron.” În dimineața zilei de 14 mai, polițiștii români, precum și cei din Italia, Spania, Franța și Ungaria, au pus în aplicare peste 150 de mandate de percheziție domiciliară, în vederea documentării activității infracționale a unui grup organizat, care se ocupa cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului. Rețeaua aducea pește contaminat cu mercur, pescuit pe râurile poluate din Spania, Italia și Franța. În județul Călărași, au fost efectuate două astfel de descinderi, în satele Unirea și Independența. Culică Iancu nu a mai vorbit cu Fane Culică, băiatul care făcea parte din această rețea, acesta fiind unul dintre transportatorii care aduceau peștele contaminat, în România, de la Paște. Ne spune că acesta a venit acasă și că le-a adus un cozonac. Atât. Nu are habar cum se numește patronul. Știe doar că băiatul lui, ca șofer, câștiga 1.000 de lei și că patronul respectiv are un frate care derulează afaceri în municipiu Constanța. „Are doi kilometri de mare închiriat”.

Caras, crap și somn

Pe piața din România au ajuns sute de tone de pește, din specia caras, crap și somn, acesta fiind contaminat cu metale grele de tipul plumb, mercur și cadmiu. Peștele a fost distribuit inclusiv prin rețeaua de supermarketuri. Șoferul din Unirea, în vârstă de 42 de ani, făcea acest lucru de ani de zile. „Mi-au spus că e martor, dar eu nu știu nimic. Deh, asta e! Patronul ăla de la Râmnicu Vâlcea mai era și cu unu de la Tulcea, și cu unu de pe la Constanța. El se ducea și aducea marfa. Patronul o lua și o dădea unde știa el. Mi-a zis că e de la Vâlcea. dar cine e de la Vâlcea, nu știu.” Trei mașini, pline cu mascați, au descins pe raza comunei Unirea, în dimineața zilei de marți, 14 mai 2019. „Au venit la ora 6, ne-au luat din somn. Atât au zis: să nu vă speriați, să nu vă fie frică, zice, că dumnealui e ca un martor.” Fane Culică folosea, pentru transportul peștelui contaminat, o dubă. Părinții acestuia nu au nici un fel de contact cu el. De Paște, acasă a stat numai 2 ore. „A venit, i-am pus și noi ce-am avut acolo, ca orice părinte, și-a plecat. Zice: plec că mă cheamă ăia iară, zice, de la Vâlcea. Nici nu l-am întrebat câți bani are și ce-a făcut cu banii.”

Funcționa la foc continuu

Deși a venit acasă, nu le-a adus nici un pește, deși acesta transporta, din Spania, Franța și Italia, sute de tone, lunar. „Sunt doi frați, ăla pescuiește pe mare, ăla vinde acolo.” Firma deține 3 mașini de transport. Culică Iancu, însă, are o mare nedumerire: „Dar cum trecea? Că trece prin vamă, n-a venit cu avionul sau cu elicopterul. Aducea de pe unde era, a fost și în Franța, și în Italia, și în Spania. Și în Bulgaria a fost, aducea d-ăla… Ăștia au magazine p-acolo. El era șofer. El acolo ducea, dar ce făcea, nu știu, că rămânea mașina și lua altă mașină și pleca din nou.” Rețeaua funcționa la foc continuu. „Aducea ce pescuia ăia de-acolo. Și-aici, la vamă, i-am spus: băi, nu te caută nimeni? Ba da, le-am zis de unde aduc și ce fac, da dați-i drumu, zice, s-a uitat și zice că i-a dat drumu.” Cei doi soți, Culică Iancu și Culică Elena, spun că băiatul lor aducea peștele contaminat cu metale grele având documente de proveniență. „Avea acte, era în regulă, avea facturi d-acolo.” Pe Fane Culică, vecinii nu l-au mai văzut de ani de zile.

Oameni cumsecade călcați de mascați

La Independența, din rețeaua de traficanți de pește contaminat, la care au descins oamenii legii, făcea parte și Melinte Vasile. Și-a construit o casă, în satul Independența, pe strada Florilor, pe locul uneia bătrânești. E o vila în toată regula, de cel puțin 200 mp. „Sunt plecați de ani de zile. Sunt niște oameni foarte cumsecade, așa, după prezență. Și doamna e, dar ea vine mai rar, când vine, stă nițel. șade mai mult la frati-su, are un frate aicea în sat, băiatul ăla fără mâini.” Ulița s-a animat în dimineața zilei de 14 mai. Trei mașini au oprit în poarta familiei Melinte, dar fără să găsească pe cineva la domiciliu. „Ei muncesc. Mi se pare că el e la o firmă d-asta de construcții, cam șef, eu așa știam. Au un băiat, dar e tot cu ei.” Polițiștii au intrat în casă după ce o rudă le-a deschis poarta. „S-au uitat și prin curte, pa-colo, prin iarbă.” În sat, sunt cunoscuți, de neam, drept al lui Drăgan al lui Savu. „N-au făcut niciodată vreun pește la grătar, sunt niște oameni foarte retrași. Așa, vorbește cu vecinii… Femeia e de rând, cred că muncește într-o fabrică sau cam așa ceva.”

Importuri cu acte false

Vecinii nu au habar cum au reușit cei ai lui Melinte să-și ridice o astfel de casă. „Nu i-am întrebat niciodată ce serviciuri au. Dacă sunt în afară, se plătesc muncile mai bine”. 1 euro pe kilogram de pește contaminat cu metale grele primeau cei care pescuiau, pe râurile poluate din Franța, italia și Spania. În România, kilogramul de caras e de 8 lei, kilogramul de crap, la magazin, e de 14 lei, în vreme ce kilogramul de somn e 22 de lei. Rețeaua a fost deconspirată prin faptul că folosea, pentru importuri, acte false. Analizele de laborator au scos la iveală faptul că peștele provenit pe baza actelor de import falsificate avea o concentrație de 500 de ori mai mare de metale grele, decât cea prevăzută de lege.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp