Arhiva

Mihai Stroe, zis și "Mătura-Minune", a fost scos de sub urmărire penală

Print Friendly, PDF & Email

Mihai Stroe, fostul director-coordonator al Direcției de Tineret și Sport a județului Călărași, a fost scos de sub urmărire penală, prin rezoluția nr. 2852/P/2010, acesta fiind cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 4, alin. 3 din Legea nr. 500/2002.

Firmă de livrat bermude

În fapt, Mihai Stroe, din calitate de director numit de Partidul Democrat Liberal, la Direcția Județeană de Tineret și Sport, a achiziționat, la sfârșitul anului 2009, o mașină de curățat tip Vispa 35 E, cu un preț de 7 ori mai mare, mașină necesară întreținerii patinoarului cu gheață artificială, una dintre cele mai penibile investiții ale fostei guvernări, pe raza județului Călărași. Direcţia pentru Sport a judeţului Călăraşi a încheiat un contract de achiziţie cu o firmă din Zalău, SC O&N Business Comunication SRL, firmă care este distribuitoare de echipamente sportive, de tip tricouri, bermude, treninguri, bluze, genţi ş.a. Firma din Zalău, identificată pe strada Tipografilor, la numărul 14, cu doar 3 angajaţi, este reprezentată de Oana Sârb, ca director general. În contractul încheiat cu Direcţia pentru Sport a judeţului Călăraşi, firma din Zalău precizează că se obligă să livreze “articolele sportive conform anexei”. În cadrul anexei, se arată că Direcţia de Sport a judeţului Călăraşi se obligă să achiziţioneze o maşină de acuţit patine, la un preţ de 5.361 lei noi, la care se adaugă TVA, dar şi o “maşină de curăţat gheaţa”. Din partea achizitorului, deci pentru Direcţia pentru Sport a judeţului Călăraşi, contractul este semnat de Mihai Stroe, în calitate de director-coordonator. Contractul nu poartă viza contabilului şef sau pe cea din partea oficiului juridic.

De 7 ori mai mult, că plătește bugetul de stat

În data de 18 decembrie 2009, SC O&N Business Comunication SRL emite şi factura către achizitor, factură în valoare de 61.369, 49 lei, din care 6.313,53 e preţul final pentru maşina de ascuţit patine. Ca “bun de plată”, factura emisă de firma amintită, cu nr. 00532, din 18.12.2009, poartă viza profesorului Dumitru Chirilă. În schimb, nici în cadrul facturii emise, dar nici în cadrul contractului încheiat, nu se specifică faptul ce tip de maşini achiziţionează Direcţia pentru Sport a judeţului Călăraşi. De la Kenter, din Germania, Klementz Carolin ne-a comunicat că această firmă produce astfel de maşini de curăţat tip VISPA 35 E cu un preţ de 1330 de euro, dar şi faptul că nu deţine o reprezentanţă în România. Ca să aveţi o idee, o astfel de maşină cântăreşte 42 de kilograme şi este alimentată la priză normală, la 220 V. În comerţ, în magazinele specializate, preţul mediu al unui astfel de tip de maşină este, spre exemplu, în Franţa, de 1.972 de euro. În România, de la firma Ecolab, Eliza Cerga şi, ulterior, reprezentanţii acesteia, ne-au comunicat că preţul unei maşini de curăţat tip VISPA 35 E este de 2.037de euro, maşină care se poate achiziţiona fie de la Bucureşti, fie de la reprezentanţa acestei firme în municipiul Constanţa. În schimb, Direcția Județeană de Tineret și Sport a plătit 55.000 de lei pe un astfel de utilaj.

Parchetul spune că e cum nu se poate de legal

În cadrul selecției ofertelor pentru achiziționarea mașinii de curățat gheața, , au fost invitate să depună astfel de documente firmele Dreams Serv Com, Mekos desing, firmă specializată în inscripționări, dar și firma Verticalis din Cluj Napoca, firmă la care unul dintre acționari este societatea care a câștigat selecția de oferte care a fost organizată de Mihai Stroe, pe vremea când era director-coordonator al direcției Județene de Tineret și Sport. Timp de 2 ani, Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași l-a „cercetat” pe Mihai Stroe, sub aspectul încălcării unor dispoziții ale Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, în fapt a articolului 4, alineatul 3, care spune că „angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate”. Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, prin prim-procurorul Nuțu Doina, vrea să ne comunice, de fapt, că Mihai Stroe nu a avut absolut nici un fel de vină daca forul tutelar al Direcției Județene de Tineret și Sport a aprobat cheltuirea unei sume de 55.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini de curățat gheața artificială, mai ales că instituția în cauză s-a limitat în cadrul acestei prevederi bugetare. Parchetul, însă, nu ne spune de ce mașina în cauză costă, la distribuitori, doar 2.200 de euro, iar Direcția de Sport a achiziționat-o cu peste 13.000 de euro. Nu ne spune, însă, nici cum au ajuns să facă oferte pentru selecția organizată de Direcția de Sport Călărași firme care n-au în obiectul de activitate comercializarea unor astfel de mașinării. Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași nu ne spune nici de ce la selecția de oferte a participat o firmă la care acționară este exact firma care a câștigat selecția respectivă.

Activitate după ureche, precum lăutarii

Aceasta este o dovadă elocventă a modului cum înțeleg lucrătorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași să-și facă activitatea și să aplice legea. Mai precis, după ureche. Pentru cititori, precizăm că prin latura obiectivă a unei infracțiuni se înțelege fapta manifestată sub forma unei acțiuni sau inacțiuni, împreună cu urmările ce le produce. La aceasta dată, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în cazul numitului Mihai Stroe. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 23.05.2009-02.10.2009, deoarece a exercitat simultat atât funcția de Director coordonator în cadrul Direcției pentru Sport a Județului Călărași, cât și cea de administrator la S.C. R&Guard Security S.R.L., precum și funcția de agent de asigurări al S.C. Allianz-Țiriac Asigurări S.A. și S.C. Astra Asigurări. În perioada 23.05.2009 – 09.08.2010, Stroe Mihai a deținut funcția de director coordonator în cadrul Direcției pentru Sport a Județului Călărași în baza Contractului de management nr.295/23.05.2009. Totodată, a deținut, în perioada 08.09.2008-02.10.2009, calitatea de administrator al S.C. R&Guard Security S.R.L. De asemenea, în perioada 23.05.2009 – 02.10.2009, Stroe Mihai a realizat venituri ca urmare a exercitării funcției de agent de asigurari în cadrul S.C. Allianz-Țiriac Asigurări S.A. și S.C. Astra Asigurări.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp