DOSARE

Verdict în cazul „Mită pentru pensie de boală”: Lumea juridică, sub semnul normalității

Print Friendly, PDF & Email

A fost prinsă în flagrant, la începutul lunii august 2015. Procurorii au acuzat-o de luare de mită în formă continuată. Este vorba de doctorița Mariana Soare, din cadrul Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare din cadrul Casei de Pensii Călăraşi. În cursul zilei de 20 octombrie 2017, instanța de fond, Tribunalul Călărași, a decis ca aceasta să fie condamnată la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei.

Doctorița primea mici atenții, din partea persoanelor beneficiare de pensii de boală, însemnând bunuri sau mici sume de bani. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, cu sprijinul lucrătorilor Direcției Generale Anticorupție. La întocmirea acestuia a contribuit și Serviciul Român de Informații, prin încălcarea legii câtă vreme nu are asemenea competențe legale. Mariana Soare a fost condamnată la 2 ani de închisoare, după ce i-a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor, din infracțiuni de corupție la Legea nr. 78/2000, în infracțiuni de serviciu, pentru 17 acte materiale. Aceasta va presta și o muncă neremunerată, timp de 60 de zile, în cadrul Primăriei sectorului 2 București. S-a dispus confiscarea sumei de 1.310 lei reprezentând contravaloarea sumelor de bani primite de inculpată în perioada iunie – 20.08.2015, precum şi a unui pachet de cafea Jacobs de 250 gr., aflat la camera corpuri delicte a Tribunalului Călăraşi. Pentru 80 de zile, cât a stat sub monitorizare, doctorița Soare a primit, în medie, drept șpagă, 16 lei pe zi.

Asistenta doctoriței, Julieta Stan, reținută pentru 24 de ore în arestul de la Călărași, începând cu data de 20.08.2015 ora 19:00, până la data de 21.08.2015 ora 19:00, acuzată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată, a fost achitată. Conform instanței de fond, reținerea acesteia, pentru 24 de ore, s-a făcut în mod abuziv. Cele două angajate ale Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare din cadrul Casei de Pensii Călăraşi, asistenta Julieta Stan și doctorița Mariana Soare, la data de 21.08.2015, au fost prezentate, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins cererea, împotriva acestora luându-se măsura controlului judiciar. Măsura a fost contestată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, însă soluția a fost menținută și de judecătorii Curții de Apel București. În cazul asistentei Julieta Stan, prin sentința de achitare dată de judecătorii Tribunalului Călărași, s-au comis mai multe abuzuri, femeia fiind, până la acest moment, declarată nevinovată. A fost obligată să nu părăsească țara, având, de asemenea, și alte obligații impuse de măsura controlului judiciar.

În același dosar, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, au fost judecați mai mulți inculpați, cel mai relevant nume fiind cel al fostului manager al Spitalului Județean de Urgență Călărași, Adrian Comșa. Alături de acesta, pentru aceeași faptă, au mai fost judecați Nicolae Nicolae, Tănase Valentina, Nicolae Gherghina, Mihai Floriana, Cazan Petra, Vasile Eleonora, Rogozea Elena, Vișan Leonaș, Inț Petrică, Jorj Florina, Lazăr Lidia, Cristea Petrișor, Neagu Dorina, Clătișteanu Oița, Necula Sanda, Ilie Marian și Oprea Mariana. Toți au fost achitați în baza art. 396 alin. 5 C.pr.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.p, care prevede că fapta nu există. Spre exemplu, Adrian Comșa a oferit o atenție constând într-o cutie de bomboane.

La sfârșitul lunii martie 2014, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași au năvălit și peste Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa. Au fost reținute 4 persoane, în fapt asistenta, medicul și alte două angajate. Medicul Laura Ionela Bustan şi asistenta Veronica Duţă, de la Cabinetul de Expertiză Medicală Olteniţa, din cadrul Casei Judeţene de Pensii Călăraşi, şi două infirmiere de la Spitalul Municipal Olteniţa au fost reţinute pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, acestea fiind prezentate Tribunalului Călărași cu mandat de arestare preventivă. La 25.03.2014, Bustan Laura Ionela, Veronica Duță, Marioara Enică și Sofia Mihalache, ultimele două angajate ale Spitalului Municipal Oltenița, au fost arestate preventiv, pentru 30 de zile. Au rămas în arest până la 31.10.2014. Au fost acuzate, conform unei declarații date de procurorul Xenofonte Purcărea, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi infracţiuni de fals. Prejudiciul calculat în cazul acestora a fostd e 6 milioane de lei. Alături de alți inculpați, cele două angajate ale Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Olteniţa au fost trimise în judecată la data de 14.08.2014, în dosarul 1427/116/2014. La 6.10.2014, instanța admite excepția de necompetență materială a procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași și pe cale de consecință anulează Rechizitoriul nr. 309/P/2012 din 14.08.2014.

Procurorii călărășeni au făcut publice datele din dosarul pe care l-au instrumentat cu ajutorul angajaților DGA și beneficiind, prin încălcarea legii, de suportul tehnic al Serviciului Român de Informații, prin intermediul publicației Evenimentul Zilei: Reţeaua este formată din cadre medicale din Spitalul Municipal Olteniţa, Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia Bucureşti, Spitalul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Prof. Dr. Gerota Bucureşti, Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (CEMRCM) Olteniţa şi Casa Judeţeană de Pensii Călăraşi. S-a demonstrat că unii dintre beneficiarii reţelei au fost „pensionaţi” de celebrul psihiatru Florin Tudose (decedat între timp – n.n.), deşi ei nu îl văzuseră decât la televizor. Unii dintre membrii reţelei încasau, cu ajutorul poştaşilor, bani în numele unora dintre cei pensionaţi. Mai mult, au pensionat „pacienţi” internaţi, pe hârtie, chiar la spitalul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Şefa „reţelei” şi principalul beneficiar al banilor era Laura Ionela Bustan, medic la Cabinetul de Expertiză Medicală Olteniţa. Mâna dreaptă a doctoriţei era Veronica Duţă, asistentă medicală la acelaşi cabinet. Tarifele pentru pensiile ilegale erau: aproximativ 200 lei pentru fiecare pacient – medicul Laura Ionela Bustan şi 50-100 lei pentru fiecare pacient – asistenta Veronica Duţă. În schimbul banilor, Laura Bustan dispunea încadrarea într-un grad de boală, fără ca „bolnavii” să sufere de vreo afecţiune şi fără ca să se deplaseze măcar la cabinetul doctoriţei, din Spitalul Municipal Olteniţa. Intermediari în această afacere, care îşi luau comision, erau infirmierele Marioara Enică şi Sofia Mihalache, dar şi alte cadre medicale din Spitalul Olteniţa: Cristian Paul Andronea, Mădălina Işfan, Nina Gane, Liliana Eftene, Sabina Ştefan, Gama Mirela Daniela Surdu, Constantin Mihalea şi Liliana Bebe Teodoru. Asistenta Teodoru a fost, până în 2012, şi consilier la Primăria Olteniţa, din partea PSD.

În dosar, mai e cercetată şi doctoriţa de medicina muncii Ileana Corina Dima. În referatul cu propunerea de arestare întocmit de procurorii călărăşeni se arată că, în cursul anilor 2005- 2014 în baza unor acte medicale false şi în schimbul unor sume de bani, mai multe persoane au obţinut, fără drept, pensie medicală pentru afecţiuni psihice sau alte boli. Procurorii au estimat că în jur de 230 de falşi pensionari au luat ilegal bani de la bugetul de stat. În acest fel, „pensionarii” au încasat aproximativ 6.000.000 lei ca pensie medicală. Anchetatorii arată că, de-a lungul timpului, cadrele medicale din CEMRCM Olteniţa au creat, împreună cu alţi funcţionari publici din judeţul Călăraşi şi din Bucureşti, o adevărată reţea, bine pusă la punct, ce avea ca scop pensionarea medicală anticipată.

În ancheta ce o viza pe doctoriţa Laura Bustan, procurorii au dat de urma furnizorilor de documente pentru falşii pensionari care proveneau de la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”. Aşa s-au descoperit acte medicale falsificate, încă din anul 2005. Cea care le furniza era Speranţa Cernica, fostă asistentă medicală până în anul 2011. Ea întocmea acte medicale în care se atesta că sutele de oameni pensionaţi de boală ar fi beneficiat de tratamente în diferite spitale de stat din Bucureşti. Femeia lucra la laboratorul de analize al spitalului şi a ieşit la pensie, în urmă cu trei ani. După aceea, Speranţa Cernica a plecat în Italia. În locul ei a rămas, însă, fiica, Alexandra Cernica, care a continuat „reţeta” aplicată de mama ei.

Cercetările în acest vast dosar al falşilor pensionari au fost demarate din anul 2012, cu sprijinul SRI, al IPJ Călăraşi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi al Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – SIPI Călăraşi. Totul a pornit de la o sesizare legată de pensia dublă pe care o încasa un anume Vasile Manea, în judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa. Aşa s-a aflat că, în cursul anului 2007, prin intermediul „familiei” Speranţa şi Alexandra Cernica, şi cu ajutorul comisiei doctoriţei Bustan, Vasile Manea a fost pensionat medical. Din anul 2007 până în 2011, pensia acestuia a fost încasată, însă, de familia Cernica. Banii erau ridicaţi de la Oficiul Poştal Sohatu, prin intermediul factorilor poştali Violeta Gheorghe, Elena Cristea şi Silvia Florentina Bran. Poştăriţele le permiteau celor două asistente să-i falsifice semnătura lui Vasile Manea şi să încaseze, lunar, pensia.

Toată această muncă s-a dovedit inutilă, judecătorii decizând că parchetul competent material să instrumenteze acest caz este Direcția Națională Anticorupție și nu Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. Până la această dată, toți cei acuzați de un prejudiciu de 6.000.000 lei, prin încasarea pe nedrept de pensii de boală, nu au fost trimiși în judecată.

Toate cele trei comisii de expertiză medicală de pe raza județului Călărași au fost în vizorul anchetatorilor. În cazul de la Lehliu-Gară, dezbătut pe larg, asistenta și doctorița au fost acuzate că întocmeau dosare cu boli închipuite, pentru mai multe persoane care să beneficieze fraudulos de pensii de boală. S-a dovedit, ulterior, că nimeni nu a beneficiat de pensie de boală în mod ilegal. Dosarul a fost instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, după ce dosarul inițial a fost întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, având sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Teritorial Călărași, Serviciului Român de Informații și IPJ Călărași, prin Serviciul de Investigarea Fraudelor. Și în acest caz se precizează implicarea Serviciului Român de Informații, faptă absolut nelegală. Nu au existat declarații conform cărora, la Lehliu Gară, doctorița Corina Ileana Dima și asistenta Paula Achim, să fi solicitat, cu titlu de mită, bani sau alte atenții. Cele două femei au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, asta după ce au stat, vreme de câteva luni, la arestul IPJ Călărași, fără apă sau grup sanitar în cameră. La puțin timp, doctorița Dima a murit.

Cazul de la Comisia de Expertiză Medicală de Recuperare a Capacității de Muncă Lehliu-Gară s-a finalizat, prin decizie a instanței, în cursul lunii septembrie 2015. Decizia este cu totul alta comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în cazul doctoriței Mariana Soare și a asistentei sale, Julieta Stan. Pentru fapte similare, asistenta de la Lehliu-Gară, Paula Achim, a fost condamnată la 3 ani, în vreme ce Julieta Stan a fost achitată. Achitarea asistentei din cadrul
Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare Călărași survine 2 ani mai târziu comparativ cu condamnarea asistentei de la Lehliu-Gară, Paula Achim. Până în urmă cu 2 ani, instanțele dădeau condamnări pe bandă rulantă în cazul dosarelor instrumentate de Direcția Națională Anticorupție. Între timp, lumea juridică s-a sesizat cu faptul că în cadrul dosarelor instrumentate chiar și de parchetele locale sau județene, implicarea Serviciului Român de Informații era ilegală. Soluțiile dispuse de instanțe, pe baza rechizitoriilor întocmite ca urmare a înregistrărilor puse la dispoziție, către procurori, de către Serviciul Român de Informații, trebuie desființate.

Se constată, conform acestor date, o practică neunitară a instanțelor. Totodată, acuzatorii au ținut să facă publice pretinse fapte de corupție, acuzând medicii din cadrul acestor comisii de expertizare că au falsificat documente și, pe baza acestora, mai multe persoane au fost pensionate ilegal. Problema pensionărilor ilegale a constituit subiectul unui punct de pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în cursul anului 2014, pe mandatul președintelui Traian Băsescu. Urmare a acestui fapt, în teritoriu a fost declanșată o adevărată vânătoare de medici, cei acuzați fiind nu cei care, sub parafă și semnătură, stabileau diagnostice, ci medicii din cadrul comisiilor de expertizare. Adevărul e că fenomenul pensionărilor pe baza diagnosticelor false devenise o problemă extrem de gravă. În Bărăgan, sunt sate unde jumătate dintre locuitori primesc pensii de boală. Un astfel de caz este Ștefănești, din comuna Ileana.  Comisiile de expertiză doar avizează dosarele pe baza documentelor provenind de la medicii specialiști. Proasta salarizare a medicilor, în România, a condus la acest fenomen de masă. Dacă în cadrul comisiilor de avizare a dosarelor s-a intrat în forță, până la această dată nu cunoaștem vreun caz de medic specialist care să suporte rigorile legii pentru emiterea de diagnostice false.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp