
Jaf la drumul mare pe DJ403 Mănăstirea – Luica, unde execută lucrări de reabilitare o firmă controlată de un important lider PSD. Banii sunt veniți printr-un proiect depus, la Ministerul Dezvoltării, de către Consiliul Județean Călărași, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală.
La momentul semnării contractului, în anul 2017, valoarea lucrărilor de reabilitare pentru DJ 403, drum aflat în proprietatea Consiliului Județean Călărași și-n administrarea SC Drumuri și Poduri SA Călărași, era de 54.943.568 lei, cu o parte de contribuție județeană de 1.116.147 lei, cu un termen de finalizare de 24 de luni. Lucrările de reabilitare, pentru tot tronsonul aflat între Mănăstirea și Radovanu, însumează 34 de kilometri.

Abia în a doua parte a anului trecut, după actualizarea devizelor, au fost executate lucrări mai ample, prin firma En Electric Proiect Office SRL București, firmă controlată, conform datelor publice, de un fost premier PSD. Este vorba de Mihai Tudose, poreclit „Piele lungă”, la acest moment europarlamentar.
În cursul zilei de ieri, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, în urma unei sesizări făcute de publicația noastră, a venit cu precizări.

„Am luat legătura cu Secția 2 și cu Secția 3 și am văzut unde este raza de competență. Până-n momentul ăsta, nu a fost nimic sesizat. Colegii de la Secția 2 s-au dus la fața locului, pe ruta Mănăstirea – Ciornuleasa, iar la fața locului erau doi domni, i-au identificat, erau directorul de la Direcția Agricolă și un inspector, făceau niște măsurători. Vor veni cu o sesizare către noi după ce-și fac ei procesele-verbale.”




Sute de nuci, crescuți pe marginea DJ403, au fost tăiați, iar masa lemnoasă a dispărut la acest moment, valoarea prejudiciului fiind estimată, conform specialiștilor, la peste 1.000.000 lei.
8.500 lei este metrul cub de cherestea de lemn de nuc, netivită, în vreme ce trunchiul de nuc se vine cu prețuri pornind de la 1.500 lei.
„Da, noi suntem administratori, proprietar este Consiliul Județean.”

Este declarația făcută de Bebe Enciu, liderul Organizației Locale Curcani a Partidului Social Democrat, numit director al SC Drumuri și Poduri SA Călărași, firmă aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași.
- N-am mai văzut nucii.
- Păi i-a tăiat constructorul.
- Și a avut autorizație?
- Probabil că a avut, nu știu.
Potrivit Legii pomiculturii nr. 348/2003, tăierea nucilor, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizații. Aceasta este obținută de la direcțiile agricole județene.

„Din momentul în care se predă amplasamentul și se face recepția, intră în atribuțiile constructorului.”
Directorul SC Drumuri și Poduri SA Călărași, Bebe Enciu, recunoaște că nu există o evidență a arborilor crescuți de-o parte și de alta a DJ403.
Ion Stan, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Călărași, spune că nu a existat o autorizație de tăiere a nucilor.
„N-a avut, pentru că o cerea de aici. Dar ideea e în felul următor: cine a tăiat nucii? Că s-a tăiat tot ce înseamnă plop, de la Luica până la Mănăstirea. Nucii au rămas în picioare! Cei de după pădure, sunt în picioare, nucii nu au fost tăiați. Nucii ăia sunt în picioare, nu știu câți sunt, poate vreo 20. În toamnă am văzut nucii. Și sunt și acum!”
- Nucul are și o boală. Anul trecut a fost o boală, la nuc.
- Da, a dat boala-n el. Se ia din drujbă-n drujbă!

Ion Stan, tot ieri, s-a convins că nucii au dispărut.

Cu aplicația Google Maps, cu imagini preluate în iulie 2022, a numărat peste 100 de nuci maturi, toți dispăruți, la fața locului rămânând doar cioate.
„Nu trebuia făcut un inventar de cei care s-au apucat să taie? Să facă o evaluare la masă? Masa de lemn care rezultă în baza la tăierea asta. Cum s-a tăiat? Că trebuia să existe cineva care să aprobe așa ceva.”

„Direcția Agricolă nu a eliberat nici o autorizație. Nu există documente nici la Ocolul Silvic Mitreni, pe raza căruia s-a produs incidentul ăsta și nici aici nu s-a eliberat vreo autorizație de exploatare sau pus în valoare acei nuci. Șeful de ocol de-acolo mi-a spus că știe despre ce este vorba, dar el crede că nucii, nefiind inventariați, au fost tăiați înainte de a se începe lucrarea.”
Șeful Gărzii de Mediu Călărași, Alexandru Vasile, declară că atât tăierea, cât și transportarea masei lemnoase care a rezultat din defrișările făcute de-a lungul DJ403, s-au făcut cu încălcarea legii penale.
„Au fost tăiați acei copaci, dar cum au avut documente de transport? Fără actul de punere în valoare și fără autorizația de exploatare, acea masă lemnoasă nu există… Tu, dacă te duceai și tăiai, te lua poliția imediat, lucrătorii de la posturile de poliție din zonă. Te rețineau, te identificau, chemau Garda Forestieră sau Poliția Silvică, de la Călărași, îți inventariau masa lemnoasă și o pățeai!”
Alexandru Vasile nu înțelege cum angajații posturilor de poliție Luica, Mitreni sau Mănăstirea nu au reușit să identifice acest furt, deși au fost cărate camioane întregi cu lemn de nuc.
„Dacă s-au scos și rădăcinile, a făcut cineva, acolo, cu intenție. La lemn, prejudiciul se stabilește după cioată… Lăsând la o parte orice, este o situație foarte gravă! Nici nu se pomenește așa ceva! Asta e țară de oameni nebuni!”

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași nu a putut să ne spună de ce posturile de poliție din zonă, Mănăstirea, Luica sau Mitreni, nu au sesizat acest furt. Nu ni s-a putut spune nici dacă este vorba de complicitate sau de neglijență în serviciu.
„Mi-au spus că nu au nimic în lucru… Pe lângă faptul că i-au tăiat, au luat și lemnul. Se va cerceta acest furt.”
Nu am putut obține un punct de vedere de la reprezentantul firmei En Electric Proiect Office SRL, cu sediul declarat în municipiul București, Șoseaua Colentina, nr. 396. Deși ni s-a promis, Cristian Popescu, administratorul din acte, nu ne-a oferit nici un punct de vedere.