ACTUALITATE

Dezumanizare în vremea Covidului

Print Friendly, PDF & Email

Nea Titi, cum era cunoscut Dumitru Constantinescu, a fost prima victimă considerată infectată și ucisă de SarsCov2, la Centru de Îngrijire și Asistență Ciocănești. Focarul de infecție cu coronavirus a fost descoperit de autorități abia din data de 6 noiembrie. Cu o zi înainte a murit nea Titi. În final, conform datelor obținute de la Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași, la căminul de bătrâni de pe raza comunei Ciocănești au fost infectate 120 persoane. Cezar Rădulescu, directorul DSP Călărași, este cel care ne oferă detalii:

  • Câte decese s-au înregistrat, până acum, la Ciocănești?
  • Unul. Din punctul meu de vedere, nu infecția cu Covid a fost factorul decisiv.
  • S-a declanșat vreo anchetă penală care să stabilească cu exactitate acest lucru?
  • Nu.

Gheorghe Drăgănică, veterinar de profesie, directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, refuză să ofere date. În schimb, ne expediază mesaje-text halucinante, pe telefon.

„Dacă tot vorbim despre situația din centre, bine ar fi să vă documentați din surse sigure. DSP are toată informația… Toma Cornelia este istorie. Ia tot ce poți de la ea. Chiar și…”

Cornelia Toma este, la acest moment, directoarea Centrului de Îngrijire și Asistență Ciocănești, aflată, de aproape o lună de zile, în concediu medical.

În fapt, printre principalele preocupări ale acestuia, la acest moment, sunt hărțuirea personalului nealiniat politic și recompensarea membrilor Partidului Social Democrat. Simioana Stemate, membră PSD și fostă casieriță, în cadrul UAT Ulmu, acuzată că a ciordit din banii persoanelor cu handicap, a fost angajată, în cursul zilei de ieri, 20 noiembrie, în cadrul serviciului personal al DGASPC Călărași.

Dumitru Constantinescu și o angajată, de la lenjerie, Germina Ionescu, au fost primele persoane, din cadrul Centru de Îngrijire și Asistență Ciocănești, care au acuzat probleme de alterare a stării de sănătate. Germina Ionescu suferă de o boală autoimună, în vreme ce Dumitru Constantinescu a murit.

Prefectul județului Călărași, Marian Stoica, ne confirmă că au fost mutați beneficiari de asistență socială dintr-un centru în altul, mai precis de la Plătărești la Ciocănești. Se bănuiește că beneficiarii de la Plătărești, infectați cu Covid, i-ar fi contaminat și pe cei din Ciocănești.

„Una a plecat aproape în comă. Dar aseară am vorbit eu cu sora acesteia și era mai bine. A dat-o de pe terapie intensivă, pe secția de neurologie. Am înțeles că și-a revenit.”

  • Pur și simplu a căzut din picioare.
  • Lipotimie?
  • Tot din cauza virsului, că alt motiv nu văd. Dar i-ar fi spus că face crize de epilepsie, deși până acum nu a făcut niciodată.

Dorinei Lisandru, din cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență Ciocănești, i s-a întâmplat asta. Gheorghe Brașoveanu este internat în Spitalul Suport Covid Oltenița, cu insuficiență respiratorie. A murit în cursul acestei zile.

Nea Titi a murit astfel:

„Pur și simplu i s-a făcut rău. Până atunci era bine și, dintr-odată, i s-a făcut rău. L-au trimis la spital și a murit. E drept, avea o vârstă înaintată, dar era într-o stare stabilă. Era el în lumea lui, dar era stabil.”

Dumitru Constantinescu suferea de Alzheimer. Octavian Constantinescu, fiul acestuia, ne spune că l-a văzut pe nea Titi, în viață, ultima dată în ziua de 26 septembrie.

„Toate lucrurile erau ok. După aceea, de la sfârșitul lui septembrie, nu am mai putut să-l văd, spuneau că sunt în izolare. După care m-au sunat joi seara, pe data de 5 noiembrie, că tata a fost luat cu salvarea, că s-a simțit rău. La Unitatea de Primiri Urgențe nu am putut să-l văd. Mi-a aruncat, din mers, o doctoră care se ocupa de el, atunci, că e bine și că-l va interna pe secția de cardiologie. În schimb, a doua zi diminață, a murit. Nu știu ce i-au făcut, ce nu i-au făcut. Cred că nu i-au făcut mai nimic.”

Octavian Constantinescu crede că tatăl său, la Spitalul Județean de Urgență Călărași, a fost aruncat într-un pat și lăsat să moară.

„După aceea, sâmbătă, am fost sunat, să mi se spună era infectat cu coronavirus. De la Direcția de Sănătate Publică mi s-a spus că sunt într-o mare belea, pentru că ar fi adus 11 beneficiari de la centrul din Plătărești, la cel din Ciocănești, iar din cei 11, 5 erau pozitivi la testarea făcută în același timp când a fost testat și tatăl meu. Toată șmecheria a fost făcută de la Călărași: au luat de la Plătărești, unde deja începuse un focar de Covid, și i-a mutat la Ciocănești.”

Octavian Constantinescu știe aceste aspecte de la o angajată a Centrului de Îngrijire și Asistență Ciocănești.

„Ni i-a adus infectați. Dar să nu spuneți la nimeni, că ne e frică. Ni s-a spus să nu vorbim cu nimeni, să nu dăm nimănui absolut nici o informație”.

În data de 6 noiembrie 2020, imediat după documentarea noastră, când reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași au încercat să țină ascuns focarul de infecție cu coronavirus, angajații Centrului de Îngrijire și Asistență Ciocănești au fost obligați să semneze un acord de confidențialitate.

„Cei de la Plătărești au fost aduși pe 26 septembrie, iar tata a murit pe 6 noiembrie. Adică exact cât perioada de incubație. Mi s-a spus să fac o plângere penală. Eu mi-am trimis tatăl, la Ciocănești, ca să fie în siguranță, să fie îngrijit. Lucrurile astea s-au întâmplat până când Drăgănică, de la Călărași, a decis să-i aducă pe cei de la Plătărești. Cred că se acoperă unii pe alții. Și m-a deranjat mai ales faptul că nu am putut să-l îngrop creștinește. Murea și azi, murea și mâine, avea o vârstă înaintată. Dar nu să-l îngrop într-un sac de plastic, să-l duc ca pe un gunoi la tomberon”.

Un focar de infectare cu SarsCov2 a fost identificat, în cursul zilei de ieri, 20 noiembrie, și la Căminul pentru Persoane Vârstnice Sf. Antim Ivireanu, de pe raza municipiului Călărași. Din 24 de beneficiari, 2 au fost confirmați cu Covid, dar și 4 angajate. Marius Dulce, care ocupă postul de primar al municipiului Călărași, a refuzat dialogul. Și acesta are o altă multitudine de preocupări: hărțuirea personalului din subordine care nu este afiliat Partidului Social Democrat. Din datele noastre, aflat în această situație, un angajat al Direcției de Asistență Socială, din cadrul Primăriei municipiului Călărași, a făcut infarct. Se numește Cristi Ivan. A fost dus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Călărași. Un altul, Andrei Rotaru, tot angajat al Direcției de Asistență Socială, din cadrul Primăriei municipiului Călărași, e și el agasat.

„M-a sunat Claudia Stanca, că trebuie să vorbim. M-am dus acolo și mi s-a spus: vezi că a zis domnul Dulce că trebuie să pleci.”

Andrei Rotaru spune că a avut o discuție și cu Marius Dulce:

  • Să înțeleg că vrei să plec?
  • Da. Dar m-am gândit la binele tău și am zis să te mute la spații verzi.
  • Du-te tu acolo, mă!

„Era tupeist, aoleu, o răutate d-asta, un tupeu de zici că era buricul pământului! Zici că era buricul pământului, când toată lumea știe că el e Gogu și atât!”

Marius Dulce, în schimb, a reușit să detașeze, pe postul de administrator public, un fost condamnat la pușcărie.

Căminul pentru Persoane Vârstnice Sf. Antim Ivireanu, aflat în subordinea Primăriei municipiului Călărași, funcționează, de circa 10 zile, cu conducere interimară. Este condus de contabila Olga Chiriac, în vreme ce fostul director, Mihai Alexandru, a fost trecut pe un post inferior, ca inspector. Olga Chiriac nu are habar care este sursa contaminării angajaților și beneficiarilor Căminul pentru Persoane Vârstnice Sf. Antim Ivireanu cu virusul SarsCov2. „Au ieșit pozitivi doi bătrâni și patru infirmiere.” Testarea a fost făcută în cursul zilei de luni, 16 noiembrie, iar rezultatele au fost primite aproape 3 zile mai târziu.

  • Dar dădeau semne că sunt bolnavi?
  • Nu, nu aveu nimic. Un pic. La una din bătrânele îi curgea nasul, atât. Probabil că e o viroză, care e la vremea asta, dar a ieșit Covid.

Infirmierele au acuzat cefalee și dureri la deglutiție. La 24 de beneficiari, sunt 26 de angajați.

A fost internată pe secția de ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Călărași. Este vorba de o tânără, care a acuzat probleme de sănătate, fiind supusă unei intervenții de extirpare de polipi. Este angajata unei cunoscute familii din Călărași, ca bonă.

„Îmi e foarte frică pentru soțul meu. Dacă toți avem, e posibil să aibă și el. Abia acum i s-a făcut testul”.

Acesta are grave probleme neurologice, iar cât a stat internat a contactat și o infecție intraspitalicească cu bacteria klebsiella.

„Bona a stat două zile în spital. După 2 zile, pentru a se reface, a mai stat până la sfârșitul săptămănii acasă. Prima zi nu a observat nimic. Din următoarea zi, i s-a părut că vorbește pe nas. A întrebat-o. Nu știu ce am, că de când am venit de la spital, nu-mi curge nasul, dar par așa, zici că sunt înfundată”.

Bona a reușit, până acum, să infecteze 4 persoane, asta după ce a stat, vreme de două zile, în Spitalul Județean de Urgență Călărași. „Monica și cea mică au rămas amândouă fără gust, fără miros, cu nasul înfundat. Dar nu au făcut febră, e o formă mai ușoară. Și eu la fel. Ginerele, la un moment dat, avea saturația de oxigen la 80. Dar au început cu medicația până să vină confirmarea. Deocamdată sunt bine”.

În ultimii 5 ani, pe la conducerea Spitalului Județean de Urgență Călărași s-au perindat mai mult de 10 persoane, cu o medie de 2 persoane pe an. La acest moment, ca manager-interimar este numit un politruc, venit de la Plus, partidul lui Dacian Cioloș, la Partidul Social Democrat, Bogdan Cristian Mihai. S-a pensionat la 42 de ani, din motive de ordin medical, din structurile Serviciului Român de Informații. Se declară absolvent de învățământ superior, al celebrei fabricii de diplome Spiru Haret. Din această postură ocupă acest post, cumulând pensia cu salariul.

„Am o rudă care este infirmieră. Mi-a spus că acum nimeni nu mai știe ce e la spital, la Călărași. Că au testat 6 dintre colegii mei și toți au fost găsiți infectați. După ce i-a testat și a văzut că toți 6 sunt pozitivi, nu ne-a mai luat la rând, a luat aleatoriu, câțiva. De teamă ca să nu ieșim toți pozitivi, nu s-a mai continuat testarea. Mi-a spus: știu sigur că am colegi pozitivi care vin la muncă. Dar nu-i declară că altfel spitalul ar trebui închis.”

  • Dumneavoastră bănuiți că bona a venit infectată din spital?
  • Da.

Călărășeanca Viorica Hura a trecut, în aceste zile, printr-o altă situație de-a dreptul halucinantă. Cazul a fost făcut public de mai multe posturi de televiziune, la nivel național.

Îi spune Bunicul. Bătrânul, Stanciu Brezoi, în vârstă de 80 de ani, analfabet și cu deficiențe de auz, a fost internat, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași, ca suspect de accident vascular cerebral. După efectuarea testului Covid, la internare, a fost declarat pozitiv, iar toți aparținătorii acestuia au intrat în izolare și confirmați și aceștia, ulterior, ca infectați cu coronavirus. „El nu știe carte. A știut, toată viața, să muncească muncă brută. Ăsta e bunicul nostru.” A fost internat, pe secția de cardiologie, în data de 11 noiembrie. „Neavând telefon, pentru că nu știe să-l folosească, sunam pe secția de cardiologie. Totdeauna îmi spuneau că este bine, că este sub tratament, că primește pachetele de la noi.”

Stanciu Brezoi, în schimb, a fost ulterior adus acasă, într-o stare deplorabilă. A fost internat acuzând probleme de coordonare, își pierdea echilibrul, însă putea merge și putea vorbi. „Și-a pierdut echilibrul, a căzut. Am zis să nu fie ceva grav, așa că am sunat la 112.” A fost externat în seara zilei de miercuri, 18 noiembrie.

„La aproximativ 8 fără un sfert, 8 fără 20, nu mai știu exact, am apelul în telefon, primesc un telefon. Că sunt de la Ambulanță și că-l aduc pe domnul Brezoi. Că asta este adresa? Zic: da. Păi să coborâți să-l luați. Zic: păi noi nu putem să coborâm din casă, că suntem carantinați, n-avem voie. Păi noi n-avem cărucior. Păi pentru ce aveți nevoie de cărucior?… Pentru ce aveți nevoie de cărucior, dacă eu știam că merge omul și omul e bine?! Da, haideți că vedem noi cum ne descurcăm… În jur de ora 8 și 10 am auzit gălăgie pe scară. Ne-am uitat pe vizor și-am văzut… Efectiv îl târau! El nu purtea să meargă. Era într-un tricou… rupt… îl târau… nu putea să meargă, tremura, nu putea să vorbească, nu putea să respire, era palid, slăbit, deshidratat, nemâncat… Cu branulele-n mâini, la ambele mâini avea branule. Și le-am zis: domnule, cum îl aduceți în halul ăsta? Că ați zis că e bine! Păi ce, am zis noi?! Noi decât l-am adus! Și cum îl lăsați cu branulele-n mâini? Noi ce să facem cu el? Nu e treaba noastră! Ori îl băgați în casă, ori vi-l lăsăm pe scară!”

  • Dar dumneavoastră aveți pregătire medicală?
  • Nu.

Stanciu Brezoi a ajuns acasă fără lucruri și fără aparatul auditiv. După ce cazul a fost preluat de mass-media centrală, a fost reinternat pe secția de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Călărași. Nu e prima dată când oamenii ajung simple obiecte, în această unitate sanitară.

„A fost plimbat, în tricoul ăla rupt, cu trei țoale și două borcane goale, cu buletinul în buzunarul ăla rupt de la tricou, în situația în care-i bolnav, ore întregi. L-am dus în pat, tremura foarte tare, și am sunat din nou la 112. Și am zis că vrem să vorbim și la poliție, dar și la salvare, să vină, ne murea în casă, el nu putea să respire… Ca să nu mai spun că pe biletul de ieșire din spital, avem rețetă decât pentru inimă. Nitropector, Aspenter… Deci nu avem rețetă pentru Covid. Singura recomandare din partea doctorului infecționist a fost oxigenul. Deci el avea nevoie de oxigen, trei luni de zile, așa scrie pe foile pe care le avem, trei luni de zile, 15 ore din 24. Asta a fost recomandarea. Și cu carte de vizită de unde să luăm oxigenul! Adică l-au trimis acasă, să moară.”

Stanciu Brezoi are parte, acum, de îngrijiri: „L-au văzut așa. Da, bunicul meu este țigan! Este bunic de-al doilea, ne-a crescut ca pe ochii din cap. L-au văzut bătrân, fără școală, fără telefon, fără… A fost nemâncat, nehidratat. Nici apă nu i-au dat!”

„Dacă Dumnezeu i-a mai dat 10 zile de trăit… sau 5… vreau să nu le trăiască în bătaie de joc!”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp