DOSARE

Dezvăluiri: Ajutor de pandemie, în valoare de 12 milioane de euro, pentru fostul său șef și actualul șef al propriei neveste

Print Friendly, PDF & Email

În repetate rânduri, Emil Florian Dumitru, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, a evitat să ofere explicații publice legate de modalitatea prin care o sumă uriașă a ajuns în conturile unei firme la care angajată este chiar soția acestuia, Elena Daniela Dumitru. Suma este considerată eligibilă din bugetul Uniunii Europene.

Dintr-un total de 92.646.561 lei (19,903 milioane euro), 57.875.339 lei (60 la sută din sumă, aproximativ 12 milioane euro) au intrat în conturile firmei Jidvei SRL, în a doua parte a anului trecut.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printr-o adresă remisă publicației noastre, precizează că acești bani reprezintă „sprijin financiar” și este „o măsură excepțională, cu caracter temporar”, luată ca urmare „a perturbării semnificative a pieței vitivinicole” în condițiile restricțiilor sanitare generate de pandemia de coronavirus.

Normele metodologice ale H.G. nr. 593/2020 pentru completarea HG nr. 868/2018 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023, au fost aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Acesta are numărul 240/2020 și a fost emis la data de 28.08.2020. Inițiativa a aparținut Direcției Generale Politici Agricole, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Emil Florian Dumitru, ca secretar de stat, confirmă că s-a ocupat în mod expres de acest aspect.

Se afirmă, în adresa remisă publicației noastre, că sectorul vitivinicol din România a avut de suferit ca urmare a închiderii unităților tip HORECA, dar și pentru că au fost luate „măsuri” care să garanteze „o limitare corespunzătoare a mișcării persoanelor” pe timp de pandemie.

În acest sens, tot Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printr-o adresă neasumată, afirmă că i-au fost furnizate date de către Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă, din care rezultă că românii au băut mai puțin, ca urmare a faptului că vinul nu a mai putu fi comercializat în condiții normale de piață.

Elena Daniela Dumitru, soția lui Emil Florian Dumitru, este angajata companiei Jidvei SRL, cea care a primit sprijinul financiar de 57.875.339 lei, dintr-un total de 92.646.561 lei.

Totodată, până să acceadă în postul de secretar de stat în cadrul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emil Florian Dumitru a fost angajat, ca director executiv, în cadrul grupării care a comunicat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale faptul că, datorită restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, 20.000.000 litri de vin nu au mai putut fi comercializați în condiții normale de piață.

Șeful structurii cu denumirea Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă este tot Claudiu Necșulescu, proprietarul firmei Jidvei SRL.

Ca subordonat al lui Claudiu Necșulescu, din postura de director executiv al ONIV, Emil Florian Dumitru încasa, lunar, suma de 4.500 lei, până să plece în postul de secretar de stat.

Normele metodologice de accesare a sumei totale de 92.646.561 lei, reprezentând sprijin financiar eligibil la finanțare, au fost aprobate prin Ordinul nr. 240/2020, emis la data de 28.08.2020. Adică într-o zi de vineri.

Marți, 1 septembrie 2020, Jidvei SRL depune nu mai puțin de 6 (șase) cereri pentru plata sprijinului financiar. Este vorba de un total de 46.300.272 lei, adică 9.567.156 euro.

Ulterior, la data de 28.09.2020, Jidvei SRL depune încă 6 (șase cereri), pentru suma totală de 11.575.057 lei, adică 3.375.784 euro. Sprijin financiar au mai primit firmele Prodalcom SA Botoșani, Ceres Alcohol Trading Jilava și Scandic Distilleries SA, din județul Bihor.

Regula a fost simplă: primul venit, primul servit, până la epuizarea fondurilor.

Abia în cursul zilei de miercuri, 7 aprilie, contactat de reporterii postului de televiziune România TV, Emil Florian Dumitru a venit cu niște explicații legate de modalitatea prin care fostul său șef și actualul șef al soției sale a fost beneficiarul unui sprijin financiar extrem de consistent, pe baza unor acte emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde acesta a fost promovat drept secretar de stat.

„Soția mea e angajată, din 2020, la o firmă care se ocupă cu vânzarea vinului, nu cu distilarea vinului. Deci n-are nici o legătură cu acționariatul de-acolo. Eu, secretar de stat fiind, n-am făcut altceva decât să transpun un regulament european… Nu e nimic de ascuns, totul este transparent, la vedere. Legat de afirmația cum că soția mea lucrează la o companie din industria vinului: lucrează la o companie care se ocupă cu vânzarea de vinuri, distilarea de vinuri, motiv pentru care cred că este făcută în mod artificial o asociere.”

Elena Daniela Dumitru folosește, în mod expres, un autoturism al firmei Jidvei SRL, inclusiv când se deplasează să-și vadă soțul, la Călărași. Dacă asocierea dintre locul de muncă al soției sale și firma care a beneficiat de un sprijin financiar consistent, pentru că românii au băut mai puțin, pe timpul pandemiei, este considerată forțată de fostul secretar de stat Emil Florian Dumitru, acesta a uitat să spună că, anterior ocupării acestui post, chiar el a fost subordonat al lui Claudiu Necșulescu, patronul firmei Jidvei SRL, ca angajat la Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă.

În acest caz, nu știm cât de forțată mai poate fi o astfel de „asociere”, iar acest aspect nu poate fi clarificat de presă, ci de parchetele competente.

Reprezentanții firmei Jidvei SRL nu au dorit să vină cu puncte de vedere.

Vom reveni, ulterior, cu alte aspecte din activitatea lui Emil Florian Dumitru, ca secretar de stat, poziție din care, conform aparențelor, a direcționat o altă sumă consistentă în beneficul unei alte organizații de tip privat.

Ludovic Orban este cel care l-a promovat pe Emil Florian Dumitru pentru a prelua conducerea Organizației Județene Călărași a Partidului Național Liberal, ca președinte interimar, după decesul neașteptat al fostului lider Daniel Ștefan Drăgulin. Din această poziție, Emil Florian Dumitru a ocupat un post eligibil la alegerile parlamentare din decembrie 2020, devenind deputat.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker