DOSARE

Dezvăluiri – Țara procurorilor tâmpiți: Instanța a respins cererea de arestare a „grupul infracțional organizat” de la Remat Călărași

Print Friendly, PDF & Email

În această dimineața, în jurul orei 3:00, instanța din cadrul Tribunalului Timiș a respins cererea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism de arestare preventivă a „grupului infracțional organizat” din cadrul firmei călărășene Remat SA. Decizia nu este definitivă.

Descinderi

La data de 03.05.2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, au efectuat un număr de 63 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmboviţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 40 de suspecți, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave,fals intelectual şi uz de fals. Pe raza județului Călărași, procurorii au reținut că a existat un al treilea palier al grupului infracțional organizat, constituit din reprezentanții firmei de colectare a deșeurilor, Remat SA. Ion Găbreanu, directorul acestei firme, a fost prezentat drept șeful acestuia.

Operațiune prin Bursa de Mărfuri

S-a reţinut că membrii grupului infracţional, format la nivelul companiei de stat CFR Marfă, au subevaluat bunurile din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul firmei Remat SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate. Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza unei proceduri de licitație deschisă, a 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară. Procurorii au acuzat o înțelegere secretă intervenită între șefii companiei CFR Marfă și cei ai firmei Remat SA Călărași, în cadrul derulării acestei afaceri.

Ce spun procurorii

S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de către reprezentanţii societăţii de transporturi feroviare pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul firmei de colectare a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane. Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru “deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro/tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro/ tonă. A rezultat că prin această manoperă s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% în cazul “deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul “deșeurilor fier vechi greu”.

Prejudiciu

În vederea preluării deșeurilor rezultate din casare, se arată într-un comunicat emis de procurorii DIICOT, firma Remat SA a desemnat la nivelul fiecărei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor societăţii de transport, câte un reprezentant care conform ”Convenției comune de lucru” au întocmit împreună cu reprezentanții comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese verbale de predare-primire, procese verbale de tăiere, note de cântar etc, documente în care, cu știință, s-a omis menționarea cantităților de deșeuri de oțel și de fier greu. De asemenea, unii dintre reprezentații firmei de colectare a deşeurilor au exercitat, la nivel local, constrângeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenințând cu intervenția pe lângă conducerea CFR Marfă în vederea destituirii din funcție, în cazul în care nu se conformau planului infracțional. În cauză, procurorii au reținut un prejudiciu de 6.313.748,52 euro.

19 rețineri

În aceeași zi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 pentru Mihuţ Constantin Crăciun (fostul director general al CFR Marfă), Bărculeţ Pavel (director economic-financiar la data comiterii faptelor, devenit apoi director general al CFR Marfă), Ciobanu Daniel (directorul operaţiuni dezvoltare în 2016, devenit director al departamentului vânzări – trafic), Enache Florin-Claudiu (directorul departamentului vagoane), Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae (directorul trafic), Niculescu George (şeful serviciului exploatare vagoane), Tudor Eugen (director al departamentului vânzări-trafic), Maşcovescu Mircea Ion (fost manager al Centrului Zonal de Marfă Timişoara), Corodan Gelu- Ioan (CFR Timişoara), Filip George-Corneliu, Luca Ovidiu-Dumitru (CFR Cluj), Mutaşcu Mihai (sucursala Banat-Oltenia), Derscaru Cristian-Valeriu (sucursala Timişoara), Gheorghiţoiu Constantin (CFR Banat-Oltenia), Drăgan Alexandru, Voica Maria (sucursala Banat-Oltenia), Găbreanu Ion (director general REMAT Călăraşi), Rădulescu Stănel (Remat) şi Moţi Doru (Remat).

Telefoane sub ascultare

Pentru al treilea palier infracțional, cel de la Călărași, cum este denumit de procurori, s-a reținut că este onstituit din reprezentanții S.C. Remat S.A. Călărași, beneficiara contractului nr. V.1.5/709/2016 încheiat cu CFR Marfă. Documentul a fost semnat de către directorul general Ion Găbreanu, contabilul șef Elena Ana și responsabilul de contract Stănel Rădulescu, aceștia acționând din dispoziția și sub coordonarea acționarului și administratorului de fapt Tawil Abbas, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Din valorificarea mandatelor de supraveghere tehnică emise în cauză de către judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Timiș, s-a desprins cu evidență faptul că activitatea SC Remat SA Călărași este coordonată în fapt de acționarul Tawil Abbas, acesta fiind implicat în mod direct în derularea contractului încheiat și în valorificarea ulterioară a deșeurilor metalice rezultate din casarea vagoanelor.

Negocieri Remat – Tenaris

Recizitoriul arată că, din această perspectivă, sunt emblematice convorbirile telefonice dintre inc. Tawil Abbas și reprezentantul principalului client al societății – SC Silcotub SA ZAalău – de unde rezultă destinația finală a cantităților de oțel preluate de SC Remat SA Călărași de la S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A. Se constată astfel că oțelul este produsul cel mai puternic negociat între părți, caz în care SC Remat SA ajunge să vândă oțelul către SC Silcotub SA cu prețul de 255-260 dolari/tonă. Aspectele rezultate din interceptările convorbirilor telefonice se coroborează cu mențiunile facturilor încheiate între SC Remat SA Călărași și SC Silcotub SA. Astfel, la data de 07.12.2016, la ora 14.20, Tawil Abbas a fost sunat de către numnitul Alex Teșoi, reprezentantul Silcotub, și din discuțile purtate între aceștia a rezultat că prețul pentru tona de oțel, este de 250 dolari/tonă. În timpul discuțiilor, cei doi au folosit sintagma ”pentru greu special, 250 de dolari pe tonă!„ și pentru ” mediu, dacă e mediu din ăla industrial……240 dolari pe tonă!”, făcând referire la tabla obținutăm din valorificarea vagoanelor.

Stenograme

La data de 08.12.2016, la ora 13.28, Tawil Abbas a primit un mesaj de la postul telefonic cu nr. 0722289130, cu următorul conținut ; ”Alex tesoi acceptat 255 pt greu/special și 180 pentru șpasn!”, rezultând astfel că de la numitul Alex Teșoi, a primit pentru oțel, denumit ”greu!”, un preț de 255 dolari/tonă. Într-o altă convorbire din data de 09.12.2016, orele 12.05, Alex Teșoi a purtat o discuție telefonică cu Tawill Abbas în care au discutat despre prețuri și estimări pentru livrări. În timpul convorbirii, cei doi interlocutori au convenit asupra unei comenzi de 1500 de tone, din care 300 de tone de “special” și 1200 de tone de “greu”, stabilind ca prețul pe tona de “greu” să fie de 255 de dolari, iar la tona de “ special”, un preț de 260 de dolari. Procurorii au anexat la dosar mai multe stenograme reprezentând înregistrarea unor convorbiri telefonice sau derulate în mediul ambiental, însă patronul firmei Remat SA, Tawil Abbas, nu numai că nu a figurat printre cele 19 persoane care au fost prezentate de procurorii DIICOT cu propunere de arestare preventivă, dar are doar calitatea de martor în dosar. În plus, din documentele puse la dispoziție de procurori, rezultă fără echivoc că în cauză nu este vorba de o înțelegere infracțională, ci doar de derularea unor activități comerciale.

Prețuri

Acest lucru se arată și într-un comunicat de presă emis de către reprezentanții firmei Remat SA Călărași, unde se specifică faptul că Bursa Română de Mărfuri a organizat, începând cu sfârșitul anului 2015, procedura de licitație deschisă cu ofertă în plic închis, urmată de ședința de licitație cu strigare, prin care CFR Marfă oferea spre vânzare fier vechi provenind din tăierea a 2450 vagoane pe roți proprii, care îndeplinesc condițiile de casare. Ca urmare a lipsei ofertanților, procedura de licitație deschisă a fost repetată lunar până la data de 22.08.2016, când firma Remat a adjudecat licitația în baza ofertei depuse. „Precizăm că prețul mare de vânzare solicitat (pentru o marfă nepregătită), a determinat SNTFM CFR Marfă SA să repete de cel puțin 6 ori procedura de licitație din lipsă de ofertanți”. Remat SA a fost singura firmă ofertantă, achiziționând marfa la un preț de 120 de euro / tonă (0,5424 lei/kg), prețul fiind cel stabilit de CFR Marfă, ulterior firma Remat SA Călărași cheltuind 0,18 lei/kg pentru dezmembrare, cântărire, depozitare și transport. La data adjudecării licitației, prețul unei tone de fier vechi pregătit, pe piața din România, varia între 165 – 175 euro pe tonă (0,745 lei / kg – 0,791 lei/kg), adică exact același lucru susținut și de procurori, în cadrul rechizitoriului, numai că aceștia nu fac diferența între fier vechi și fier vechi pregătit.

Alt fâs

Tawil Abbas este unul din marii jucători pe bursă în domeniul colectării și valorificării deșeurilor feroase și neferoase, familia acestuia activând în domeniu din anul 1964. Derulează afaceri în domeniu în 25 de țări. Nu este prima dată când au loc percheziții la acest grup de firme. În iulie 2015, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a anunţat că poliţiştii au efectuat percheziţiile în cazul mai multor firme, printre care şi Tawil Group, cu domeniul de activitate în comerţul cu produse feroase. Potrvit procurorilor, Tawil Group s-ar fi aprovizionat cu fier de la mai multe persoane fizice şi juridice, fără documente legale, iar pentru a justifica stocul de marfă deţinut, ar fi înregistrat achiziţii fictive în valoare de 59 de milioane de euro, de la 47 de societăţi comerciale cu comportament de «tip fantomă» .Poliţiştii au descins în 23 iunie 2015 în opt judeţe, iar 116 persoane au fost duse la audieri, fiind suspecte de evaziune fiscale şi spălare de bani, prejudicul produs fiind de 10 milioane de euro. Potrivit Poliţiei Române, la acea dată, peste 600 de poliţişti au descins în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Vâlcea, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa.

Acuze retrase

Acțiunea polițiștilor de la acea dată, îndreptată împotriva grupului de firme Tawil, printre care și firma călărășeană Remat SA, a fost un mare fâs. S-a suspicionat faptul că ar fi existat înțelegeri între compania Tawil și reprezentanții unor firme de tip fantomă, pentru spălarea de bani, fapt care s-a dovedit ulterior a fi mincinos. După audierea reprezentanților acestor firme, lucrurile s-au lămurit, datele reținute fiind că nu au existat vreodată astfel de înțelegeri.

5 ore de audieri

La Tribunalul Timiș, ședința de judecată prin care se cerea arestarea celor 19 inculpați a început în jurul orei 17:00, judecător fiind chiar președintele acestei instituții, Adriana Stoicescu. Audierile au durat 5 ore. În această dimineață, în jurul orei 3, instanța a decis arestarea pentru 30 de zile a fostului director general a CFR Marfă, Mihuţ Constantin Crăciun, a lui Pavel Bărculeţ (director financiar), Daniel Ciobanu (director operațiuni dezvoltare) și a lui Enache Florin-Claudiu (director vagoane). Maşcovescu Mircea Ion, Mutașcu Mihai, Corodan Gelu-Ioan, Niculescu George, Rădulescu Stănel Luca Ovidiu-Dumitru au primit arest la domiciliu. Reprezentanții firmei Remat SA au fost puși sub control judiciar.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp