Arhiva

Cms. şef V. Mărgineanu o scaldă: Au fost întocmite doar situaţii numerice referitoare la elevii care absentează de la cursuri

Print Friendly, PDF & Email

Insp. Ramona Tudor, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ne-a confirmat faptul că e posCms. şef Vasile Mărgineanu o scaldă: Au fost întocmite doar situaţii numerice privitoare la elevii depistaţi absentând ibil ca unii elevi, conduşi la unităţile de învăţământ, în urma raziilor organizate de Poliţia de proximitate şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, să urmeze cursurile clasi a XI-a.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi, ni se arată printr-o adresă, are doar situaţia numerică a elevilor depistaţi că absentau de la ore, dar nu şi o evidenţă a acestora, în sensul că aceştia pot fi identificaţi cu nume şi prenume sau cu anul de studiu şi unitatea de învăţământ.

Patent pentru eludarea adevărului

În urma solicitării noastre de a ni se pune la dispoziţie o situaţie a elevilor părinţi absentând de la cursuri, dar şi anul de studiu, comisarul şef de poliţie Vasile Mărgineanu ne spune că nu deţine aceste date, făcându-ne recomandarea să ne adresăm Inspectoratului şcolar al judeţului Călăraşi. „Conducerile instituţiilor şcolare au fost înştiinţate cu privire la aceste cauri”, ni se comunică. Desigur, e şi riscant pentru conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi să prezinte date care să ateste că reprezentanţii săi, în colaborare cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, au comis infracţiunea de sechestrare de persoane, câtă vreme numai elevii care frecventează clasa a X-a inclusiv şi care n-au împlinit încă 18 ani pot şi abordaţi şi conduşi la unităţile de învăţământ, în cazul în care absentează de la ore. Acesta este şi motivul, de altfel, pentru care Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi, prin comisarul şef Vasile Mărgineanu, ne comunică faptul că nu deţine o listă cu datele de identificare a elevilor, ci doar date numerice.

Ce ar zice un procuror legist şi cu principii?

La mijloc, fără discuţie, avem de-a face cu încălcarea flagrantă a legii penale, câtă vreme elevii care frecventează anul III de studiu liceal cel puţin, nu pot fi „depistaţi” şi nici „conduşi” la şcoli, pe considerentul că absentează de la ore. În România, conform Legii nr. 84/1995, învăţământul este obligatoriu doar la nivelul a 10 clase, ceea ce înseamnă că nici Poliţia de proximitate, dar nici reprezentanţii ATOP nu pot „identifica” şi „conduce”, la unităţile de învăţământ proprii, pe elevii din anii superiori care absentează de la ore. Căci asta înseamnă să avem de-a face cu comiterea infracţiunii de abuz în funcţie. Sau de sechestrare de persoane, în cazul în care un procuror legist şi cu principii ar instrumenta astfel de fapte. Comisarul şef de poliţie Vasile Mărgineanu a înţeles raţiunea demersului nostru, astfel că ne oferă un răspuns echivoc, precizând că ştie doar numărul elevilor, nu şi anul de studiu sau identitatea acestora. Desigur, vom face demersurile necesare către Inspectoratul şcolar al judeţului Călăraşi şi, în cazul în care ni se confirmă că au fost „identificaţi” şi „conduşi” la unităţile de învăţământ elevi din anii terminali, ne vom adresa direct parchetului competent.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp