Arhiva

Update: Revoltă la Budeşti: Localnicii sunt indignaţi de decizia ca spitalul din localitate să fie transformat în azil de bătrâni

Print Friendly, PDF & Email


O revoltă a localnicilor a avut loc, în cursul zilei de azi, 4 februarie 2011, în oraşul Budeşti, ca urmare a intenţiei Ministerului Sănătăţii de a transforma spitalul din localitate într-un azil de bătrâni. La ora 9:00, în această dimineaţă, mai bine de două sute de persoane erau strânse în faţa primăriei, în vreme ce alte câteva sute erau deja în curtea spitalului.

Spital din 1890


În oraşul Budeşti, spitalul funcţionază în actuala locaţie din anul 1890, la acest moment, prorpietarul clădirilor şi al terenului aferent fiind Consiliul Local Budeşti. Iniţial, a avut 150 de paturi, după reformare, acesta rămânând cu 89 de paturi. În ultimii 4 ani, ne spune primăriţa Lucia Lefter, instituţia pe care o conduce a alocat în jur de 7 miliarde de lei vechi, bani care s-au dus în modernizări şi recompartimentări. Sunt 28 de paturi la secţia boli interne, 25 de paturi la pediatrie, 20 de paturi pentru compartimentul de boli cronice şi 16 prevăzute pe secţia de pneumoftiziologie. Spitalul deserveşte 40.000 de persoane, reprezentând populaţia din Budeşti şi din localităţile învecinate, atât din judeţul Călăraşi, cât şi din judeţul Giurgiu. Activitatea spitalicească este asigurată de 7 medici, 24 de asistente, 7 personal TESA şi alte 20 de persoane reprezentând compartimente auxiliare.

Stelian Fuia nu răspunde la telefon


„Este un spital fără datorii la bugetul de stat şi fără arierate către furnizori”, ne spune managerul acestei unităţi medicale, dr. Viorel Stancu. Primarul localităţii Gălbinaşi, Paul Radu, cere în mod imperativ ca acest spital să nu fie desfiinţat; „Locuitorii comunei Gălbinaşi sunt îngrijoraţi că acest lucru s-ar putea întâmpla, situaţie în care, datorită gradului de sărăcie, nu s-ar mai putea bucura de serviucii medicale”, spune acesta. Acelaşi lucru îl exprimă şi primarul comunei Plătăreşti, Florin Dumitrescu, acesta fiind îngrijorat şi de faptul că locuitorii comunei pe care o reprezintă nu vor mai avea acces la serviciile medicale şi datorita distanţei faţă de alte unităţi sanitare. În Budeşti, există 400 de dosare pentru acordarea de ajutoare sociale, însumând circa 1.000 de persoane. De la Budeşti, s-a încercat de ieri, 3 februarie, să se vorbească cu deputatul Stelian Fuia, pentru a i se aduce la cunoştinţă această situaţie fără precedent în zonă „Am sunat de mai mult ori, dar nu a răspuns”.

Locuitorii din zonă nu au bani să se trateze la Viena


Staţia de Salvare se află în incinta spitalului, fără să suporte cheltuieli cu chiriila sau alte obligaţii. „Nu au medici pe salvare, iar un pacient cu fractură este dus la Bucureşti, gipsat şi trimis în ambulator”. Costul deplasării maşinilor Staţiei de salvare este suportat tot de către localnici. „Se încalcă în mod flagrant Constituţia, care stipulează că fiecare cetăţean are dreptul la ocrotirea sănătăţii. Locuitorii din zonă nu au bani să se trateze la Viena”, explodează primăriţa. Pe siglă, scrie Spitalul orăşenesc Budeşti, însă spitalul nu este numai al acestei localităţi. Ni se explică faptul că aici este tratat oricine, chiar dacă e din Vasilaţi sau Fundeni. „Să ni se dea nouă banii care ajung la Casa de Asigurări de Sănătate pentru populaţia pe care o deserveşte spitalul, şi să-i gospodărim noi”. Marin Tudose, fost consilier local pe listele Partidului Social democrat, are 63 de ani şi numeroase afecţiuni. „Acum două luni, nevastă-mea a făcut un accident vascular cerebral, pe 3 decembrie. Avea 25 cu 10 tensiunea. Dacă nu era spitalul din Budeşti, mai trăia acum?”, se întreabă acesta. Matei Ioana e şi ea scandalizată: „La Bucureşti, fac ăia adăposturi pentru câini şi se desfiinţează, uitaţi, adăposturile pentru sănătatea oamenilor!” Se plânge că are diabet, spondiloză, dar şi că e cusută pe burtă, „să nu-mi iasă maţele pe-afară”. Nu mai rabdă şi urlă că „ăştia vor să ne distrugă”.

Până a venit salvarea, o femeie a născut lângă pom

La Călăraşi, situaţia nu era cunoscută de primvicepreşedintele Organizaţiei judeţene a Partidului Democrat Liberal, Georgel Muşat. „Nu ştiu, mă depăşeşte situaţia, nu pot să am măcar o poziţie. Ştiu doar că e un ordin al ministrului”. Muşat ne confirmă că situaţia explozivă de la Budeşti nu este cunoscută nici de către prefectul Niculae Enciu. Suntem informaţi că senatorul Constantin Dumitru a luat act de ceea ce se întâmplă, acum, la Budeşti, însă acesta se scuză că n-a putut face altceva decât să salveze spitalul din Lehliu. „E peste puterile mele, aşa a spus”, ne informează primăriţa. La Budeşti, a fost şi secţie de maternitate, însă a fost desfiinţată. „După ce-au desfiinţat-o, o femeie din Şoldanu a născut lângă pom, până a venit salvarea”. Curtea spitalului este neîncâpătoare pentru localnicii veniţi să protesteze: „Pe cei de sus, cu mâna lungă, / Boala mare să-i ajungă!” Nu e nici o autoritate judeţeană de faţă, însă celor prezenţi li se atrage atenţia că, la anul, vor veni iar după voturi.

Ăsta e spitalul oamenilor năpăstuiţi


Secţia renovată de boli interne este, azi, conformă cu standardele Uniunii Europene. Sunt 3 paturi în salon, iar fiecare salon are cabină de duş şi, desigur, grup sanitar propriu. Mihai Elena, la 67 de ani, îşi trăieşte bătrâneţile prin spitale. La Spitalul din Budeşti, ne spune asistenta Anca Marin, e venită de-o săptămână. „Sunt cardiacă şi astmatică”, ne spune mămăiţa. Nu se plânge de nimic, spune că e cald în salon, că aşternuturile sunt curate şi că personalul e extrem de grijuliu. „Dacă ne ia şi spitalul ăsta, eu unde mă duc?”, se lamentează bătrâna. Are o pensie de 3 milioane şi n-a dat nimic la doctor, că n-are de unde. În celălalt pat, Matei Maria spune că e de 25 de ani pacientă şi că nu-şi permite să se trateze prin spitalele din capitală. „Ăsta e spitalul oamenilor năpăstuiţi, ei ştiu asta şi d-aia vin aici”. Şi asistenta Anca Marin nu ştie ce se poate întâmpla dacă, în lipsa spitalului, se întâmplă vreun necaz unui copil, în astfel de vremuri. „Unde se duce acel copil, poate are convulsii, ce fac părinţii acestuia, încotro se vor duce?”.

Tudora Nedelciu: Dacă termină spitalul, ne omoară ăştia


Gabriela Enache, care-i asistent medical principal, ne confirmă ceea ce cunoaştem deja, fapptul că oamenii din zonă sunt extrem de săraci şi mai ales bolnavi. „N-au bani nici de drum cei care sunt din afara oraşului. Când îi externăm, ne cer nouă bani de microbuz, să poată ajunge acasă”. Aici, ajung pacienţi din Aprozi, Gruiu, Şoldanu, Negoieşti, Vasilaţi, Gălbinaşi, Plătăreşti, Frumuşani şi până la linia Fundeni-Frunzăneşti, dar şi din Hotarele, din judeţul Giurgiu. La 77 de ani, Deacă Maria, cardiacă, spune că a găsit mângăiere şi alinare a suferinţelor în acest spital orăşenesc. Ni-l laudă pe doctorul Sorin Matizel. „Se poartă foarte frumos şi e un doctor foarte bun”. În spital, a fost la Crăciun, iar acum se plânge că a căzut iar. „M-au adus pe targă”. Toate paturile spitalului sunt ocupate. Tudora Nedelciu, din Şoldanu, a ajuns la spital adusă de un nepot, care s-a nimerit să-i fie prin curte. „Dacă termină spitalul, ne omoară ăştia”.

Oana Mizil: Decizie iraţională şi criminală

Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre, Oana Mizil, lidera Organizaţiei judeţene Călăraşi a Partidului Social Democrat, afirmă că decizia Ministerului Sănătăţii de a transforma spitalul din Budeşti în azil de bătrâni este una „iraţională şi criminală”. Se mai arată că Spitalul Budeşti acţionează ca un filtru, pentru circa 40.000 de oameni, în ideea ca tratamentele să se desfăşoare cât mai aproape de cetăţeni, astfel încât spitalele din Bucureşti să nu devină supraaglomerate. „Dacă spitalul din Budeşti este desfiinţat, atunci locuitorii din Plătăreşti, Fundeni, Gălbinaşi, Sohatu, Vasilaţi, Frumuşani şi Şoldanu vor trebui să se deplaseze zeci de kilometri, până la spitalul din Olteniţa sau alte zeci de kilometri, până în Bucureşti”. Oana Mizil cere în mod imperativ ca ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, să se deplaseze la Budeşti, pentru rectificarea acestei decizii.

Vasile Nedelcu: Act medical fără eficienţă

În schimb, senatorul UNPR Vasile Nedelcu consideră justă măsura ca spitalul din Budeşti să fie transformat în azil de bătrâni, câtă vreme această unitate reprezintă un gol în bugetul public şi are o activitate ineficientă, din toate punctele de vedere. „Ce secţie de pneumftiziologie are spitalul din Budeşti şi la ce este necesară atâta vreme cât, în Călăraşi, e un spital de profil, cu medici extraordinari şi cu dotări ultramoderne?”, se întreabă acesta. Mai mult, senatorul Vasile Nedelcu consideră că, la Budeşti, actul medical este unul fără eficienţă câtă vreme nu sunt aplicate tratamente complexe. „Ce, acolo se fac operaţii pe inimă? Dau şi ei un medicament-două, pentru scăderea tensiunii arteriale!”. Ideea ca această unitate spitalicească să beneficieze de fondurile aferente numărului de cetăţeni pe care-i deserveşte, i se pare ridicolă, câtă vreme zona în care este amplasat spitalul este una extrem de săracă. „Câţi din cei 40.000 de locuitori din zonă lucrează, ca să se poată vorbi de alocarea fondurilor aferente la contribuţia de asigurări de sănătate? Cu aceşti bani, spitalul din Budeşti n-ar fi în stare să-şi plătească nici lumina!”

Sănătatea nu are culoare politică

Afară, protestul a ajuns la punctul maxim în jurul orei 11:00. Sunt sute de localnici adunaţi să protesteze împotriva deciziei ca spitalul să fie transformat în azil de bătrâni. Toţi se plâng că n-au bani de dat prin alte spitale, când ei abia se ajung de la o zi la alta. Primăriţa e extrem de furioasă. „Vor spune că eu am desfiinţat spitalul. E o crimă ceea ce vor să facă ăştia cu spitalul din Budeşti. Ei nu ştiu că sănătatea nu are culoare politică?”, se întreabă aceasta. Protestele vor continua şi-n zilele următoare.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp